Το έλλειμμα του 2009 και η μόνιμη καχυποψία

Το έλλειμμα του 2009 και η μόνιμη καχυποψία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν σωστός ο υπολογισμός του ελλείμματος του 2009; Το θέμα είναι περισσότερο τεχνικό απ’ όσο νομίζουμε. Εγινε πολιτικό αργότερα. Αφότου είχε υιοθετηθεί και εφαρμοζόταν ήδη το μνημόνιο. Η συζήτηση για τη μεθοδολογία των ΕΛΣΤΑΤ και ΕUROSTAT στον υπολογισμό του ελλείμματος εκείνης της χρονιάς (και των επομένων) εμφανίστηκε λίγο πριν εκπνεύσει το 2010.

Παράγοντες που είχε διορίσει το παπανδρεϊκό κατεστημένο στο διοικητικό συμβούλιο της νέας Ελληνικής Στατιστικής Αρχής απαιτούσαν να γίνεται «πολιτική και εθνική» αποτίμηση των στατιστικών μεγεθών από το διοικητικό συμβούλιο πριν από την ανακοίνωσή τους. Πρόκειται για απίθανη απαίτηση που, εφόσον εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε σε ευθεία καταπάτηση στοιχειώδους αρχής αξιοπιστίας της Στατιστικής. Ευτυχώς, ο νεοδιορισμένος πρόεδρος της Αρχής, με τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής, αρνήθηκε να υποκύψει σε μια απαίτηση που θα βύθιζε ξανά την Ελλάδα στο τέλμα της ανυποληψίας των δημοσιονομικών μεγεθών.

Την καταγγέλλουσα κ. Γεωργαντά, αρκετούς μήνες αργότερα, αγκάλιασε ένα περίεργο μείγμα ατόμων. Πρώτος ο νυν Αμυνας, που καθοδήγησε την ιδιόρρυθμη καθηγήτρια σε μια ευφάνταστη διόγκωση των αρχικών καταγγελιών της. Ηθελε να αποδείξει ότι «ο Παπανδρέου» έστησε τη δουλειά με την ΕΛΣΤΑΤ για να μας βάλει στο Ταμείο και στο Μνημόνιο. Αυτεπαγγέλτως αλλά αναρμοδίως, ο οικονομικός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα των καταγγελιών. Που συνεχίστηκε από άλλη ανακρίτρια, η οποία κατέληξε επίσης στο αυτονόητο αδιέξοδο των καταγγελιών.

Οι αξιότιμοι κύριοι του αντιμνημονιακού αγώνος, βλέποντας την πολιτική τους προίκα να κινδυνεύει, έστησαν σκηνικό για νέα δικαστική έρευνα. Δεν δίστασαν να επιδιώξουν τον ηθικό και επαγγελματικό διασυρμό της αρμόδιας δικαστικού, σε μια υπόθεση που άρχισε να μοιάζει με σκοτεινή ραδιουργία. Οπως πληροφορηθήκαμε προχθές και η νέα αυτή εισαγγελική έρευνα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο. Ο λόγος είναι απλός. Οι κατηγορίες είναι εντυπωσιακές όταν τις διαβάζει κανείς για πρώτη φορά, καταπίπτουν όμως στην πρώτη προσεκτική εξέταση.

Τηλεσχολιαστής πρώτης τάξεως έσπευσε να κατηγορήσει τους δικαστές. «Κακό το τάιμιγκ» αποφάνθηκε. «Επρεπε να περιμένει τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής (της Βουλής) πριν η ίδια αποφασίσει», είπε. Ούτε που διανοούνται ορισμένοι ότι οι εξουσίες παραμένουν, στις Δημοκρατίες, εντελώς ανεξάρτητες και στις ενέργειες και στην κρίση τους. Εξάλλου, η Βουλή εξέτασε τα πάντα με την ειδική εξεταστική επιτροπή του 2012.

Μόνον πληγές θα αναξέσουν όσοι προσπαθούν να σβήσουν τα απαράδεκτα που συνέβησαν στον δρόμο για την κρίση. Το υπενθυμίζει η διατυπωθείσα δημοσίως ανησυχία των μελών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος για τις «πολιτικές, εξεταστικές και δικαστικές διαδικασίες» σε βάρος των ανθρώπων και της ανεξαρτησίας της Στατιστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή