«Ιουλιανά» 1965 και 2015

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ενήντα χρόνια πριν, κατά μήνα Ιούλιο, άρχιζε η αποσάθρωση του παλαιού καθεστώτος. Η Ενωσις Κέντρου, την οποία είχαν συγκροτήσει υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου τα πλέον επίλεκτα στελέχη του τότε πολιτικού κόσμου, είχε αρχίσει να αποσυντίθεται. Κακός δαίμων ο Ανδρέας Παπανδρέου· τραγική μορφή ο πατέρας του· η χώρα προ πολιτικού ολοκαυτώματος.

Στον χώρο της Δεξιάς, ο ηγέτης της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αρχίσει από ετών να εκδηλώνει σημεία νευρικότητος. Παραιτήθη από την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 1963, για ασήμαντο αφορμή – διαφωνών για ένα ταξίδι του βασιλικού ζεύγους στο Λονδίνο, με το επιχείρημα ότι η σύζυγος του εγκλείστου στελέχους του ΚΚΕ, η Μπέτυ Αμπατιέλου, θα ηγείτο αντιμοναρχικής διαδηλώσεως στην αγγλική πρωτεύουσα. Εάν ήταν δυνατόν ποτέ το παράνομο ΚΚΕ να καθορίζει το πρόγραμμα του Ανωτάτου Αρχοντος της Ελλάδος.

Τον Δεκέμβριο του 1963 ο Καραμανλής αποχωρούσε από την Ελλάδα, μετά την ήττα της ΕΡΕ στις προηγηθείσες εκλογές και ο συμπαθής αλλά ταλαίπωρος Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανέλαβε την ηγεσία ενός κόμματος, τα στελέχη του οποίου τον αμφισβητούσαν περίπου ευθέως.

Η διαρκής εμβάθυνση της κρίσεως στην Ε.Κ., η δηλητηριώδης αντιπαράθεση με την ΕΡΕ, έφεραν πραξικοπηματικώς στην εξουσία μία δράκα επιόρκων αξιωματικών, με το επιχείρημα ότι θα έσωζαν την χώρα από τον κομμουνισμό. Το μόνο που επέτυχαν ήταν η επαναφορά εκείνων των πολιτικών που υπήρξαν οι επιτελάρχες της κρίσεως του ’60 και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την πλήρη ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτεύσεως.

Οι ευθύνες επιρρίφθησαν κατ’ αποκλειστικότητα στον Βασιλέα Κωνσταντίνο. Η «Ιστορία» γράφεται πάντα από τους «νικητές» και εν προκειμένω από τους πολιτικούς της μεταπολιτεύσεως.

Τα Ιουλιανά του 2015 προέκυψαν δίχως την εμπλοκή των Ανακτόρων, επί Δημοκρατίας. Είναι η κορύφωση μιας αφρόνου διαχειρίσεως της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος. Από την 1η Ιανουαρίου 1981, οπότε η Ελλάς εντάχθηκε πλήρως στην ΕΟΚ, και για δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν οικτρά να προσαρμόσουν το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα. Κάτι σαν τους Βοσνίους που άρχισαν να περιφέρονται στα Ανάκτορα του Χόφμπουργκ, όταν οι Αψβούργοι προσάρτησαν την χώρα τους.

Η κρίση του 2010 εσάρωσε την μεσαία και τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις· τα κόμματα που κυριάρχησαν στην μεταπολίτευση συνετρίβησαν -όπως το ΠΑΣΟΚ- ή διασπάσθηκαν – όπως η Ν.Δ. Ετσι ανεδείχθη ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την μετενσάρκωση της ΕΑΜικής «κυβερνήσεως του Βουνού» που εισέβαλε στα άδυτα του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Συνεκλονίσθη η καθεστηκυία τάξη -εγχώριος και ευρωπαϊκή- και άρχισαν να αιωρούνται σκέψεις, πρωτόλεια σχέδια ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τίνι τρόπω, όμως; Διά αρμάτων μάχης, σχηματισμού μιας «οικουμενικής» ή «τεχνοκρατικής» κυβερνήσεως; Ολα αυτά δοκιμάσθηκαν και απέτυχαν και επανέφεραν το πρόβλημα σε οξύτερη μορφή.

Αλλά από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου εξεδηλώθη εξέγερση ατάκτων στον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διασπάσεως, όπως συνέβη -για λόγους τελείως διάφορους- με την Ε.Κ. πριν από μισό αιώνα. Την εποχή εκείνη οδηγηθήκαμε σε οικτρά δικτατορία. Αγνωστο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Διεταράχθη η πολιτική τάξη στη χώρα, σε απόλυτο βαθμό. Μόνη διέξοδος η συνομολόγηση μιας συμφωνίας παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλως, η απόλυτος καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή