Οι ηγεσίες πρέπει να τολμήσουν

Οι ηγεσίες πρέπει να τολμήσουν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή ένα διάβημα της αλβανικής πλευράς για τις θαλάσσιες ζώνες και την κίνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα να τοποθετήσει σε θέση αντιπροέδρου της Βουλής τον πρόεδρο ενός μικρού κόμματος των Τσάμηδων, η θερμοκρασία στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έκανε και πάλι βουτιά. Η Αθήνα εξέλαβε το διάβημα διά του οποίου τα Τίρανα ζητούσαν τις συντεταγμένες των οικοπέδων στο Ιόνιο και στα Ιωάννινα -όπου η Ελλάδα σχεδιάζει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο- ως ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων. Θεώρησε, επίσης, πρόκληση τη χορήγηση, για λόγους κομματικών συμμαχιών, κοινοβουλευτικού αξιώματος σ’ έναν περιθωριακό ανθέλληνα πολιτικό. Και αντέδρασε με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, στις οποίες επέλεξε να απαντήσει ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος αμφισβήτησε το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να υποδεικνύει στην κυβέρνησή του «διπλωματικές πρακτικές» που αφορούν χειρισμούς εθνικών θεμάτων και να υπαγορεύει στον ίδιο ποιο πολιτικό στέλεχος και σε ποιο πόστο θα ορίζει. Ανεξαρτήτως του ποιος έχει το (περισσότερο) δίκιο, σημασία έχει ότι οι τόνοι, από το πουθενά (;), ανέβηκαν. Επί των συγκεκριμένων γεγονότων: Ο Ράμα έχει τούτη την περίοδο δημοτικές εκλογές στις οποίες έχει προσδοθεί από τα κόμματα χαρακτήρας γενικευμένης πολιτικής αναμέτρησης. Οπως συμβαίνει συνήθως στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο εθνικοπατριωτισμός επιστρατεύεται προς άγραν ψήφων και όταν μάλιστα σερβίρεται με «μπόλικη» Ελλάδα, τότε γίνεται ακόμα πιο αποδοτικός.

Τα Τίρανα θα μπορούσαν να θέσουν το θέμα των χαρτών στη μεικτή επιτροπή που εδώ και καιρό συζητάει το θέμα και εάν δεν λάμβαναν ικανοποιητικές απαντήσεις τότε θα είχαν κάθε λόγο να κλιμακώσουν τις κινήσεις τους. Αντί αυτού επέλεξαν να προχωρήσουν σε επίσημο διάβημα με το βλέμμα του Ράμα στραμμένο στο εκλογικό σώμα. Η Αθήνα πάλι, έκρινε σκόπιμο να ξεσπαθώσει για την τοποθέτηση ενός ασήμαντου πολιτικού και βεβαίως δέχτηκε την «τάπα» του Ράμα. Ο οποίος είπε με απλά λόγια ότι δεν νομιμοποιείστε να μου πείτε ποιον θα κάνω τρίτο αντιπρόεδρο της Βουλής στη χώρα μου. Και τύποις έχει δίκιο. Για σκεφτείτε να παρενέβαινε το ΥΠΕΞ της Αλβανίας να διαμαρτυρηθεί στον Αλέξη Τσίπρα γιατί έβαλε στην κυβέρνησή του τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο οι Αλβανοί θεωρούν εθνικιστή;

Αυτή η κατάσταση, να ανεβαίνουμε δηλαδή Ελληνες και Αλβανοί με το παραμικρό στα κεραμίδια, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ένας κοινός δρόμος, και να αφήσουμε κατά μέρος εκείνα που μας χωρίζουν. Ο Ράμα και ο Σέρβος ομόλογός του Βούτσιτς προσπέρασαν προχθές στα Τίρανα το πελώριο ιστορικό αγκάθι του Κοσόβου και δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αφήσουμε τις αψιμαχίες και να δούμε πώς θα πορευτούμε από κοινού ως καλοί γείτονες. Ο δρόμος για το ελληνικό Come Back στα Βαλκάνια περνάει μέσα από την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Αλβανία και των Αλβανών προς την Ε.Ε. μέσα από την Ελλάδα. Οι ηγεσίες πρέπει να τολμήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή