49 χρόνια πρίν… 9-VII-1966

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΤΝΑΜΙΚΟΝ: Ουασιγκτών, 8.- Ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Μάρσαλλ Ράιτ [William Marshall Wright, φωτογραφία] ανέγνωσε σήμερον προς τους δημοσιογράφους δήλωσιν, διά της οποίας αι Ηνωμέναι Πολιτείαι εγκρίνουν την χθεσινήν έκκλησιν της Ινδίας διά την σύγκλησιν της Διασκέψεως της Γενεύης διά το Βιετνάμ και υποδεικνύουν ότι η παύσις του πυρός θα πρέπει να είναι το πρώτον αντικείμενον αποφάσεως της Διασκέψεως αυτής. Η Γαλλία, όμως, ως εδήλωσεν ο εις Λονδίνον ευρισκόμενος πρωθυπουργός της κ. Ζωρζ Πομπιντού, δεν θεωρεί ότι η ατμόσφαιρα εις Βιετνάμ συνηγορεί υπέρ της επανασυγκλήσεως της Διασκέψεως. Απροθυμία αποδίδεται σχετικώς και εις την ρωσικήν ηγεσίαν. […] Το εμπόδιον διά την εκ νέου σύνοδον της Διασκέψεως είναι η επιμονή του Βορείου Βιετνάμ όπως τα αμερικανικά στρατεύματα αποσυρθούν και το πρόγραμμα του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου, της πολιτικής φωνής των Βιετκόγκ αναγνωρισθή ως το πρόγραμμα ολοκλήρου του Νοτίου Βιετνάμ.

ΤΖΕΛΑΛ ΜΠΑΓΙΑΡ: Κωνσταντινούπολις, 8.- Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Σουνάι έδωσε σήμερον πλήρη χάριν εις τον πρώην πρόεδρον Τζελάλ Μπαγιάρ, ηλικίας 84 ετών, ο οποίος είχεν καταδικασθή εις θάνατον το 1960. Ως αιτιολογικόν της χάριτος αναφέρεται η ασθένεια και η προκεχωριμένη ηλικία του κ. Μπαγιάρ, ο οποίος διετέλεσεν αρχηγός του τουρκικού κράτους από του 1950 μέχρι του 1960, ότε η Κυβέρνησις Μεντερές ανετράπη υπό στρατιωτικού πραξικοπήματος. [Σημ. «Φ»: Ο Μπαγιάρ έζησε άλλα είκοσι χρόνια. Πέθανε σε ηλικία 103 ετών, το 1986.]

ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ ΝΑΖΙ: Ανατολικόν Βερολίνον, 8.- Το Πρακτορείον Ειδήσεων της Ανατολικής Γερμανίας «ΑΔΝ» ανεκοίνωσε σήμερον ότι ο πρώην ιατρός των Ες – Ες Χορστ Φίσερ, που κατεδικάσθη εις θάνατον την 25ην Μαρτίου, εξετελέσθη. Ο Φίσερ κατηγορείτο δι’ εγκλήματα που διέπραξεν εις το στρατόπεδον του Αουσβιτς. Το πρακτορείον «ΑΔΝ» δεν διευκρινίζει κατά ποίον τρόπον έγινεν η εκτέλεσις. Δυνάμει όμως της υφισταμένης νομοθεσίας αι εκτελέσεις γίνονται διά της λαιμητόμου. Ο εκτελεσθείς εθεωρείτο υπεύθυνος διά τον θάνατον 70 χιλιάδων κρατουμένων πάσης εθνικότητος, που «επέλεγε» διά τους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς.

ΑΦΟΡΗΤΟΣ ΚΑΥΣΩΝ, συνοδευόμενος από πλήρη άπνοιαν επεκράτησε χθες εις την Αττικήν, την Εύβοιαν και γενικώς την ανατολικήν Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή