Ναι στην κοινή μας Ευρώπη

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, εδώ και πέντε χρόνια βιώνουμε μία κρίση του κοινού μας νομίσματος. Ολοι μας έχουμε το ευρώ στις τσέπες μας, κάθε μέρα: ελληνικά ευρώ στη Γερμανία, γερμανικά ευρώ στην Ελλάδα. Το ευρώ έχει γίνει το πιο ορατό καθημερινό σημάδι της ευρωπαϊκής μας συνένωσης. Και θέλουμε να μείνει έτσι.

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την κοινή μας ήπειρο. Ζούμε μαζί επί 30 και πλέον χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μοιραζόμαστε εδώ και πάνω από 14 χρόνια το κοινό μας νόμισμα. Ασφαλώς και το ευρώ στις τσέπες μας δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε ο ένας με τον άλλον και πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε κοινούς δρόμους για το μέλλον. Αυτό αποτελεί και παραμένει για μας ένα ιστορικό επίτευγμα! Ομως μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ευρωπαϊκή ιδέα. Για μας η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νομισματικής ένωσης είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να καταπιαστούμε από κοινού με τις μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ένα δημοψήφισμα. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το δημοψήφισμα. Γνωρίζουμε αυτές τις διαφορετικές απόψεις και τις σεβόμαστε. Δεν μας είναι όμως αδιάφορο το πώς θα αποφανθεί η πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων αύριο. Γιατί θέλουμε να υπάρχει συνοχή στην Ευρώπη ως κοινότητα αλληλεγγύης και αξιών, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μη διαλυθεί το κοινό μας νόμισμα. Θέλουμε μία Ευρώπη, στην οποία θα λύνουμε τα κοινά μας προβλήματα και στην οποία θα σταματήσουμε μαζί την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Χωρίς αλλαγές εις βάθος δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί αυτό. Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Σε αυτό θα στηρίζουμε την Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να διορθώσουμε λάθη και αδικίες στην έως τώρα πολιτική της κρίσης καλύτερα με την Ελλάδα στο ευρώ. Δεν θέλουμε να αποτελέσει η Κυριακή την αρχή του τέλους για το ευρώ και να επιρρίπτει η μία πλευρά τις ευθύνες στην άλλη.

Ο,τι και αν συμβεί, έχουμε αποφασίσει εδώ και καιρό: θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι στο πλευρό των φίλων μας στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε όμως επίσης να μην αφήσει η Ελλάδα την Ευρώπη μόνη της. Εμείς δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα ποτέ μόνη της. Χωρίς το ελληνικό ευρώ στην τσέπη μας η Ευρώπη δεν θα είναι πια αυτό που επιθυμούμε. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η Κυριακή αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Η Κυριακή αφορά το μέλλον της κοινής μας Ευρώπης. Γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι Ελλάδα.

Οι υπογράφοντες Γερμανοί βουλευτές:

Manuel Sarazzin, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Πράσινοι. Axel Schaefer, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Claudia Roth, αντιπρόεδρος του Μπούντεσταγκ, Πράσινοι. Katrin Göring-Eckardt, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. Anton Hofreiter, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. Heinz-Joachim Barchmann, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής για την Ευρώπη, SPD. Norbert Spinrath, εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή πολιτική, SPD. Hans-Joachim Schabedoth, αντιπρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, SPD. Kai Gehring, αντιπρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Πράσινοι. Kerstin Andreae, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Πράσινοι. Annalena Baerbock, Πράσινοι. Katarina Barley, νομική σύμβουλος SPD. Marieluise Beck, Πράσινοι. Agnieszka Brugger, Πράσινοι. Dr. Lars Castellucci, SPD. Ekin Deligöz, Πράσινοι. Katja Dörner, αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, Πράσινοι. Thomas Gambke, Πράσινοι. Angelika Glöckner, SPD. Anja Hajduk, Πράσινοι. Britta Hasselmann, Πράσινοι. Bärbel Höhn, Πράσινοι. Dieter Janecek, Πράσινοι. Sven-Christian Kindler, Πράσινοι. Tom Koenigs, Πράσινοι. Sylvia Kotting-Uhl, Πράσινοι. Oliver Krischer, αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, Πράσινοι. Christian Kühn, Πράσινοι. Stephan Kühn, Πράσινοι. Tobias Lindner, Πράσινοι. Öczan Mutlu, Πράσινοι. Detlef Müller, SPD. Konstantin von Notz, αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, Πράσινοι. Omid Nouripour, Πράσινοι. Friedrich Ostendorff, Πράσινοι. Cem Özdemir, Πράσινοι. Christian Petry, SPD. Brigitte Pothmer, Πράσινοι. Joachim Poß, SPD. Tabea Rößner, Πράσινοι. Annette Sawade, SPD. Elisabeth Scharfenberg, Πράσινοι. Dorothee Schlegel, SPD. Kordula Schulz-Asche, Πράσινοι. Ewald Schurer, SPD. Wolfgang Strengmann-Kuhn, Πράσινοι. Claudia Tausend, SPD. Markus Tressel, Πράσινοι. Jürgen Trittin, Πράσινοι. Beate Walter-Rosenheimer, Πράσινοι. Valerie Wilms, Πράσινοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή