Τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού και η Ευρώπη των οικονομολόγων – με αφορμή την έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, από το μουσείο του Λούβρου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

Τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού και η Ευρώπη των οικονομολόγων – με αφορμή την έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, από το μουσείο του Λούβρου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολιτισμός που γεννήθηκε στην Ελλάδα και που «τα φώτα του» δόθηκαν σ’ όλο τον κόσμο, αυτός και μόνον αρκεί για να καταλάβει η Ευρώπη τη σημασία της Ελλάδας, και την τιμή που προσδίδει η Ελλάς ως ισοδύναμος Εταίρος στις υπόλοιπες 18 που την αποτελούν έως τώρα… Αρκεί μια έκθεση, όπως αυτή η σημαντική που εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, στη Ρόδο για να καταλάβει κανείς γιατί ο Φρανσουά Ολάντ σήμερα, όπως ο Ζισκάρ ντ’ Εσταίν πρωτύτερα, υπερασπίζονται την Ελλάδα και την θέλουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής. 15ος – 5ος αι. π.Χ.» είναι η ονομασία της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, που στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του μεγάλου νοσοκομείου των Ιπποτών, και αποτελεί μεταφορά στη Ρόδο μέρους της έκθεσης που έγινε στο Μουσείο του Λούβρου από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Η έκθεση του Λούβρου σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είχε συνενώσει για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ευρήματα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, του Λούβρου, της Ρόδου, του Βρετανικού και του Μουσείου της Κοπεγχάγης, ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές που έγιναν στη Ρόδο από τον 19ο αι. έως και σήμερα. Πολλά από τα ευρήματα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν εισηγμένα από την Εγγύς Ανατολή, την Κύπρο, τη Συροπαλαιστίνη αλλά και τις πόλεις της κυρίως και Ανατολικής Ελλάδας, ο δε πλούτος και η ποικιλία τους αποδεικνύουν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος στη μετάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής στον ελληνικό πολιτισμό. «Ο ρόλος αυτός οφείλεται στην επίκαιρη γεωγραφική θέση της Ρόδου, σε ένα σημείο του Αιγαίου όπου διασταυρώνονται οι θαλάσσιοι δρόμοι που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο και την Εγγύς Ανατολή, την Κρήτη και την Αίγυπτο, αλλά και με τη Δυτική Μεσόγειο».

Αντί να στέλνουμε οικονομολόγους, θα ’πρεπε να αναθέταμε την αποστολή αυτή σε ανθρώπους του πολιτισμού, των ανασκαφών, καθηγητές και ιστορικούς της τέχνης που θα εξηγούσαν στους, οπωσδήποτε, μορφωμένους εταίρους μας, ότι η θέση της Ελλάδας είναι αμετακίνητη εντός της Ευρώπης. Οσο για το χρέος, και περιορισμένη επιστροφή των ελληνικών θησαυρών που στολίζουν τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης θα αρκούσε να το εξοφλήσει. Αρκεί να κοιτάς στον καθρέφτη σωστά, να βλέπεις και τις δικές σου οφειλές, και όχι μόνον αριθμούς, κι αυτό ισχύει για τα κράτη της Ενωσης και όχι μόνον για την Ελλάδα… Ανυπολόγιστη η αξία των όσων έδωσε και δίδει η Ελλάδα από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι σήμερα, αλλά ποιος βλέπει το θέμα του Χρέους και από μια τέτοια άποψη; Γι’ αυτό τσαλακώνεται ολοένα η Ελλάδα από πολιτικούς που δεν έχουν «σχέση ή συγγένεια» με την έννοια του πολιτισμού. Η έκθεση που στέλνει το Μουσείο του Λούβρου στη Ρόδο περιλαμβάνει 48 ευρήματα που προέρχονται από το Λούβρο και από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Τα εκθέματα που είχαν στείλει τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία αντικαθίσταται για την έκθεση αυτή από παρόμοια στο Μουσείο της Ρόδου, ενώ, συνέχεια της έκθεσης, αποτελούν ουσιαστικά και οι υπόλοιπες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου. Και μόνον κοιτάζοντας τα ίδια τα ευρήματα (και εδώ τις φωτογραφίες) βλέπουμε το αυταπόδεικτο του μεγαλείου του πολιτισμού μας στον χρόνο…

Τζίτζικας ελάλησε…

Τούτο το ταλαίπωρο καλοκαίρι, για πρώτη φορά χθες, ακούσαμε στο πεύκο τζιτζίκι να λαλεί! Να, επιτέλους, μια καλή είδηση! «Τζίτζικας ελάλησε, μαύρη ρώγα γυάλισε»! Μαζί με το τσαμπί σταφύλι, ίσως ήρθε η ώρα να ξαναγίνει το ελληνικό καλοκαίρι αυτό που ήταν, αυτό που όλο τον χρόνο το καρτερούμε και κοντά σ’ εμάς που το δικαιούμαστε, και οι τουρίστες που το προσκυνούν! Ηλιος, θάλασσα, μεζεκλίκια ατελείωτα, ξενύχτι κάτω απ’ τα άστρα, και «πάνω στην άμμο τη ζεστή γράψαμε τ’ όνομά της» Ευρώπη ίσον Ελλάδα. Αντ’ αυτού, ΟΧΙ και ΝΑΙ και ατελείωτα «βαφτίσια» για το ξεπλήρωμα του χρέους – μνημόνια, χαράτσι, εκβιασμός, και τώρα «δέσμευση για τρία χρόνια» με φορολογικές μεταρρυθμίσεις και συνταξιοδοτικό (χωρίς άλλη εξήγηση αυτό!). Αυτή «η δέσμευση» εστάλη στο ESM (European Stability Mechanism» προς έγκριση. Απ’ αυτό εξαρτάται εάν θα βγάλει απόφαση σήμερα το Eurogroup για να μείνουμε στην Ευρωζώνη, εφόσον, όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, «το “Οχι” σήμαινε “Οχι στη Ρήξη”».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τον μοναχικό, αισιόδοξο τζίτζικα, θα μπουν στον χορό και τ’ άλλα τζιτζίκια, γιατί το καλοκαίρι το ελληνικό παραμένει δικό μας. Κι ίσως «τα μυρμήγκια» της Ευρώπης να θέλουν πραγματικά το καλό των «τζιτζικιών» της Ελλάδας, κατά τον Αίσωπο, γιατί τι καλοκαίρι θα ’ναι χωρίς αυτά, με τα νταούλια και τα μπουζούκια. Κανόνες, κανονισμοί στις Βρυξέλλες που βρέχει και τον Αύγουστο, και χωρίς ελληνική σημαία στον ιστό; Τέτοια εξέλιξη ούτε «οι εχθροί μας» δεν την θέλουν. Οσο για τον Ερυθρό Σταυρό που θα μας στείλει, σε ενάντια περίπτωση η πονόψυχη Κομισιόν, ας τον κρατήσει για λογαριασμό της. Θα τον χρειασθεί να ξελιποθυμά τους εταίρους, όταν αρχίσει το ξήλωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή