Ο «Ψαράς» και οι δρόμοι του πολιτισμού…

Ο «Ψαράς» και οι δρόμοι του πολιτισμού…

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή η πολύ σημαντική είδηση που ήρθε από το Γραφείο Τύπου του αν. υπουργού Πολιτισμού και αφορά τη διάσημη τοιχογραφία του «Ψαρά».

Η ονομαστή και άρτια διατηρημένη τοιχογραφία του «Ψαρά» από τη δυτική οικία της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας πήρε πλέον τιμητική θέση, εμπλουτίζοντας από την Πέμπτη 25 Ιουνίου, τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά. Ο «Ψαράς», ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αιγαιακής μεγάλης ζωγραφικής των προϊστορικών χρόνων, εκτίθεται για πρώτη φορά στον τόπο εύρεσής του, τη Θήρα, σχεδόν 45 χρόνια μετά την εύρεση και συντήρησή του. Ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, η «ψυχή» της ανασκαφής στο Ακρωτήρι Θήρας, θα μας πει περισσότερα για την τοιχογραφία αυτή μόλις τον εντοπίσουμε στη Σαντορίνη όπου βρίσκεται. Οπως το ’χουμε πει, και θα το λέμε συνεχώς, ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ο μόνος θησαυρός μας που κανένα «χρέος» δεν μπορεί να επισκιάσει, όσο δυσβάσταχτο κι αν είναι. Και η Σαντορίνη, ο μαγνήτης για τους ξένους επισκέπτες μας, τοπίο απαράμιλλης ωραιότητος με την Καλντέρα και την Καμένη και με την προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι της Θήρας, την αιγαιακή ζωγραφική των προϊστορικών χρόνων, ήρθε να μας γλυκάνει την καρδιά. Η υπόσχεσή της να μας φέρνει φίλους απ’ όλο τον κόσμο, όλες τις ηλικίες, διαρκεί. Τέτοια εποχή ανθίζει η κάππαρη και σημαιοστολίζει τα βράχια της Οίας! Το ξανθό Ασύρτικο, το φλογερό της «Λάβας», το μοναδικό γλυκό Vinsanto – ένα ποτήρι φτάνει για να πάνε κάτω οι καημοί της δύσκολης εποχής. Οσο για προοπτικές, ο καλός φίλος της Ελλάδας, ο ήλιος, το τοπίο, η αρχιτεκτονική, η σοφία των αιώνων, αλλά και το νεανικό αίμα που βράζει, όλα αυτά που μας φέρνουν ξένους που γίνονται φίλοι και δικοί μας είναι η προοπτική που μας ανοίγεται όταν οι «πόρτες» σφαλίζουν. Αυτό που λένε «τουρισμός», «βαριά βιομηχανία», δεν είναι παρά το θάμα της ελληνικής φιλοξενίας σε τόπο μοναδικό. Αυτήν την «ψαριά» κανείς δεν θα την αμφισβητήσει…

Διάλεξη του Δρος Ισμαΐλ Σεραγκελντίν, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με θέμα «Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας: Αναβίωση και Επανάσταση»

Οι δρόμοι του πολιτισμού συναντώνται, ολοένα και συχνότερα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Αμφιθέατρο, όπου προσωπικότητες με διεθνές έργο κύρους δίνουν διαλέξεις. Η αρχή έγινε με την κ. Kerry Kennedy, πρόεδρο του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που συνεχίζει το έργο του πατέρα της και τον αγώνα. Από τα χέρια της προέδρου του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδιννογιάννη» και οικογενειακής φίλης Μαριάννας πήραν η Εθελ Ρ. Κέννεντυ και η κόρη της Κέρρυ το «Βραβείο 2015». Με πρόσκληση της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη έρχεται και θα δώσει διάλεξη ο Dr Ismail Serageldin, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, που θα μιλήσει με θέμα «Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας: Αναβίωση και Επανάσταση» μεθαύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου, ώρα 11.00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Προς τιμήν του θα ακολουθήσει γεύμα στο μπαλκόνι – εστιατόριο με θέα τον Παρθενώνα. Ο Dr Ismail Serageldin, γεννημένος το 1944 στην Γκίζα, στην Αίγυπτο, είναι ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Η δημοσιογραφική αποστολή τον έχει γνωρίσει στα εγκαίνια της Bibliotheka Alexandrina, τον Οκτώβριο του 2002, επί προεδρίας Mubarak, με την κ. Suzanne Mubarak, πρόεδρο του Δ.Σ. της βιβλιοθήκης. Στην πρώτη επιτροπή, που είχε δημιουργηθεί για την ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, συμμετείχε η τότε υπουργός Πολιτισμού αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Βιβλιοθήκης συμμετείχε η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco κ. Μαριάννα Β. Βαρδιννογιάννη, η οποία σήμερα είναι μέλος του «Advisory Board» της Βιβλιοθήκης, ενώ οι Ελληνες «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας» που εργάστηκαν για την υλοποίησή της συνεχίζουν τη δράση τους για τη διάδοση του έργου που επιτελεί. Περισσότερα μετά τη διάλεξη και τη συνάντηση με τον Δρα Ισμαΐλ Σεραγκελντίν, τον επονομαζόμενο «εξυπνότερο άνθρωπο της Αιγύπτου»…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή