49 χρόνια πρίν στην «Κ» 31.V.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 31.V.1966

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕ ΓΚΩΛ ΓΙΑ ΠΕΤΑΙΝ: Παρίσιοι, Μάιος.- Η 50ή επέτειος της περιφήμου μάχης του Βερντέν κατά το 1916 εωρτάσθη κατά το διαρρεύσαν Σαββατοκύριακον [28-29 Μαΐου] υπό των Γάλλων. Ο στρατάρχης Φίλιππος Πεταίν χαρακτηρίζεται εις όλα σχεδόν τα γαλλικά βιβλία ιστορίας ως «ο ήρως του Βερντέν». Και ο [πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας] στρατηγός Ντε Γκωλλ, που παρέστη εις την επιβλητικήν τελετήν, η οποία εγένετο εις το νεκροταφείον των πεσόντων, εις το πεδίον της ιστορικής μάχης, δεν παρέλειψε, εις τον λόγον του, να επιβεβαιώση τον χαρακτηρισμόν αυτόν, εκπλήξας όλους εκείνους που επίστευαν ότι θα ηγνόει τον στρατάρχην. […] «Εις το Βερντέν -είπεν ο Ντε Γκωλλ- ο Πεταίν επέδειξε προτερήματα εξαιρέτου ηγέτου.» Και μετ’ ολίγον, προσέθεσεν: «Αν εις άλλην εποχήν, εις τας δυσμάς του βίου του, και εν μέσω συνταρακτικών γεγονότων, η φθορά εκ της προϊούσης ηλικίας ωδήγησε τον στρατάρχην Πεταίν εις σοβαρά σφάλματα, η δόξα που κατέκτησεν ούτος εις το Βερντέν δεν ημπορεί ούτε ν’ αμφισβητηθή, ούτε να παρερμηνευθή υπό του Εθνους.»

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μίκη Θεοδωράκη. Δύο νέοι μεγάλοι δίσκοι σε πρώτη εκτέλεση. Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τραγουδούν: Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Μαρία Φαραντούρη. Αποκλειστικότης: Columbia.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ: Η δίκη των «Ποιημάτων» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη, που έγινεν εις το Α΄ Τριμελές Εφετείον Αθηνών χθες, είχεν ως αποτέλεσμα την οριστικήν απαλλαγήν του εκδότου κ. Γ. Φέξη, του ποιητού κ. Α. Δικταίου και του ζωγράφου κ. Δ. Μεζίκη, κατηγορουμένων επί παραβάσει του Νόμου περί Τύπου διά την έκδοσιν των «Ποιημάτων» του Ν. Λαπαθιώτη, της οποίας ο πρόλογος και ωρισμένα σχέδια είχον θεωρηθεί ως άσεμνα. Το δικαστήριον εκήρυξε παραγεγραμμένον το αδίκημα και ούτω διεγράφη η πρωτόδικος καταδικαστική απόφασις. Ως μάρτυρες υπερσπίσεως των κατηγορουμένων παρουσιάσθησαν οι Γ. Θεοτοκάς, Μαρία Π. Ράλλη, Α. Καραντώνης, Γιάννης Χατζίνης, Γιάννης Μαγκλής, Γιάννης Μόραλης και Μαρίνος Καλλιγάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή