Σε εγκάρδιο κλίμα και με καίριες επισημάνσεις η συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου με τον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Σε εγκάρδιο κλίμα και με καίριες επισημάνσεις η συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου με τον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταλυτική μπορεί να ’ναι η παρέμβαση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) κ. Nick Larigakis και τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου. «Θέλω να αναγνωρίσω δημόσια τον ρόλο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια. Η δυνατότητα παρέμβασής σας, λόγω του κύρους του Ινστιτούτου, μέσω της Ομογένειας αλλά και ευθέως, στους πολιτειακούς θεσμούς των ΗΠΑ, σας δίνουν την ευκαιρία να παίξετε σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αναγκαία άμεση έξοδο από αυτήν τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας και τον Ελληνικό Λαό» είπε ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος, ενώ η σοβαρότητα των λόγων του καθρεφτιζόταν στα πρόσωπα των Ελληνοαμερικανών επισκεπτών.

«Η δεύτερη παρέμβασή σας αφορά την Κύπρο. Ξεκίνησαν ήδη οι δικοινοτικές συνομιλίες. Είναι ιστορική ευκαιρία –επεσήμανε ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος– να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από την πλευρά της Τουρκίας θα υπάρξει ειλικρίνεια. Η οποία σημαίνει πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και, επιπλέον, σεβασμό του γεγονότος ότι η Κύπρος πρέπει να έχει αυτή την κρατική οντότητα που θα της επιτρέπει να παραμείνει και να βαδίσει χωρίς κανενός είδους εμπόδια εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντός Ευρωζώνης. Σ’ αυτά τα δύο σημεία η παρέμβασή σας μπορεί να είναι καταλυτική». Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος τους συνεχάρη για το έργο του ΑΗΙ έως σήμερα «για το οποίο είμαστε υπερήφανοι» και πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου κ. Nick Larigakis με μία γελαστή, βροντερή «Καλημέρα» και τις ευχαριστίες όλων τους «για τη μεγάλη τιμή που μας κάνετε σήμερα που μας δέχεστε εδώ, στον “Λευκό Οίκο” της Ελλάδος», όπως είπε! Αναφέρθηκε στις άψογες σχέσεις που είχαν με τον κ. Κάρολο Παπούλια για δέκα χρόνια και την ελπίδα ότι «θα έχουμε στενές σχέσεις και μαζί σας στη διάρκεια της δικής σας θητείας. Μας τιμάτε πολύ που μας δέχεστε σήμερα, για πρώτη φορά. Ερχόμαστε με μια μικρή αντιπροσωπεία και όχι ολόκληρη την ομάδα του εκτελεστικού συμβουλίου» είπε και σύστησε τον ευεργέτη του ΑΗΙ κ. Constantine Galanis, Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία στην Πόλη του Μεξικού όπου διευθύνει μια μεγάλη επιχειρηματική εταιρεία και είναι ο αντιπρόσωπος του ΑΗΙ στη Νότιο Αμερική. Αναφερόμενος στον ρόλο τους ως Ελληνοαμερικανών ο κ. Larigakis παραδέχθηκε ότι «ο ρόλος του Ινστιτούτου είναι να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προωθεί τις σχέσεις Αμερικής – Ελλάδος και βεβαίως Αμερικής – Κύπρου, όπως πολύ σωστά είπατε, κ. Πρόεδρε».

Οσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, παρόλο που ο βασικός ρόλος του ΑΗΙ είναι τα εθνικά θέματα, το Ινστιτούτο δεν παύει να δίνει σημασία και σε αυτό το έργο. Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό και με άλλους για προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τους Αμερικανούς και για ορισμένα οικονομικά προγράμματα. Η συνέχεια αφορά τις πολιτικές στήλες. Με κατακλείδα ότι: «Ως προς τα εθνικά θέματα, έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε», όπως είπε ο κ. Larigakis. «Εμείς πάντοτε βάζουμε μπροστά αυτά τα θέματα, τα προωθούμε, τονίζοντας ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική, και για τους Αμερικανούς, και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ειρήνη». Η συνάντηση έκλεισε με την προσφορά τιμητικού δώρου «για την πρώτη μας επίσκεψη εδώ. Για εμάς –είπε ο κ. Larigakis– ένα από τα σημαντικά σύμβολα της Αμερικής είναι το Αμερικανικό Κογκρέσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων». Πρόεδρος: «Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν είναι μικρό, συμβολίζει πολλά. Σημασία έχει ότι εδώ συμπυκνώνεται η αγάπη σας, η συμβολή σας όλα αυτά τα χρόνια και αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία του Ευγένιου Ρωσσίδη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσωπικότητες εκείνες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ».

Σε εγκάρδιο κλίμα, και με χαμόγελα, έγινε στην Αίθουσα του Βυζαντινού, στο Προεδρικό Μέγαρο, η αναμνηστική φωτογράφιση. Στη συνάντηση αυτή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο πλαισίωσαν: ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς, ο κ. Ιωάννης Ριζόπουλος, ΠΥΑ΄, διευθυντής Α7 Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής ΥΠΕΞ και η κ. Αικατερίνη Κόικα, ΠΥΒ΄, διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πλήρης σύνθεση των μελών της αντιπροσωπείας του American Hellenic Institute είναι η ακόλουθη: κ. Nick Larigakis, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), κ. Leon W. Andris, μέλος διοικητικού συμβουλίου του ΑΗΙ, κ. Gus Andy, μέλος διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΗΙ (AHI Foundation), κ. Constantine Galanis, ευεργέτης του AHI, κ. Sophia Galanis, ευεργέτης του AHI, κ. Georgia Polizos, σύμβουλος του ΑΗΙ για θέματα νομοθετικής εξουσίας. Διερμηνέας: κ. Αικατερίνη Αποστολάκη (αγγλικά).

Εγκαίνια έκθεσης «Πειραιάς: το λιμάνι των Τριήρων»

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στους εορτασμούς της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 με την πραγματοποίηση της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Πειραιάς: το λιμάνι των Τριήρων». Τα εγκαίνια γίνονται απόψε, ώρα 19.30, την πρόσκληση υπογράφει η πρόεδρος κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη. Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία της πολυεθνικής ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project που, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες στην ξηρά αλλά και στον υποθαλάσσιο χώρο της Ζέας και της Μουνιχίας την περίοδο 2002-2012. Τα σημαντικά αποτελέσματα αυτών των ερευνών για την ιστορία και την τοπογραφία των αρχαίων λιμένων του Πειραιά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Επικοινωνία, τηλ. 210-45.16.264. Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2015. Ακτή Θεμιστοκλέους 18537, Πειραιάς.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή