Η σωτηρία περνάει από την ανάπτυξη

Η σωτηρία περνάει από την ανάπτυξη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τσου Εν Λάι -θύμισε με την προχθεσινή κρίσιμη ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο νέος υπουργός Οικονομικών-, μεγάλη φυσιογνωμία της Κίνας, όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της Γαλλικής Επανάστασης, είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να την κρίνουμε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει τη σχετική απάντηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Νίξον κατά την ιστορική επίσκεψη του Φεβρουαρίου 1972 επειδή τη χρησιμοποιούν οι «επαναστάτες» όταν θυμούνται πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η διακυβέρνηση.

Εξάλλου, νεότερες μαρτυρίες λένε ότι ο Τσου Εν Λάι εννοούσε τη γαλλική εξέγερση της νεολαίας κατά τον Μάη του ’68. Λογικό. Αυτό που απασχολούσε τον μεγάλο πολιτικό (ήταν ήδη 23 χρόνια πρωθυπουργός) ήταν ο φιλελεύθερος και απελευθερωτικός χαρακτήρας των κινημάτων της εποχής κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ιστορική αυτή επίσκεψη.

Επιστρέφοντας στον απαραίτητο ρεαλισμό, ο υπουργός σημείωσε ότι το κρίσιμο θέμα, μετά την υπερψήφιση του πακέτου ανάσχεσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, είναι «αν θα ανακάμψει η συμπιεσμένη ζήτηση των καταναλωτών, αν αυτοί που κάνουν τις αποταμιεύσεις θα τις γυρίσουν στις τράπεζες, αν θα επιστρέψουν οι επενδυτές».

Ορθώς αναρωτιέται ο κ. Τσακαλώτος. Κακώς δεν είχε την ορθή απάντηση για να διαφωτίσει και τους βουλευτές, την ψήφο των οποίων ζητούσε προχθές το βράδυ. Επρεπε να χρησιμοποιήσει τις εκτιμήσεις που ετοίμασαν οι τεχνοκράτες της Επιτροπής επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM).

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2015 μειώθηκε από το +0,5% (εαρινές προβλέψεις επιτροπής) σε -2% ώς και -4%. Υφεση το 2015, ύφεση και το 2016 (μεταξύ -0,5% και -1,75%) προβλέπουν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μαθαίνουμε, η πραγματική τους πρόβλεψη κατεβαίνει, για το 2015, στο -5%!

Η απάντηση Τσακαλώτου σε αυτό το ζήτημα-κλειδί, την ανάκαμψη, από την οποία εξαρτώνται όλα τα υπόλοιπα, είναι πολύ φτωχή. «Δεν το ξέρω», είπε ο «αριστερός» μας υπουργός. «Χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες που συνεχώς πολεμάνε κατά της λιτότητας και ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα τελικά στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο».

Οι «επαναστάτες», ειδικά όσοι υπέστησαν εξαντλητική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου κατά τη νεότητά τους, βλέπουν τα πάντα στην ιστορική τους προοπτική.

Εργαζόμενοι και άνεργοι, μαζί και οι επιχειρηματίες, πολύ πιεστικότερα, θέλουν να γνωρίζουν αν η κυβέρνηση Τσίπρα είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει άμεσα φιλοεπιχειρηματική, φιλοεπενδυτική στάση. Οσο σημαντικό κι αν είναι ότι η χώρα σώθηκε επειδή μείναμε, για την ώρα, στο ευρώ, η μόνη πραγματική σωτηρία είναι να βρούμε τον συντομότερο δρόμο για την άνοδο της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή