49 χρόνια πρίν στην «Κ» 12.VΙI.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 12.VΙI.1966

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αι χθεσιναί πληροφορίαι ενίσχυσαν την αρχικήν εντύπωσιν, ότι οι κομμουνισταί και η ομάς του εκ των παραγόντων της Ενώσεως Κέντρου κ. Αλεξάνδρου Μπαλτατζή υπήρξαν οι υποκινηταί των εκδηλώσεων της προχθές Κυριακής εις την Θεσσαλονίκην, αι οποίαι κατέληξαν εις αιματηράς συγκρούσεις μεταξύ αφ’ ενός μεν των διαμαρτυρομένων διά τα μέτρα, ως προς την συγκέντρωσιν του σίτου, αγροτών και κομμουνιστών, οι οποίοι εξεμεταλλεύθησαν την περίστασιν, αφ’ ετέρου δε των οργάνων της τάξεως. Ο απολογισμός των δεκαώρων συγκρούσεων εις την ανατολικήν και την δυτικήν είσοδον της πόλεως έχει ως εξής: Οι τραυματίαι υπερβαίνουν τους 180, εκ των οποίων 38 ιδιώται και 57 αξιωματικοί και οπλίται της χωροφυλακής νοσηλεύονται εις νοσοκομεία. Εξ αυτών πέντε ιδιώται φέρουν τραύματα εκ αποστρακισθεισών σφαιρών και εννέα αξιωματικοί και άνδρες της χωροφυλακής φέρουν βαρέα τραύματα. Απώλεια ζωής δεν εσημειώθη. Συνελήφθησαν, κατά τας συγκρούσεις 126 άτομα, εκ των οποίων 44 κάτοικοι της πόλεως Θεσσαλονίκης! Το γεγονός αυτό, όπως και η διαπίστωσις ότι 85 εκ των συλληφθέντων είναι γνωστοί κομμουνισταί -μεταξύ των οποίων 27 παλαιά κομμουνιστικά στελέχη και ηγετικοί παράγοντες της κομμουνιστικής νεολαίας «Λαμπράκη»- εξετιμήθησαν ως αναμφισβήτητα στοιχεία ότι άτομα ξένα προς τους αγρότας, κατά το πλείστον κομμουνισταί, προεκάλεσαν τας αναρχικάς εκδηλώσεις.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ «ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ»: Με βάσιν τα στοιχεία αυτά και κατόπιν και των δηλώσεων του αρχηγού της ΕΡΕ κ. Παναγιώτου Κανελλοπούλου, το Μικρόν Υπουργικόν Συμβούλιον [κυβέρνηση Στεφάνου Στεφανοπούλου], το οποίον συνήλθεν εκτάκτως χθες την εσπέραν, απεφάσισεν όπως κατατεθή εντός της εβδομάδος σχέδιον νομοθετικού διατάγματος διά του οποίου θα καθίσταται δυνατή η διάλυσις της οργανώσεως «Λαμπράκη» και παντός συνεταιρισμού βαρυνομένου με παράνομον δράσιν. Η Κυβέρνησις απεφάσισεν επίσης όπως μη επιτραπούν συγκεντρώσεις εις ανοικτόν χώρον.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ:  (Πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Κ») Ηρωτήθη ο διευθυντής της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης κ. Τσακάρας: «Ποίος έδωσε την διαταγήν “Πυρ προς εκφοβισμόν”; Ο Εισαγγελεύς;» Και απήντησεν: «Ουδείς Εισαγγελεύς. Εγώ την έδωσα. Ηναγκάσθην, ευρισκόμενος εν αμύνη.» Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο αξιωματικός αυτός, διά την ευθύτητά του εις την ανάληψιν ευθυνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή