Πρώτα το κόμμα και μετά η χώρα;

Πρώτα το κόμμα και μετά η χώρα;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Οπως εξήγησε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την όποια συμφωνία επιτύχει η κυβέρνηση. Στην απάντηση αυτή υπάρχουν διαστάσεις που ενδιαφέρουν όλους εμάς, που δεν είμαστε κομματικά στελέχη του κυβερνώντος σχηματισμού.

Δηλαδή, τα στελέχη της Κ.Ε. θα αποφασίσουν προτού εισαχθεί η συμφωνία στο Κοινοβούλιο; Πρώτα το κόμμα και μετά τα κυβερνητικά όργανα; Ομως, αν οι ψηφοφορίες γίνουν με αυτή τη σειρά, όπως αντιλαμβάνομαι ότι το εννοούν οι κομματικοί παράγοντες, θα υπάρξει σοβαρό ρήγμα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές του κόμματος, αν η κεντρική επιτροπή απορρίψει το σχέδιο Τσίπρα; Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι βουλευτές έχουν ήδη αποδεχθεί, ως όρο ένταξής τους στα ψηφοδέλτια, την αποδοχή ειδικού «κώδικα δεοντολογίας». Ο «κώδικας» υποχρεώνει τους βουλευτές να αποδέχονται την καθοδήγηση των επιτρόπων του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος», λέει ο «κώδικας», όταν ο βουλευτής «αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος».

Αν λοιπόν πρώτη η Κ.Ε. αποφασίσει επί της συμφωνίας, η γνώμη των βουλευτών του ιδίου κόμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη της Κ.Ε., έχει μικρότερη ή και καθόλου σημασία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν, όπως εξηγήσαμε, να έχουν διαφορετική άποψη.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να μη μοιάζει παράδοξη στην αντίληψη των στελεχών της «Αριστεράς». Πριν από μερικά χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα υποχρέωσε βουλευτές του να παραιτηθούν και να παραχωρήσουν τη θέση τους σε εκείνους που όρισε κάποιο εσωκομματικό όργανο. Στη θεσμική οργάνωση του κράτους, όπως την οραματίζονται οι οπαδοί αυτής της πτέρυγας, καθοδηγητής του κράτους είναι πάντοτε το κόμμα, το οποίο μάλιστα έχει και την τελική «πολιτική ευθύνη» σε κάθε περίπτωση. Για τα στελέχη αυτά, η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι υποδεέστερη της κομματικής και, σε κάθε περίπτωση, ακολουθεί.

Πλην όμως, στην ελληνική συνταγματική τάξη, οι πρόνοιες που λαμβάνουν τα κόμματα για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο των διαδικασιών τους είναι δική τους υπόθεση. Το καταστατικό κάθε κόμματος δεν εμπίπτει ούτε ελέγχεται από νόμους του κράτους.

Αυτό όμως που σίγουρα αφορά τη συνταγματική τάξη και επομένως τη φύση του πολιτεύματος που ισχύει στη χώρα μας είναι ότι οι υποθέσεις του κράτους αντιμετωπίζονται μόνον εντός των θεσμών του. Ετσι, οι αποφάσεις της κυβέρνησης υπόκεινται στις βουλές των εκπροσώπων που όρισε με την ψήφο του ο λαός. Στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παρασυρθεί. Η μοίρα της χώρας θα κριθεί στη Βουλή και όχι στην Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή