Η μιζέρια είναι ρετσινιά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότατα να μην είναι δύσκολο οι άνθρωποι των επιστημονικών ενώσεων να βρουν χορηγούς ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν να συμμετέχουν οι ομάδες των Ελλήνων μαθητών στις επιστημονικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες, όπως αυτές της Πληροφορικής, των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Ρομποτικής. Και μόνο οι καθηγητές να απαριθμήσουν τον αριθμό των μεταλλίων που έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια οι μαθητές μας, είναι σίγουρο ότι πολλές εταιρείες θα ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με την αριστεία που επιδεικνύουν οι μαθητές της Ελλάδας. Πολλοί από αυτούς έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως υπενθύμισε εμφατικά χθες η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Αλλά ακόμη κι αν δεν βρεθούν χορηγοί, δεν αποκλείεται οι γονείς των παιδιών και οι καθηγητές-συνοδοί τους να καλύψουν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Για τον λόγο αυτό, το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας προς τις ενώσεις Μαθηματικών, Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, με το οποίο τους ανακοινώνει ότι -για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης- «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» προτρέποντας να αναζητήσουν χορηγίες, δεν προκαλεί το σύνηθες συναίσθημα της καταγγελτικής οργής των Ελλήνων για το «κακό, άθλιο», και άλλα γνωστά κοσμητικά επίθετα, κράτος. «Αισθάνομαι, για άλλη μία φορά, ντροπή ως Ελληνας», σχολίασε χθες στην «Κ» πανεπιστημιακός, ο οποίος τα περίπου τελευταία 10 χρόνια ασχολείται εθελοντικά με τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Είναι σίγουρο ότι και ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς στέκει αμήχανος απέναντι σε αυτή την παραδοχή αδυναμίας της ελληνικής Πολιτείας να υποστηρίξει οικονομικά έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο κ. Μπαλτάς, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο εγκάρδιο μήνυμά του στην τελευταία 32η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, ευχήθηκε στους μαθητές των 21 χωρών που μετείχαν «καλή Λογική» και τους θύμισε το ρητό του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται».

Ετσι, ορθώς πράττει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που προτρέπει τις ενώσεις καθηγητών να αναζητήσουν χορηγίες για τη συμμετοχή στις μαθητικές Ολυμπιάδες. Βέβαια, ας γνωρίζει η ηγεσία πως μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας και να αλλάξει ενδεχομένως η ίδια τις προτεραιότητές της ως προς την κατανομή των κονδυλίων, στο φόντο των φωτογραφιών των αρίστων μαθητών θα υπάρχουν τα λογότυπα των χορηγών. Διότι σίγουρα η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, αλλά η μιζέρια είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή