49 χρόνια πρίν… 12-VΙ-1966

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΡΑΝΚΟ: Μαδρίτη, 11.- Οι δέκα Ισπανοί διανοούμενοι και καλλιτέχναι που είχον προεδρεύσει της Φοιτητικής Συνελεύσεως της «Ημέρας κατά της καταπιέσεως», κατεδικάσθησαν εις πρόστιμον από 10.000 μέχρι 50.000 πεσέτας. Η συνέλευσις είχε λάβει χώραν την 20ήν παρελθόντος Μαΐου εις την Σχολήν των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Μαδρίτης. Οι καταδικασθέντες διανοούμενοι είναι οι συγγραφείς Αρμάντο Λοπέθ Ινσαλίνας, Χοσέ Μανουέλ Μπόναλντ και Χουάν Μπένετ, οι ζωγράφοι Κορτίχο και Ριπολλές, οι σκηνοθέται Πατίνο και Αλφρέντο Μάνας, ο κριτικός Χοσέ Μαρία Γκαλβάν, ο θεατρικός συγγραφεύς Αλφόνσο Σάστρε και ο φιλελευθέρων τάσεων πολιτευτής Αλφόνσο Ριντρουέχο. Ούτοι κατεδικάσθησαν με την κατηγορίαν ότι κατά την παράνομον συνέλευσιν απέδειξαν ότι μετέχουν εις ανατρεπτικάς ενεργείας. [Στη φωτογραφία ο πίνακας «Διπλός χαρακτήρας» του Juan Ripollés.]

SURVEYOR 1: Πασαντένα, 11.- Κατ’ ανακοίνωσιν της υπηρεσίας «Αστροναυτικής και Διαστήματος» [NASA] ο δορυφόρος «Σερβέιορ» έχει στείλει από της 31ης Ιουνίου, ότε προσεγειώθη ομαλώς εις την Σελήνην μέχρι σήμερον, 5.460 φωτογραφίας της σεληνιακής επιφανείας εις την Γην. Ο «Σερβέιορ» θα συνεχίση την μεταβίβασιν φωτογραφιών από την Σελήνην μέχρι της πρωίας της προσεχούς Τρίτης [14 Ιουνίου 1966].

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εκτεταμένη κριτική του Ανδρέα Καραντώνη για το βιβλίο Μανώλη Αναγνωστάκη: «Υπέρ και κατά», Σημειώσεις κριτικής. Σελ. 110. Θεσσαλονίκη, 1965.

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΟΥΣΙ: Τόκυο, 11.- Ο γηραιότερος Ιάπων, ο 114ετής Ζουμπέι Νακαμούρα, συνιστά εις τους επιθυμούντας να καταστούν μακρόβιοι, να τρώγουν φύκια και ωμά ψάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή