Η κούραση των άλλων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Προκόπιος, ιστορικός του Ιουστινιανού, εκτός από την επίσημη Ιστορία που έγραψε για να υμνήσει την πολιτεία του, παρέδωσε και την «Απόκρυφη». Εκεί, αποδίδει και στον αυτοκράτορα και στην αυγούστα δαιμονικά χαρακτηριστικά, σαν να θέλει να βγάλει τα απωθημένα ενός συγγραφέα που δεν τον άφησαν να γράψει την αλήθεια. Τους σέρνει τα εξ αμάξης, εκτός των άλλων δε εμφανίζει τον Ιουστινιανό ως έναν άνθρωπο που δεν κουραζόταν ποτέ, δεν κοιμόταν ποτέ και όλη νύχτα περιφερόταν στις αίθουσες των ανακτόρων μη αφήνοντας κανέναν να ησυχάσει. Μια σχεδόν μεταφυσική αντίληψη για τις πέρα από τα ανθρώπινα δυνάμεις του δυνάστη.

Δεν διαφέρει και πολύ από την αντίληψη του μέσου Ελληνα πολίτη για τον Σόιμπλε ή τη Λαγκάρντ. Τους φαντάζεσαι να τρώνε, να κοιμούνται ή να κάθονται εκεί που ακόμη και ο βασιλιάς κάθεται μόνος; Ναι, βέβαια και μπορείς να τους φανταστείς, όμως ακόμη και σ’ αυτές τις στιγμές δεν παύουν να μηχανεύονται την αύξηση του ΦΠΑ ή να ψάχνουν κάποιους ταλαίπωρους κηπουρούς για να τους απολύσουν από το υπουργείο όπου εργάζονται. Δαιμόνιες ανθρώπινες υπερδυνάμεις, επικεφαλής των «δανειστών» μας, που και σ’ αυτούς έχουμε αποδώσει μεταφυσικές ιδιότητες, αφού, εδώ που τα λέμε, ακόμη και την Ευρώπη ποτέ μας δεν καταφέραμε να την αντιμετωπίσουμε στις φυσικές της διαστάσεις.

Η αντίληψη αυτή μπορεί και να μην είχε καμιά σημασία, πέραν αυτής η οποία περιγράφει τη συλλογική μας ιδιοσυγκρασία, αν δεν μας οδηγούσε σε λάθος εκτίμηση των αντοχών που διαθέτουν οι παράγοντες με τους οποίους διαπραγματευόμαστε. Επειδή τους θεωρούμε κάτι σαν μηχανές που παράγουν υπολογισμούς και βασανιστήρια, παραγνωρίζουμε το πολύ απλό. Ενδέχεται η κόπωση η οποία έχει καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να τους επηρεάζει και αυτούς. Πόσες εργατοώρες έχουν καταναλώσει για μας; Πόσες φορές διαψεύδουμε οι ίδιοι την επομένη ό,τι είπαμε την παραμονή;

Τα περί «Κουγκίου» και οι λοιπές ηρωικές παρλαπίπες δηλώνουν τη δική μας κούραση. Μήπως όμως θα έπρεπε να υπολογίσουμε και την κούραση των άλλων; Μήπως το τελεσίγραφο που παρέδωσαν προχθές δεν είναι τίποτε άλλο από τη δική τους αντίληψη για το «Κούγκι»; Τις προάλλες δήλωσαν ευθαρσώς ότι βαρέθηκαν να ακούν μαθήματα από τον κ. Βαρουφάκη. Φοβάμαι ότι έφτασαν στο σημείο που μας βαρέθηκαν γενικώς.

Ανθρωποι είναι κι αυτοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή