Υπερήφανο, αδούλωτο «Οχι»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός λαός απάντησε χθες έμπλεος«υπερηφάνειας» με ένα βροντώδες «Οχι», αρνούμενος την «υποταγή» και με αυτή την έννοια η κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη. Το επιζήτησε, το μεθόδευσε με διάφορους τρόπους, αιφνιδίασε τους πάντες με απόλυτη επιτυχία και δικαιώθηκε. Είναι πολλές οι ερμηνείες που δίδονται, αλλά κακά τα ψέματα. Οταν ακόμη και με τράπεζες κλειστές οι πολίτες τοποθετούνται έτσι, είναι σαφές και αναμφισβήτητο πλέον ότι οι Ελληνες δεν θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη που τους τάισε, τους έντυσε, τους στόλισε και τους νοικοκύρεψε τα προηγούμενα 35 χρόνια, εκτός αν οι Ευρωπαίοι αλλάξουν στάση. Εκτός δηλαδή και αν αρχίσουν αμέσως να στέλνουν λεφτά με νταλίκες, πλοία και αεροπλάνα για να τα μοιράζουν χωρίς πολλά λόγια και δίχως να απαιτούν λογαριασμό. Περί αυτού πρόκειται,  αυτή  είναι  η  πραγματικότητα και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Η πραγματικότητα λέει επίσης ότι το άστρο του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να λάμπει και να μεσουρανεί. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το αποδεικνύει και όσοι ασχολήθηκαν με τις δημοσκοπήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κάθε τηλεοπτική ή άλλη εμφάνισή του έγερνε την πλάστιγγα προς το «Οχι», χωρίς επαναφορά της ισορροπίας. Η άλλη πλευρά εξέφραζε την επιθυμία του περίπου 40% του κόσμου, δίχως όμως να υπάρχει μία προσωπικότητα με λάμψη, που να την εκφράζει. Είναι φανερό ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και μάλιστα άμεσες στο πολιτικό σκηνικό, ειδικά στον χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά και σε ένα κοινωνικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό.

Το ερώτημα για το άμεσο μέλλον είναι διπλό. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως σκαλοπάτι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ή θα επιχειρήσει να κάνει μία νέα συμφωνία με τους δανειστές; Αυτό θα διαπιστωθεί βέβαια, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και τα δύο.

Αρχικά να γίνει μία προσπάθεια, ή μία δήθεν προσπάθεια, για επίτευξη συμφωνίας, που αποκλείεται να είναι καλύτερη από τις προτάσεις που απορρίφθηκαν από την Αθήνα, καθώς οι δείκτες της οικονομίας έχουν χειροτερεύσει σημαντικά μετά και το κλείσιμο των τραπεζών. Αυτό εξαρτάται από τους δανειστές, που εξ όσων δήλωναν, ερμήνευαν το «Οχι» απόφαση για Grexit. Eξαρτάται ωστόσο και από τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης. Αν αυτός είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως πολλοί εκτιμούν, τώρα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει και τη βούληση του λαού, όπως ακριβώς το επιθυμούσε.

Το νέο (αυθαίρετο) ορόσημο για συμφωνία είναι η 20ή Ιουλίου, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά. Το σίγουρο είναι ότι ώς τότε τα πράγματα θα χειροτερεύουν και μετά δεν θα βελτιωθούν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή