Ενώπιον τεραστίων ευθυνών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταληκτική ημερομηνία της 5ης Ιουνίου, οπότε θα κριθεί εάν τελικώς συνομολογηθεί μια συμφωνία μεταξύ της κυβερνήσεως του κ. Αλέξη Τσίπρα και των θεσμών ή εάν και τυπικώς χρεοκοπήσει η Ελλάς, προσδιορίζει την έναρξη «διεργασιών» για αλλαγή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτά, βεβαίως, θεωρητικώς. Διότι γενικώς τεκμαίρεται -αλλά αορίστως και αυθαιρέτως- ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν θα έχει πλέον «άλλοθι» να παραμένει στην ηγεσία της Ν.Δ., αφού δεν θα έχει επέλθει η άμεση καταστροφή, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εναρμονισθεί -εκούσα άκουσα- προς τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα και ο κ. Τσίπρας θα διατηρήσει την εξουσία για κάποιο ικανό διάστημα. Ομως ο κ. Σαμαράς, απλώς, δεν θα συμπράξει.

Απομένει, λοιπόν, ο «εξαναγκασμός» του προέδρου της Ν.Δ. σε παραίτηση. Αλλά ως προς αυτό δεν υφίσταται η απαιτούμενη πλειοψηφία ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε και στο συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια υπάρχει απλώς μια νευρικότης, που όμως αφορά περιορισμένη ομάδα προβεβλημένων στελεχών, ενώ επί του συνόλου κυριαρχεί αδράνεια έως και αποστροφή για την κρατούσα ομφαλοσκόπηση.

Πέραν αυτών των γενικών, ο μόνος που μπορεί να συνενώσει την Κεντροδεξιά είναι ο κ. Κώστας Καραμανλής. Δίχως να προσποιούμεθα ότι διαθέτουμε μια εσωτέρα πληροφόρηση, δεν θεωρούμε ότι ο κ. Καραμανλής έχει την πρόθεση να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία. Εσυρε πράγματι το κάρο της Ν.Δ. για περισσότερο από δώδεκα χρόνια. Κανείς άλλος δεν πέρασε από αυτήν τη δοκιμασία και συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε από το κατεστημένο, αλλά ανέκαμψε πλήρως.

Εν ολίγοις, η Ν.Δ. έχει επί της ουσίας σημείο αναφοράς τον κ. Καραμανλή. Ο λόγος γίνεται -από ορισμένους- για «νέο πρόεδρο». Και από τους φερόμενους δελφίνους -μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- μόνο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτει τις αναγκαίες ικανότητες και πείσμα. Πέρασε τρομακτικές δοκιμασίες, σε επίπεδο προσωπικό και πολιτικό, και στάθηκε στα πόδια της. Διαθέτει εμπειρία και άριστες επαφές στη διεθνή πολιτική σκηνή. Είναι άλλο θέμα όμως αυτά τα πλεονεκτήματα και άλλο οι διαδικασίες της αναδείξεως νέου προέδρου. Ορθώς, κατά συνέπεια, η κ. Μπακογιάννη δεν θέτει επισήμως και σαφώς θέμα διεκδικήσεως της ηγεσίας.

Παρέλκει ασφαλώς η ενασχόληση με όσους προωθούν -κατ’ όναρ ή σε κοινωνικές συνάξεις- την ανάδειξη νέου στην ηλικία ηγέτη, με λαμπρές εκσυγχρονιστικές ιδέες. Το μόνον που θα επιτύχουν είναι να ωθήσουν κάποιον αφελή από τη Ν.Δ. στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Ποταμιού», για να διαγκωνίζεται με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Πέραν τούτων, βάσει του καταστατικού, η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση, και από όσους δηλαδή δηλώσουν στιγμιαίως ότι ανήκουν στη Ν.Δ. Οπότε Κύριος οίδε τι θα προκύψει· διόλου απίθανο, κάποιος ακατονόμαστος, παρείσακτος και θορυβώδης. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν απομένει παρά να εφορμήσουμε δρομέως και αφού διατρέξουμε την οικουμένη, με προτεταμένη την κεφαλή, να επιπέσουμε επί του Σινικού Τείχους.

Προκειμένου να μην υποστούμε και αυτήν την ταλαιπωρία, ας προηγηθεί έστω μία φορά της δράσεως η σκέψη και ας γίνει μια προσπάθεια ανασυστάσεως της φυσιογνωμίας της Ν.Δ., με τη συμμετοχή όλων. Οι ευθύνες του κ. Σαμαρά και των προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ. είναι τεράστιες, γιατί αυτοί και μόνον θα ευθύνονται για την οριστική αποσύνθεση της Κεντροδεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή