Αμετακίνητα στην Ευρώπη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο πακέτο για την Ελλάδα που σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έδινε στη χώρα πρόσθετα μέσα της τάξεως των 50 δισ. ευρώ. Αυτά δεν είναι σχέδια του αέρα. Είναι μια σοβαρή προσφορά που προγραμματίστηκε υπό την καθοδήγηση του προέδρου Γιουνκέρ, του οποίου η δέσμευση για την Ελλάδα δεν αμφισβητείται.

Παρά τις αστοχίες και τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων εταίρων, η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η Ευρώπη που μας δάνεισε την κρίσιμη ώρα της παρολίγον χρεοκοπίας, που μας πρόσφερε στήριξη, φυσικά υπό όρους και παρά τις ενστάσεις ακραίας μερίδας του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου δεν αμφισβήτησε ποτέ τη θέση μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και τη συμμετοχή μας στο κοινό νόμισμα. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση τροποποίησε κανόνες, εξέδωσε κανονισμούς και οδηγίες και έλαβε μέτρα για την προστασία του κοινού μας νομίσματος που αποτελεί και βασικό δομικό στοιχείο μιας ισχυρής Ευρώπης. Ομως η λειτουργία του υπερεθνικού συστήματος των 19 κρατών της Ευρωζώνης και των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπακούει σε κανόνες και λειτουργεί με feedback μηχανισμό. Το σύστημα προστατεύει τα μέλη και τα μέλη έχουν ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος. Και πάντως σε μια εποχή μεγάλων ανταγωνισμών με την εμφάνιση νέων ισχυρών παικτών στη διεθνή σκακιέρα, όχι μόνο η χώρα μας αλλά και καμία από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης δεν θ’ αντέξει αν μείνει μόνη της, τόσο στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, όσο και σ’ εκείνο της εθνικής ασφάλειας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τελευταία δόση του δευτέρου πακέτου διάσωσης, αξίας 7,2 δισ. ευρώ το οποίο η χώρα χρειάζεται επειγόντως για να αποπληρώσει τα χρέη της. Η πληρωμή του τμήματος αυτού θα είναι άμεση. Η Ευρώπη προσφέρει για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 12 δισ. ευρώ από πόρους του προϋπολογισμού, τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέσει ελεύθερα, αντί να τα διαθέσει στο χρέος, όπως προβλέπουν οι τρέχουσες ρυθμίσεις. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ένα επενδυτικό πρόγραμμα, πραγματικό σχέδιο ανάκαμψης αξίας 35 δισ. ευρώ του οποίου το πρώτο δισεκατομμύριο θα καταβληθεί τη στιγμή της συμφωνίας. Επομένως, η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να παράσχει στην Ελλάδα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ αν η χώρα δεχθεί να υπογράψει μια συμφωνία. Μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων. Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των μέτρων θα συζητηθεί το χρέος. Αυτή είναι η προσφορά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, την οποία αρνείται η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή αρνείται τα μέσα της ανάπτυξης για τη χώρα που ισοδυναμούν με τα εθνικά δημοσιονομικά έσοδα ενός έτους.

Η πρόταση αυτή είναι σαφής και αποβλέπει στην έξοδο από το τέλμα της ατέλειωτης διαπραγμάτευσης μέσα σε πλαίσιο οικονομικής στασιμότητας και κοινωνικής ανέχειας. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αρνείται παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα της χώρας και ταυτόχρονα αφήνει την Ελλάδα να εκτίθεται στα μάτια των εταίρων της και της διεθνούς κοινότητας, συνθλίβοντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών. Η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να βάλει τη χώρα στη σκιά για να εξασφαλίσει διάρκεια για τον εαυτό της. Για λόγους καθαρά ιδεολογικούς η χώρα ολισθαίνει προς τον τρίτο κόσμο. Αυτό αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οι Ελληνες καλούμεθα την Κυριακή ν’ αποφασίσουμε στην ουσία για τη θέση μας στην Ευρώπη αλλά και για την αποδοχή της τελευταίας προσφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως περιεγράφη παραπάνω. Μπορεί να δώσει στην Ελλάδα προοπτικές ώστε να ανακάμψει εκμεταλλευόμενη αυτή την ευκαιρία και να επανέλθει στη λειτουργία μιας φυσιολογικής χώρας. Να επιδιώξει την οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και λιγότερη ανεργία. Ολα αυτά μπορούν να γίνουν. Εξαρτάται από εμάς να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον από το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2015. Στην ουσία θα ψηφίσουμε «ναι στην Ευρώπη, που αποτελεί το σπίτι μας και στο κοινό μας νόμισμα, ναι στα 50 δισ. προσθέτων πόρων». Η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται στη θέση της, στην καρδιά της Ευρώπης.

* Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου είναι πρώην υπουργός-βουλευτής-ευρωβουλευτής.

Ο κ. Frank Engel είναι ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή