Αναπάντητες κλήσεις; Ιτ ιζ ολ πολίτικαλ

Αναπάντητες κλήσεις; Ιτ ιζ ολ πολίτικαλ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βράδια της Παρασκευής οι πολίτες του Λουξεμβούργου πλήττουν. Στο μαρτυρικό δουκάτο οι δυνατότητες διασκέδασης είναι περιορισμένες και αν είσαι κουρασμένος από τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ελληνες, δεν έχεις όρεξη να πας σε μια από τις κοντινές πόλεις για να ξεσκάσεις. Ετσι και ο κ. Γιουνκέρ, την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε να μείνει σπίτι του, να δειπνήσει ελαφρά, και κατόπιν ρουφώντας το ποτό του να δει λίγη τηλεόραση σαν άνθρωπος. Καθότι άνθρωπος μεν, φιλέλλην δε, επέλεξε να χαλαρώσει παρακολουθώντας το πολιτικό βαριετέ με τα άφθονα νούμερα, τη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής. Είχε ακούσει πολλά για τους διάφορους καρατερίστες που επιδεικνύουν τα ταλέντα τους, και για να μη χάσει την απόλαυση ζήτησε μετάφραση.

Δεν ξέρω αν συγχύστηκε όταν άκουσε τον κ. Τσίπρα να αποκαλεί παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών και να χαρακτηρίζει την πρότασή τους «φθηνό κόλπο των εταίρων». Το πιθανότερο είναι πως όχι. Η ώρα ήταν περασμένη και είχε αποφασίσει να μη χαλάσει με τίποτε την ηρεμία της βραδιάς, όταν ακόμη και τα δουκάτα αναπαύονται από τους μαρτυρικούς αγώνες. Απλώς λίγο πριν ο Μορφέας βαρύνει με τη γλύκα του πάνω στα βλέφαρά του, στο μυαλό του έλαμψε σαν αστραπή μια σκέψη: «Αν θες φθηνά κόλπα, έχω κι άλλα φθηνότερα».

Την επομένη το πρωί όταν, παίρνοντας το ελαφρύ του πρωινό, διεπίστωσε ότι στο κινητό του υπήρχαν αναπάντητες κλήσεις από τον κ. Tsipras, χαμογέλασε και πάλι. Την ίδια ώρα, στη μαρτυρική Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναλάμβανε για μία ακόμη φορά ό,τι είχε σκοπό να πει στον εταίρο του. «Μίστερ Ντόκτορ Πρέζιντεντ, ιτ ιζ ολ πολίτικαλ, γιου νόου, νο μάτερ, δε τσιπ τρικς ιτ ιζ φορ δε λεφτ γουίνγκ Λαφάζανις εντ δε ράιτ Κάμενος. Αϊ γουάντ το μιτ γιου του εξπλέιν, γιου νόου. Γιου νόου μι, άι νόου γιου, γουί αρ στιλ γκουντ φρεντς. Γιου αρ φιλελλίν, γουί χαβ ε στριτ ιν Αθενς φορ γιου, γιου νόου. Γες, γες Φιλελίνον στριτ, ιν δε σέντερ». Οι κλήσεις έμειναν αναπάντητες και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ακόμη και ο φιλελληνισμός έχει τα όριά του.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Γιουνκέρ δεν είναι ακριβώς φιλέλληνας. Κάτι είχαμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε, εδώ που τα λέμε, με τη μανία του να φορέσει γραβάτα στον κ. Τσίπρα, όμως προχθές το αποκάλυψε ο κ. Χουντής, ο οποίος κάτι είναι στο υπουργείο Εξωτερικών και κάτι τέτοια το διπλωματικό του δαιμόνιο τα οσμίζεται εξ αποστάσεως. Είναι «τουριστικά» φιλέλληνας, γιατί στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, υποθέτω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας είναι και πρόεδρος ο φτηνιάρης. Πρόσθεσε μάλιστα ο Ελλην Ταλλεϋράνδος πως έχει απογοητευθεί από όλους όσοι λένε ότι μας βλέπουν θετικά. Ευτυχώς που υπάρχουν όσοι μας βλέπουν αρνητικά.

Ευτυχώς όμως, ο κ. Σακελλαρίδης μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν αναπάντητες κλήσεις. Ευτυχώς. Ολοι ξέρουμε τον αρνητικό ρόλο που έχουν παίξει ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις τα διαολεμένα τα κινητά. Και θα ήταν πράγματι κρίμα τώρα που οι σκληρές διαπραγματεύσεις πέντε μηνών οδηγούνται σε συντριπτική νίκη της αριστερής μας κυβέρνησης –θα έλεγα θρίαμβο, αλλά δεν θέλω να υπερβάλλω– δεν συμφωνείτε κι εσείς πως θα ήταν άδικο να χαλάσουν την τελευταία στιγμή για μερικές αναπάντητες; Ελεος πια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή