«Το θερμό καλοκαίρι» σύρριζα στις φλόγες!

«Το θερμό καλοκαίρι» σύρριζα στις φλόγες!

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα μπάνια του λαού» μοιάζουν πλέον ανάμνηση αλλοτινών ξένοιαστων καιρών! Κι εφέτος, όσοι τα απετόλμησαν ή λένε να το προσπαθήσουν μετρούν καθημερινά 50ρικα με τα ευρώ της θερινής άδειας, οι εργαζόμενοι, ή της κουρεμένης σύνταξης, οι αξύριστοι 55άρηδες συνταξιούχοι, για να δουν εάν φθάνουν και για πόσες ημέρες. Τα (άτιμα) ATM δεν δίνουν 60ρικα –όσο το επιτρεπόμενο ποσόν ανάληψης– το 10ρικο το κρατούν για να το δώσουν μαζεμένο, ώς τότε, όμως, θα βγάζουμε… τα κάστανα από τη φωτιά, μεταφορικά αλλά και στην κυριολεξία, γιατί θα ’χει περάσει μέσα στις έγνοιες «το θερμό καλοκαίρι» που, ως άλλος μάντης Τειρεσίας, είχε προφητέψει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Βέβαια, τα Σαββατοκύριακα ουρά τα αυτοκίνητα μεταφέρουν παιδιά και οικογένεια στον Σχινιά, στη Λούτσα, στην εξωτική Ανάβυσσο! Το Σούνιο μοιάζει… Μπαλί πλέον και για όσους πήγαιναν μακρινές κρουαζιέρες με διακοποδάνεια και ζούσαν, ήδη, τη μεγάλη ζωή πίσω από το τιμόνι ενός τεράστιου τζιπ μεγάλου κυβισμού, που ζήτημα είναι εάν ακόμα τους ανήκει, γιατί το είχαν πάρει με δόσεις και ή το πούλησαν ή… Πάντως, ώς το τέλος της χρονιάς διασφαλίσθηκε από την κυβέρνηση ότι δεν θα κατασχεθεί η πρώτη κατοικία. Για το 2016, ο Θεός βοηθός!

Μπροστά στην τηλεόραση, με την ενημέρωση από τον ΣΚΑΪ «πρώτη φροντίδα το πρωί και τελευταία το βράδυ», περιμένοντας την κρίσιμη συνεδρίαση για τη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων και την ψηφοφορία της Ολομέλειας, με τα «ναι» του «αραγούς μετώπου» Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι και τα «όχι», τα «παρών» και «απέχει» του ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης συνεδρίασης, ώσπου να ’ρθει η ώρα να δούμε στην έδρα του προεδρείου ποια ή ποιος θα καθήσει –«το αλάτι» της όλης υπόθεσης!–, βλέπαμε τις φλόγες να καίνε ό,τι πράσινο απέμεινε στην οικοπεδοποιημένη μας Αττική. Με τον άμοιρο Κουβαρά, με το μοναδικό του πευκοδάσος στο έλεος πάλι της πυρκαγιάς, όπως και το Αυλάκι, με τον δυνατό άνεμο να συνεχίζει αυτό που άρχισαν μελλοντικοί «οικιστές». Εχουν ήδη καεί 40.000 στρέμματα δασών και καλλιεργειών στη Νεάπολη Λακωνίας, στη Ζάκυνθο, στο δάσος του Υμηττού όπου χάθηκε πεζοπόρος παγιδευμένος από τη φωτιά, ενώ σπίτια απειλήθηκαν από τις φλόγες στο Ναύπλιο, στη Σάμο, στο Πόρτο Χέλι, ακόμη και στη Σταμάτα (φωτό). Το ελικόπτερο, όπως έδειχνε η κάμερα του ΣΚΑΪ, βουτούσε στη θάλασσα, σύρριζα στο κύμα, γέμιζε, έπαιρνε ύψος κι έφθανε στις φλόγες και έριχνε το νερό στην καιόμενη χαράδρα. Σ’ άλλη εικόνα, από την ΕΡΤ1, πυροσβέστες αγωνίζονταν να σβήσουν τη φωτιά που έφθανε στα σπίτια τα εξοχικά, αυτά που έχτισαν νοικοκυραίοι για «τα μπάνια του λαού» και που τώρα τα νοικιάζουν καταζητούμενοι και «εισαγωγείς ουσιών». Ούτε ο τόπος μας είναι πια αυτός που ήταν ούτε και το καλοκαίρι μπορεί να είναι αυτό που ήταν. Επομένως…

Συναυλία της Λυρικής στο Ολυμπιείον με Ορχήστρα, Χορωδία και σολίστ, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη

Θαύματα γίνονται, δεν αρκούν οι ευχές! Ολοκληρώνοντας την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15 η Εθνική Λυρική Σκηνή, που μόνο επιτυχίες σημείωσε, φέρνει και πάλι τη μαγεία της μουσικής στην καρδιά του δύσκολου φετινού καλοκαιριού, με Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, ώρα 21.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινόν, με δελτία προτεραιότητος. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη συνδρομή και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε γίνει και πάλι, από την ΕΛΣ, με μεγάλη επιτυχία στο Ολυμπιείο, με θέμα «Greek Opera», στο φως της πανσελήνου!

Στους Αθηναίους πιστούς της και στους επισκέπτες της πόλης, η Λυρική προσφέρει μουσικό «ξέφωτο» με μια συναυλία με εμβληματικά αποσπάσματα από διάσημες όπερες. Γιατί η λυρική τέχνη έχει τον τρόπο να δίνει απαντήσεις στα διαχρονικά ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, την κοινωνία, τα έθνη. Μέσα στο ανήσυχο καλοκαίρι του 2015, η συναυλία με τη δύναμη της μουσικής έρχεται να λειτουργήσει σαν βάλσαμο, να γαληνέψει τις καρδιές, να μας ενώσει κάτω από τα νήματα του φεγγαριού, με φόντο τον Βράχο της Ακρόπολης. Δημοφιλή αποσπάσματα από όπερες, όπως ο «Ναμπούκο», ο «Τροβατόρε», ο «Οθέλλος», ο «Μακμπέθ», η «Τόσκα», και με το καλλιτεχνικό δυναμικό της –Ορχήστρα, Χορωδία, μονωδοί– η ΕΛΣ, απτόητη, συνεχίζει «μια σειρά από δράσεις που έχουν στόχο να διατρανώσουν ότι η λυρική τέχνη δεν έχει περιορισμούς, δεν λειτουργεί με κοινωνικούς ή άλλους αποκλεισμούς, αλλά απευθύνεται σε όλους». Αυτό είναι και το «πιστεύω» του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής, του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, που θα έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της συναυλίας. Σολίστ, οι εξαίρετοι μονωδοί της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα, υψίφωνος, Δημήτρης Πλατανιάς, βαρύτονος, και ο τενόρος της νέας γενιάς Δημήτρης Πακσόγλου. Ορθιοι και μαγεμένοι, θα είμαστε εκεί, γιατί πιστεύουμε στα θαύματα της τέχνης και της θέλησης!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή