Σύγχυση, ανησυχία διά παντός

Σύγχυση, ανησυχία διά παντός

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγία Εδρα ετοποθετήθη χθες και αυτή επί του ελληνικού ζητήματος. Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν –πρωθυπουργός του Βατικανού– εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους εταίρους της στην Ενωση. «Εάν δεν βρεθεί λύση, θα μπορούσαν να υπάρξουν, σαφώς, αρνητικές συνέπειες και για τον λόγο αυτόν ευχόμαστε να υπάρξει αίσιο τέλος», είπε ο καρδινάλιος.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου εξέφρασε και αυτός ανησυχία διότι ένας εσφαλμένος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ελληνική κρίση, η οποία θα είχε συνέπειες και για τον υπόλοιπο κόσμο. Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς –το ΔΝΤ– είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία».

Το Βερολίνο αγνόησε την ανησυχία της Αγίας Εδρας. Λογικό, άλλωστε, δεδομένου ότι η αμφισβήτηση του Πάπα άρχισε με τον Γερμανό ιερωμένο, τον Λούθηρο. Δεν ήταν, όμως, δυνατόν να αγνοήσει την προτροπή της Ουάσιγκτον για «ευελιξία» και διά του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει ότι επεδείχθη ήδη «η μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα». Εν ολίγοις, υπάρχει μία διαφορετική εκτίμηση του κινδύνου σε περίπτωση που η Ελλάς δεν καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και ως εκ τούτου χρεοκοπήσει και τυπικώς.

Στην ανωτέρω ασάφεια προστίθεται φυσικά και η αναρχία ή το «δημιουργικό χάος» της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Παρέλκει η αναφορά των αντιφάσεων, των εξαγγελιών και των ανασκευών που ακολουθούν, με διαφορά λίγων ωρών, ενίοτε. Υπάρχει εκ παραλλήλου και η πλήρης αναντιστοιχία εκτιμήσεων μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου για την επιτευχθείσα πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Εκ του Μαξίμου διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι αρχίζουν οι «διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας» στο επίπεδο της «ομάδος Βρυξελλών». Αλλά η τοποθέτηση αυτή διαψεύσθηκε αρμοδίως από την Επιτροπή και ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε είπε ότι υπήρξε μία πρόοδος, αλλά κυρίως «ατμοσφαιρικής φύσεως».

Αντιληπτό ότι όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 5ης Ιουνίου η σύγχυση θα εντείνεται, οι εκτιμήσεις θα διίστανται και αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για διαπραγμάτευση που έχει προσλάβει και δημόσιο ή ανοικτό εν τινι μέτρω χαρακτήρα, με στόχο και τη χειραγώγηση των Κοινοβουλίων και της κοινής γνώμης εν γένει.

Αλλά πέραν του Εurogroup ή των θεσμών το θέμα συζητείται και σε ένα ανώτατο επίπεδο, όπου και θα κριθεί το όλο ζήτημα, ασχέτως εάν το όποιο αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στο αρμόδιο όργανο, στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι συμβάσεις θα πρέπει να τηρούνται. Ομως και στην περίπτωση μιας συμφωνίας, πάλι δεν θα ησυχάσουμε. Θα αρχίσει νέος γύρος συζητήσεων και ούτω καθ’ εξής. Δεν έχει τέλος αυτή η διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή