Βασιλική νουθεσία – μπουρλότο σε χρώμα ρουμπινί από την Ελισάβετ ΙΙ

Βασιλική νουθεσία – μπουρλότο σε χρώμα ρουμπινί από την Ελισάβετ ΙΙ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία –Βερολίνο, Φρανκφούρτη– η Ελισάβετ ΙΙ, Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, κέντρισε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ με ομιλία της σε κρατικό δείπνο. Κι αυτή τη φορά δεν ήταν για το στέμμα που φορούσε κι έλαμπε και τα βαρύτιμα κοσμήματα με τεράστια ρουμπίνια, δώρο της βασιλομήτορος Ελισάβετ, της γενναίας Σκωτσέζας που δεν έφυγε από το Λονδίνο στους βομβαρδισμούς του Blitz στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έμεινε με τους συμπολίτες της κρατώντας και τα μικρά τότε παιδιά της, Ελισάβετ και Μάργκαρετ. Από τότε η βασιλική οικογέγεια έγινε δημοφιλής και αγαπητή, κάτι που διατηρήθηκε στη μακρά παραμονή της Ελισάβετ ΙΙ στον θρόνο έως σήμερα, παρά τις «αναταράξεις», που δεν ήταν λίγες. «Στις ζωές μας, γνωρίσαμε τα καλύτερα και τα χειρότερα», άρχισε η Ελισάβετ ΙΙ την ομιλία της, Τετάρτη βράδυ στο Βερολίνο, απευθυνόμενη στην Καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ. «Περάσαμε πολλά δεινά, έναν πόλεμο, θύματα, νίκες, ήττες, όλα έχουν συγχωρεθεί τώρα, εδώ που φθάσαμε. Αυτό διατρανώνει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει αδιάσπαστη. Ενωμένη. Και πρέπει αυτό να αποτελεί κοινή προσπάθεια, κατάκτηση όλων. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την ενότητα», συνέχισε. «Γνωρίζουμε ότι η διάσπαση στην Ευρώπη είναι επικίνδυνη και ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα εναντίον της τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της ηπείρου μας».

Η φωτιά είχε ήδη ανάψει, παρ’ όλο που η ομιλία της Βασίλισσας φώτιζε ιστορικές αναδρομές και μαθήματα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση πάλιν της Γερμανίας. Υπερασπίστηκε και τον ρόλο που έπαιξε η Αγγλία στην Ευρώπη. «Οι ανθρωποί μας –είπε– έπαιξαν πάντα πρωτεύοντα ρόλο (Key Role) στην ήπειρό μας». Οταν στο Διαδίκτυο βγήκαν τα αποσπάσματα αυτά από την ομιλία της, πήραν θέση και οι αγγλικές εφημερίδες. «Η Βασίλισσα υπαινίσσεται με τα λόγια αυτά την επιθυμία της να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση» δίνει τίτλο ο Guardian, δεδομένου ότι στην επίσημη επίσκεψη συμμετέχει και ο πρωθυπουργός David Cameron, που σχεδιάζει δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Daily Telegraph ερμηνεύει τις αναφορές της Ελισάβετ ως «βασιλική άποψη στο Debate της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ο δε Independent εκφράζει έκπληξη «για την απροσδόκητη αυτή προειδοποίηση προς τους αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντώνται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής»! Οι κύκλοι του Μπάκιγχαμ, όπως μετέδωσε το BBC, αρνούνται ότι οι αναφορές αυτές «είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βασίλισσα είναι άτομο απολιτικό, δεν συνηθίζει τις πολιτικές αιχμές. Η Βασίλισσα αναφέρθηκε στους κινδύνους ευρύτερων διαφορών, που διασπούν την ήπειρο της Ευρώπης» .

To CNN με τον παρουσιαστή Max Foster χθες το πρωί μετέδιδε στα πολιτικά δελτία του καναλιού το ταξίδι της Βασίλισσας, την οποία συνοδεύει ο σύζυγός της Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, και τόνιζε τη σημασία της δήλωσης της Ελισάβετ για τη μη διάσπαση της Ευρώπης. Πρόσθετε δε ότι «και οι δυο τους –το βασιλικό ζεύγος, δηλαδή– είναι γερμανικής καταγωγής, ομιλούν άπταιστα τη γερμανική γλώσσα». Τα βίντεο έδειχναν την Καγκελάριο Μέρκελ πολύ περιποιητική, όρθια μπροστά στην καθισμένη 89χρονη Βασίλισσα που, ευγενικά, αναστέναξε λέγοντας «Είναι και αυτές οι Επέτειοι»… Κουραστικές αλλά ωφέλιμες, γιατί δημιουργούν ευκαιρίες για νύξεις ωφέλιμες «για Δύση και Ανατολή στην ήπειρο της Ευρώπης».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή