49 χρόνια πρίν… 15-VII-1966

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΑ: Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου, επ’ ευκαιρία της 15ης Ιουλίου, απηύθυνε χθες μήνυμα προς τον ελληνικόν λαόν εις το οποίον υποβάλλει και ερώτημα προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνον. Ερωτά ο κ. Παπανδρέου: «Είναι ευχαριστημένος [ο Βασιλεύς] από την κατάστασιν; Δοκιμάζει ικανοποίησιν από τον εξευτελισμόν όλων των θεσμών, από την καθολικήν σήψιν και αποσύνθεσιν; Από την ύπαρξιν  μιας Κυβερνήσεως [Στεφάνου Στεφανοπούλου], η οποία όχι μόνον δεν περιβάλλεται με την εμπιστοσύνην του λαού, αλλά τουναντίον περιβάλλεται από την  καθολικήν περιφρόνησιν  και χλεύην; Και είναι ευτυχής, διότι κατά τα πρώτα έτη της βασιλείας του συναντά την βαθυτάτην πικρίαν της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Επαληθεύει σήμερον το βασιλικόν έμβλημα: “Ισχύς μου η αγάπη του λαού”;» Περαιτέρω ο κ. Παπανδρέου παραθέτει εξ σημεία της πολιτικής της Ε.Κ.: 1. Η Ε.Κ. δεν θέτει πολιτειακόν. […]. 2. Η Ε.Κ. δεν πρόκειται να συγκροτήση Λαϊκόν Μέτωπον. […]. 3. Ο στρατός δεν θα ανήκει ούτε εις πρόσωπα ούτε εις κόμματα. Θα ανήκει μόνον εις το έθνος. […]. 4. Οσοι κατά την διάρκειαν του πραξικοπήματος εδιώχθησαν αδίκως, θα αποκατασταθούν. […]. 5. Η Ε.Κ. αποδέχεται το ισχύον εκλογικόν σύστημα. Εάν όμως τα άλλα κόμματα εισαγάγουν εις την Βουλήν προς ψήφισιν την απλήν αναλογικήν, η Ε.Κ. θα την ψηφίση […]. 6. Η Ε.Κ. ζητεί αμέσους εκλογάς, υπηρεσιακήν Κυβέρνησιν κοινής εμπιστοσύνης και ενέργειαν τιμίων εκλογών. […].»

[ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ: Εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα Ιουλιανά δημοσιεύεται στο κυκλοφορούν τεύχος Ιουλίου 2015 του περιοδικού «Ιστορία Εικονογραφημένη». Εκεί -μεταξύ πολλών άλλων αποκαλυπτικών που αναφέρει- χαρακτηρίζει αρνητικά την σπουδή του Κωνσταντίνου να διορίσει τον Νόβα πρωθυπουργό «και να φτιάξει αυτόν τον καρνάβαλο κυβέρνησης».]

ΝΤΑΪΣΕΤΣΟΥ ΤΕΪΤΑΡΟ ΣΟΥΖΟΥΚΙ: Λονδίνον, Ιούλιος.- Ο δρ Δ. Τ. Σουζούκι, ο  οποίος απέθανεν τελευταίως εις την Ιαπωνίαν εις ηλικίαν 95 ετών, υπήρξεν από τας πλέον σημαινούσας προσωπικότητας εις τον τομέα της Ανατολικής φιλοσοφίας. […] Εδίδαξεν εις την Δύσιν την φύσιν και τους σκοπούς του Βουδισμού του Ζεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή