49 χρόνια πρίν… 25-VI-1966

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΗΘΕΛΕ ΕΚΛΟΓΕΣ: Εις τας ήδη υφισταμένας διά την Κυβέρνησιν δυσχερείας εκ της εκκρεμότητος των δύο σχεδίων Ν.Δ., του φορολογικού και της νομινοποιήσεως των εκτάκτων και επί συμβάσει υπαλλήλων, προσετέθη αιφνιδίως και «εκ των έσω» χθες η δημοσίευσις εις το πρωινόν φιλικόν προς τον υπουργόν Συντονισμού δημοσιογραφικόν όργανον [εφημερίς «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα] του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γενομένης εις Μυτιλήνην κατά την διάρκειαν επισκέψεως πολυμελούς εξ υπουργών και υφυπουργών κυβερνητικού κλιμακίου, περί κυβερνητικής μερίμνης διά την διεξαγωγήν εκλογών «ουχί πολύ βραδέως». […] Ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος, λαβών γνώσιν του περιεχομένου της δηλώσεως, εξεδήλωσε χθες την πρωίαν εις στενόν φιλικόν κύκλον την δυσαρέσκειάν του. Αντιθέτως, η δήλωσις του υπουργού Συντονισμού κ. Μητσοτάκη εις Μυτιλήνην εγένετο ευμενώς δεκτή από την εφημερίδα της άκρας αριστεράς [«Αυγή»]. Αποτέλεσμα της δημιουργηθείσης αναταραχής υπήρξεν η κατά την σύγκλησιν της Κυβερνητικής Πολιτικής Επιτροπής […] συζήτησις επί του ανακύψαντος εκ της δηλώσεως του κ. Μητσοτάκη θέματος. […] Ο κ. Μητσοτάκης, απαντών εις [δημοσιογραφικόν] ερώτημα, διηυκρίνησεν ότι η δημοσιευθείσα δήλωσίς του της Μυτιλήνης, δεν εγένετο ως επίσημος έκφρασις πολιτικής της Κυβερνήσεως, αλλά ως απλή παρατήρησις κατά την διάρκειαν φιλικής συνομιλίας. [Σημ. «Φ»: Προφανώς ο Μητσοτάκης έχων αντιληφθεί την προώθησιν σχεδίου συνεννοήσεως Γ. Παπανδρέου και Π. Κανελλόπουλου προς ανατροπή της κυβερνήσεως Στεφανόπουλου θέλησε να δείξει ότι δεν φοβάται τις εκλογές, αφού μάλιστα υπήρχε η εκτίμηση ότι ο ίδιος θα ήταν ο μόνος που θα επανεξελέγετο από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κέντρο (Αποστάτες). Ακόμα, την εποχή εκείνη φαίνεται πως είχαν ήδη αρχίσει ή πάντως εκαλλιεργείτο η ιδέα επαφών Μητσοτάκη με στελέχη της ΕΔΑ για την ανάγκη εκλογικής διεξόδου, με τον κίνδυνο μιας δικτατορίας ορατό πλέον. Αλλωστε, υπήρχε τότε, κοινός τόπος Μητσοτάκη και ΕΔΑ: ήταν η ανάγκη θεσπίσεως απλής αναλογικής.]

ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ: Με τας «Ικέτιδας» του Ευριπίδου, αρχίζουν αύριον Κυριακήν 8 μ.μ. τα «Επιδαύρια» 1966. Το έργον αναβιβάζεται, υπό του Εθνικού Θεάτρου κατά σκηνοθεσίαν Τάκη Μουζενίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή