49 χρόνια πρίν στην «Κ» 28.VΙ.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 28.VΙ.1966

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ: Ουσιγκτών, 27.– Εξ εγκύρων πηγών εγνώσθη ότι αι Ηνωμέναι Πολιτείαι και η Γαλλία ήρχισαν συνομιλίας εις Παρισίους επί των τεχνικών ζητημάτων, που ανάγονται εις τα προβλήματα τα συνδεόμενα με την αποχώρησιν των αμερικανικών δυνάμεων εκ Γαλλίας και την διάλυσιν των εν Γαλλία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. […] Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Λύντον Τζόνσον εις επιστολήν του προς τον πρόεδρον της Γαλλίας στρατηγόν Ντε Γκωλλ, χρονολογουμένην από της 22ας Μαρτίου και δοθείσης χθες εις την δημοσιότητα, υπογραμμίζει με ικανοποίησιν την διαβεβαίωσιν της Γαλλίας ότι θα αγωνισθή παρά τω πλευρώ των συμμάχων της εις περίπτωσιν απροκλήτου επιθέσεως εναντίον των και προσθέτει ότι θα υπάρχη πάντοτε μία θέσις ανοικτή διά την Γαλλίαν αν αύτη θελήση να επανέλθη εις τους κόλπους του ΝΑΤΟ.

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ: Μόσχα, 27.– Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Κάρολος Ντε Γκωλλ, συνοδευόμενος από τον Ρώσον πρωθυπουργόν κ. Αλεξέι Κοσύγκιν, έφθασεν απόψε εις Κίεβον εκ Λένινγκραντ. Αύριον το απόγευμα θα ευρίσκεται εις το Βόλγογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), τελευταίον σταθμόν της περιοδείας του ανά την Σοβιετικήν Ενωσιν.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ:  (Από ανάλυση του Ραιϋμόν Αρόν.) « […] Χθες, η επανένωσις της Γερμανίας δεν ετίθετο υπό συζήτησιν. Σήμερον το ζήτημα τούτο είναι εις την ημερησίαν διάταξιν, αλλά δύναται να παραμείνη εις την ημερησίαν διάταξιν επί μακρά έτη. Ουδείς γνωρίζει εάν η σοβιετική Κυβέρνησις μελετά μίαν αναθεώρησιν της ευρωπαϊκής της πολιτικής. Και αν ακόμη οι διάδοχοι του Κρούστσεφ δεν αποκλείουν μίαν προσέγγισιν των δύο Γερμανιών, αι δυσχέρειαι που θα πρέπει να υπερπηδηθούν είναι τεράστιαι. Η Ομοσπονδιακή και η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι, από πάσης απόψεως, συστήματα διαφορετικά εις πλείστα όσα σημεία. Δεν θα ηδύναντο να ενοποιηθούν ειμή μόνον εις το τέλος μακράς εξελικτικής διαδικασίας. Ελεύθεραι εκλογαί του δυτικού τύπου, που θα εσήμαιναν τον ενταφιασμόν των ιθυνόντων του Πάνκωβ, δεν είναι περισσότερον νοηταί από μίαν απελευθέρωσιν διά των όπλων. […].» Σημ. «Φ»: Το Πάνκωβ είναι προάστιο του Βερολίνου και οι Δυτικοί αμφισβητούντες την νομιμότητα της κυβερνήσεως της Γερμανικής Δημοκρατικής Πολιτείας την αποκαλούσαν «κυβέρνηση του Πάνκωβ».]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή