Ενα βήμα πριν από την καταστροφή

Ενα βήμα πριν από την καταστροφή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ν​​ομίζουν ορισμένοι εξ υμών πως «τώρα όλα θα πάνε καλά». Η δική μου ανησυχία είναι πως, αντιθέτως, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την οδό της σωτηρίας. Οι συνωμότες της δραχμής είχαν αποπλανήσει το κοινωνικό σώμα πολύ μακριά από τη λογική. Οι ζημίες που φορτωθήκαμε τον τελευταίο χρόνο είναι πολλές. Και θα μας πάρει καιρό πολύ για να τις αντιμετωπίσουμε.

Αν διατηρείτε αμφιβολίες, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την αφήγηση του πρωθυπουργού για όσα τον έκαμαν να κάνει (ευτυχώς!) τη γνωστή στροφή με την οποία (καλά να ’ναι ο άνθρωπος) αποφύγαμε τον γκρεμνό, και το παλεύουμε με την εξαθλίωση που αναπόδραστα ακολουθεί.

Ιδού απόσπασμα της συνέντευξης προς την κρατική τηλεόραση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η μεγαλύτερη διάψευση είναι όταν συνειδητοποίησα ότι αυτό που φάνταζε ως εναλλακτική λύση ήταν το σχέδιο Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε το συνειδητοποιήσατε αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οταν μου μετέφερε το μήνυμα ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ότι του είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας: «Πες στον πρωθυπουργό σου, εάν δεν συμφωνείτε, να πάμε σε συναινετική έξοδο από το ευρώ».

Σημειώστε, επιπλέον, το εξής παράλογο: μια τόσο καθοριστική στιγμή για τον ίδιο αλλά περισσότερο για τη μοίρα ημών των υπολοίπων δεν έχει καταγραφεί με χρονική ακρίβεια στο μνημονικό του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό συνέβη πότε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι ήταν μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεν θυμάμαι καλά.

Ακόμη κι έτσι, μπορώ να συμπεράνω ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι υπήρχε συμφωνημένη εναλλακτική λύση. Γιατί λοιπόν, όταν κι αυτή διαψεύστηκε, πήγε στο δημοψήφισμα, αναλαμβάνοντας πλήρως τον κίνδυνο της τεράστιας απόσυρσης καταθέσεων, των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την κατάρρευση του ΑΕΠ;

Ακόμη δεν μπορώ να κατανοήσω πώς ήταν δυνατόν, αφού είχε κατανοήσει το αδιέξοδο, να επιμείνει στο σχέδιο Βαρουφάκη. Αφού προφανώς είχαν καταλάβει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο περνούσε από την άτακτη χρεοκοπία, την οποία, και τον πιστεύω, απέρριπτε.

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε επίσης εξετάσει αν, έστω μετά την άτακτη χρεοκοπία, θα μπορούσε να επαναφέρει τη δραχμή και να στηριχθεί στο νέο νομισματικό καθεστώς.

«Κανένας δεν μου είπε ‘‘προχώρα σε αυτή την επιλογή, θα βοηθήσουμε’’», εκμυστηρεύεται αναφερόμενος στις επαφές του με Ομπάμα, Πούτιν, Κίνα και ίσως κάποιους άλλους.

Αν ακόμη δεν έχετε καταλάβει σε πόσο μεγάλο κίνδυνο εκτεθήκαμε και πόσο μικρές πιθανότητες υπήρχαν για να παραμείνουμε «ζωντανοί», είναι καιρός να το κάνετε. Ειδικώς επειδή έρχονται άλλες, πολύ δύσκολες μέρες κι επιλογές. Υπό την ίδια πάντοτε πολιτική ηγεσία του τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή