ΑΠΟΨΕΙΣ

Το βαλκανικό …χαλιφάτο

​​«Χαρείτε Βαλκάνιοι, πλησιάζουν καλύτερες μέρες…», πληροφορεί το βιντεάκι που έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα στο YouTube. Τι είναι αυτό που θα κάνει τις μέρες των Βαλκάνιων καλύτερες; Η έλευση των μουσουλμάνων και η εγκαθίδρυση του χαλιφάτου, όπως πληροφορεί ο αποστολέας το μηνύματος, που φέρει την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Ποιοι πρέπει να χαρούν περισσότερο; Οι άνθρωποι στη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ και το Κόσσοβο, χώρες που, όπως αναφέρεται στο βίντεο, θα καταληφθούν από το ISIS και θα αποτελέσουν το βαλκανικό ισλαμικό χαλιφάτο.

Η γνησιότητα του μηνύματος, που κάνει τον γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει βεβαιωθεί και δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα ακόμα προπαγανδιστικό-εκφοβιστικό τρικ από αυτά που συνηθίζει το ISIS. Ομως, οι Αρχές των χωρών αυτών βρίσκονται ήδη σε συναγερμό, καθώς είχε προηγηθεί, μέσα στον Ιούνιο, άλλο μήνυμα με την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους, που ενημέρωνε για την έλευσή του στα Βαλκάνια.

Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να είμαστε απορροφημένοι στα δικά μας βάσανα, στη βόρεια γειτονιά μας, ωστόσο, καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα, όχι πάντα εμφανής, για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση δικτύων τζιχαντιστών, ώστε να αποτραπούν τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται καταδεικνύουν κλιμακούμενη δραστηριότητα ακραίων ισλαμιστών σε περιοχές με συμπαγείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς και με επίκεντρο τζαμιά ελεγχόμενα και χρηματοδοτούμενα από ουαχαβιτικούς φονταμενταλιστικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας, της Υεμένης, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και κάποιων από την Τουρκία. Στη γειτονική μας Βουλγαρία, την Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Βοσνία, καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις για διασυνδέσεις με τζιχαντιστές, στρατολογήσεις νέων για επάνδρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και για ρητορική μίσους σκληροπυρηνικοί ιμάμηδες και άτομα που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή. Η αιματηρή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Σβόρνικ της Βοσνίας, όπου ένας ένοπλος μουσουλμάνος που τελούσε υπό τη θρησκευτική επιρροή ακραίου ιμάμη πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σέρβους αστυνομικούς, προτού πέσει νεκρός κραυγάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) από τα πυρά άλλων φρουρών, έκρουσε καμπανάκι ότι η ισλαμική τρομοκρατία χτυπάει την πόρτα των Βαλκανίων.

Αποβιβάστηκε το Ισλαμικό Κράτος στα Βαλκάνια; Κάνεις δεν το ξέρει, και, αν γίνει, δεν πρόκειται να έχει τη μορφή στρατιωτικής επιχείρησης σε κάποια ακτή της Πελοποννήσου, της Αλβανίας ή της Κροατίας.Οι μυστικές υπηρεσίες διεθνώς εμφανίζονται βέβαιες ότι η μαζική ροή προσφύγων από περιοχές που κατέχει ή δραστηριοποιείται το ΙSIS φέρει μαζί της, υπό τον μανδύα των θυμάτων των πολεμικών συγκρούσεων και των εθνικών εκκαθαρίσεων, φανατικούς ιμάμηδες και πολλούς τζιχαντιστές, που συγκροτούν πυρήνες σε χώρες με ισχυρή παρουσία μουσουλμάνων.