Στο λούνα παρκ της κυβέρνησης

Στο λούνα παρκ της κυβέρνησης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος συνόψισε με εξαιρετικό τρόπο την πολιτική κατάσταση. Σκίτσαρε (Καθημερινή 7.6.2015) το κτίριο της Βουλής πάνω σε ένα ρόλερ-κόστερ· για όσους δεν γνωρίζουν είναι τα «ψυχαγωγικά» τρενάκια στα μεγάλα λούνα-παρκ, με τις απότομες καταβάσεις που σου κόβουν την ανάσα. Μόνη λεζάντα του σκίτσου ήταν ένα τεράστιο «ΑΑΑΑ!». Του τρόμου…

Το σκίτσο απεικόνιζε μόνο τη Βουλή, αλλά ουσιαστικά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που ζει οργουελιανές καταστάσεις εφησυχασμού και τρόμου. Στις 27.5.2015, ένα non-paper του Μαξίμου καθησυχάζει τον ελληνικό λαό: «Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας». Βεβαίως, ουδείς άλλος ήξερε γι’ αυτή τη συμφωνία –έκπληκτοι το έμαθαν από τα ελληνικά ΜΜΕ οι εκπρόσωποι των Θεσμών–, αλλά στην Ελλάδα πολλοί το πίστεψαν. Ισως επειδή υπάρχει έντονη η ανάγκη να ηρεμήσουμε λίγο, αφού πλέον είναι βάσιμος ο φόβος της χρεοκοπίας.

Μια βδομάδα μετά (4.6.2015), με άλλο non-paper το Μαξίμου λέει ότι το προσχέδιο της πρότασης των Θεσμών «δεν αποτελεί βάση για συζήτηση». Δηλαδή, εκεί που γραφόταν η τελική συμφωνία, δεν έχουμε συμφωνήσει καν τη βάση της συζήτησης; Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός έκανε τον «καμπόσο του ρεαλισμού»: «Σήμερα είναι αναγκαίο οι θεσμοί και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται η ελληνική κυβέρνηση» (3.6.2015). Οι πολίτες τρόμαξαν από την άρνηση του Γιουνκέρ να μιλήσει στον κ. Τσίπρα (κάτι που διέψευσε η κυβέρνηση, αλλά μετά το επιβεβαίωσε), αλλά μετά ανακουφίστηκαν βλέποντας τη διαχυτικότητα και τα χαμόγελα στη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ.

Την επόμενη μέρα –κι εκεί που ξαναέκλεινε η συμφωνία– το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποχώρησαν από τις συνομιλίες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, δήλωνε ότι «η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για να τζογάρει». Χθες (12.6.2015) κι ενώ η χώρα βρίσκεται στην απότομη κατάβαση, ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης χαριτολογούσε στην ΕΡΤ. Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου «ότι εκεί που το Μαξίμου λέει ότι έρχεται η συμφωνία…», ο υπουργός Επικρατείας ανταπαντά: «Το Μαξίμου δεν λέει ότι ήρθε η συμφωνία. Eρχεται, λέει… Εξάλλου, το ταξίδι έχει σημασία, όχι ο προορισμός…».

Απολαύστε, λοιπόν, υπεύθυνα το ταξίδι στο ρόλερ-κόστερ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κι αν στον προορισμό συμβεί το ατύχημα, δεν έχει σημασία που λέει και ο Καβάφης-Φλομπέρ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή