Εξαντλημένοι Ελληνες…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη νέα, δεύτερη σ’ ένα μήνα, παρέμβαση του Γιούργκεν Χάμπερμας κατά της γερμανικής ηγεσίας και της «ξεροκέφαλης εμμονής της στη λιτότητα», στέκομαι λίγο παραπάνω στις λέξεις «εξαντλημένοι Ελληνες». Στον «Γκάρντιαν» αυτήν τη φορά, ο Γερμανός φιλόσοφος καταγγέλλει την πατρίδα του σαν «ανερυθρίαστο επιτηρητή της πειθαρχίας στην Ευρώπη» και συμπεραίνει ότι «το τοξικό μείγμα των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων και των περαιτέρω νεοφιλελεύθερων μέτρων θα αποθαρρύνει εντελώς τους ήδη εξαντλημένους Ελληνες».

Εξαντλημένοι, ναι. Οικονομικά κατ’ αρχάς. Επειτα από τα δύο πρώτα Μνημόνια, οι εσωτερικοί διαχειριστές των οποίων τα μετέφρασαν στην πρωτόγονη γλώσσα των οριζόντιων περικοπών, αφήνοντας κουτοπόνηρα γι’ αργότερα, για ποτέ, μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία, επιτέλους, ενός σχετικώς έστω δίκαιου φορολογικού συστήματος. Εξαντλημένοι ψυχικά από το εξάμηνο των διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια του οποίου η εναλλαγή συναισθημάτων, σε μια μέρα ή και ένα πρωινό, σχεδόν κάθε πρωινό, ήταν ικανή να διαλύσει και τους πιο γερά συγκροτημένους ψυχισμούς. Από κοντά, το αίσθημα της αδικίας, όχι το γκρινιάρικο της παράδοσής μας, αλλά ένα εντελώς νέο, δημιουργημένο από τη χλευαστική τιμωρητική κακότητα, όχι πια πολιτικής ή οικονομικής καταγωγής, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι ήδη εξαντλημένοι Ελληνες σχεδόν από το σύνολο των εταίρων τους, που υιοθέτησαν πλήρως το γερμανικό σενάριο. Πώς να χωνέψεις, μαζί με όλα τ’ άλλα, την ανόρεχτη «συμπαράσταση» της κυπριακής ηγεσίας, που έμοιαζε να ισοφαρίζει την ομοίως ανόρεχτη «συμπαράσταση» που επιφυλάσσουν στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες οι ελλαδικές κυβερνήσεις; Εξαντλημένο φυσικά και το μυαλό μας από την πολύμηνη υπερένταση και αγωνία, που θα υπήρχε και μόνη της, δίχως τα απανωτά τελεσίγραφα που εξαπολύονταν μέσα κι έξω από τα σύνορα, για να κάμψουν συνειδήσεις και φρονήματα. Με πιο εξαντλημένο, αν υπάρχουν εδώ παραθετικά, το μυαλό όσων ψήφισαν «Οχι» στο δημοψήφισμα και διαπίστωσαν την επομένη πως η επιλογή τους εξερέθισε ακόμα περισσότερο τον Γερμανό ηγεμόνα και τους τόσο ιδιοτελείς δορυφόρους του.

Αλλά για ποιον Χάμπερμας μιλάμε τώρα. Θα τον περιλάβουν αύριο-μεθαύριο οι δικοί μας εφημερεύοντες φωστήρες και θα του αποδείξουν ότι δεν έχει ιδέα από φιλοσοφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή