Ο από μηχανής θεός θα είναι σκληρός

Ο από μηχανής θεός θα είναι σκληρός

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχυση κυριαρχεί και η διαφορά ανάμεσα στο εάν οδηγηθούμε σε συμφωνία ή σε ρήξη είναι τόσο μεγάλη και τόσο καθοριστική για το μέλλον μας, που είναι απορίας άξιο πώς οι Ελληνες ακόμη δείχνουν μια σχετική ψυχραιμία. Ή έχουμε βαθιά πίστη ότι στο τέλος θα εμφανιστεί ο από μηχανής θεός ή δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Είμαι απ’ αυτούς που δεν τολμούν να προβλέψουν τι θα συμβεί: πιστεύω μόνο ότι η κατάσταση θα σέρνεται έτσι, με μπαλώματα, παρατάσεις και θεατρινισμούς έως την ύστατη στιγμή. Σήμερα, υπάρχουν μόνο δύο σταθερά σημεία: εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις μαζεμένες δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του μήνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί τάχιστα, με άγνωστο αποτέλεσμα· ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι δανειστές θέλουν να χρεωθούν κάποια αποφασιστική κίνηση που θα τους αφήσει με το πτώμα στην αγκαλιά.

Μέσα στους μήνες της «διαπραγμάτευσης» έγινε σαφές ότι είναι αδύνατο να στηρίξει κανείς τις ελπίδες του σε όσα ακούει ή να κάνει σχέδια για το μέλλον. Κάθε μέρα είναι σαν να παρακολουθούμε τη ρουλέτα να γυρίζει και να μην έχουμε ιδέα πού θα κάτσει η μπίλια. Είτε πιστεύουμε ότι το παιχνίδι είναι στημένο είτε όχι, κάθε 24ωρο αναγκαζόμαστε να ζήσουμε και με την ελπίδα ότι επέρχεται λύση και την αγωνία της ολοένα και πιο αναπόφευκτης ρήξης. Μόνο τις τελευταίες δύο μέρες είδαμε τόσες μεταβλητές σε συνεχή κίνηση που είναι αδύνατο να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα πέρα απ’ το ότι πρέπει να βλέπουμε μόνο συγκεκριμένες πράξεις και να μη δίνουμε βάση σε λόγια.

Από τη μια πλευρά είναι οι «θεσμοί» -η τριάδα του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση. Οι θεσμοί τη μια στιγμή μιλούν με μία φωνή, ενώ άλλες εκφράζουν τη δική τους όψη. Στην πράξη, όμως, είναι ενωμένες. Ο πρόσφατος θυμός του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και η δήλωσή του ότι η Ελλάδα «έχασε την Κομισιόν», υπογραμμίζει ένα από τα εσωτερικά ρεύματα στην τρόικα, όπου η Επιτροπή συχνά εμφανίζεται ως πιο «φιλική» προς την Ελλάδα. Η «αυστηρή» ΕΚΤ, όμως, είναι αυτή που παρέχει στην Ελλάδα το χρήμα που χρειάζεται για να μην πεθάνει η οικονομία, και υπάρχει πάντα η απειλή της περαιτέρω μείωσης της ελάχιστης ρευστότητας. Το ΔΝΤ χθες δήλωσε ότι αποσύρει τους εκπροσώπους του από τις συνομιλίες λόγω μεγάλων διαφορών με την ελληνική πλευρά – μόλις λίγες ώρες αφού ο χαμογελαστός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πρόοδο στην κουβέντα του με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ, τον Γιουνκέρ και άλλους. Το ελληνικό χρηματιστήριο πανηγύρισε – προλαβαίνοντας να κλείσει πριν από την ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Οσο ευμετάβλητο είναι το πεδίο στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, όμως, τόσο ασταθές είναι το έδαφος εντός κυβερνήσεως και κυβερνώντος κόμματος. Οι διχασμοί, οι εγωισμοί και οι προσωπικές επιδιώξεις, καθώς και η επικίνδυνη αδιαφορία για τις συνέπειες εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη συμφωνία, συγκλίνουν μόνο σε μια αξιοθαύμαστη σύμπνοια ότι η αποτυχία θα είναι αποκλειστική ευθύνη των δανειστών. Φυσικό είναι οι υπόλοιποι να αδυνατούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται, να μας μένει μόνο η ελπίδα. Αλλά στον κόσμο της επόμενης μέρας, ο από μηχανής θεός ίσως επιβάλει λύσεις που θα είναι ανυπόφορες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή