Αγρυπνοι κι αξημέρωτοι στην Ολομέλεια της Βουλής…

Αγρυπνοι κι αξημέρωτοι στην Ολομέλεια της Βουλής…

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε τη φήμη ότι είμαστε οι Ελληνες ξενύχτηδες και γλεντζέδες. Ξημερωνόμαστε μετά από γάμους, γλεντώντας ώσπου να φέξει, το ίδιο σε γιορτές και πανηγύρια, χορεύοντας και πίνοντας! Κι «αυτό το δύσκολο καλοκαίρι» κοντά στα πολλά που μας έφερε, αξίωσε και την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων να ξημερωθεί ψηφίζοντας σε μια κρίσιμη συνεδρίαση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των 300 έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Πρόθεσή μας δεν είναι ν’ ασχοληθούμε εδώ με τα 230 «ναι» της Βουλής και τα 31 «όχι» και 5 «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με το «όχι» του τέως υπουργού Οικονομικών που έγινε «ναι», ούτε και με το γεγονός ότι ώρα 04.50 της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2015 έφυγαν οι τελευταίοι βουλευτές, παραπατώντας από την κούραση και τη νύστα. Ενα άλλο επεισοδιακό γεγονός αξίζει να καταγραφεί, που η στήλη το παρακολούθησε άγρυπνη από τον ΣΚΑΪ, live, αφότου είχαν μιλήσει οι πολιτικοί αρχηγοί, και όσοι είχαν ζητήσει τον λόγο, ανάμεσά τους και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καταιγιστικός όπως πάντα. Ηταν η ώρα 3.49, ξημέρωμα Πέμπτης. Με ένα βαθύτατο στεναγμό που έβγαλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος κήρυξε «περαιωμένη τη συζήτηση». Η εικόνα στην αίθουσα της συνεδρίασης έδειχνε μισοάδεια έδρανα, και όσοι είχαν μείνει και άκουγαν την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να μιλά από τις 03.13 –που πήρε τον λόγο, τελευταία από τους ομιλητές– είτε κρατούσαν το κεφάλι με τα χέρια τους, είτε είχαν κλείσει τ’ αυτιά τους, είτε φώναζαν και οι ίδιοι! Μια τρικυμισμένη θάλασσα άφατης κόπωσης παρουσίαζε η Ολομέλεια της Βουλής, που περίμενε να προχωρήσει στην ονομαστική ψηφοφορία, όπως κι έγινε, αλλά αφού άκουσε την πρόεδρο Ζωή, επί 36 λεπτά να ταλαιπωρεί τα ρήματα – να δηλώνει, να διαφωτίζει, να καταγγέλλει, να περνά στα ουσιαστικά, στο «πραξικόπημα» και στον «εκβιασμό», στον «κανιβαλισμό κατά της κ. Βαλαβάνη» αλλά και στους ύμνους που έπλεξε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, «με τον οποίον μας συνδέουν κοινές αξίες και κοινοί στόχοι» (ή μήπως «στο όχι»;). Στο προεδρικό θεωρείο άκουγε και επόπτευε ο κ. Τσίπρας, στις θέσεις τους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Ν.Δ., και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί, στα «ορεινά» ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, η Επικρατείας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κώστας Καραμανλής των Σερρών, άκουγαν την πρόεδρο πολύ υπομονετικά, ως όφειλαν!

Αλλά άλλοι βουλευτές ακούγοντας τον καταπέλτη ή χείμαρρο ή τον απίστευτο βερμπαλισμό της δυναμικής ομιλήτριας έλεγαν τα δικά τους, από κάτω, αναγκάζοντας τον αναψοκοκκινισμένο κ. Αλέξη Μητρόπουλο να προσπαθεί να τους ησυχάσει «Κύριοι, Κύριοι, τελειώνει» επαναλάμβανε. Αλλά η Ζωή συνέχιζε. «Ολοκληρώστε, κυρία Πρόεδρε!» το αποτόλμησε. «Να τους ησυχάσετε εσείς για να ολοκληρώσω» αντέτεινε η Ζωή. Ωρα 03.25 η Ζωή έπαιζε με τα ρήματα, «τι φέρει, τι προσφέρει, τι αποφέρει; ο αγώνας της Αριστεράς» και από κάτω, φωνές: «η Ολομέλεια υποφέρει, τι φταίει; «Κύριοι, κύριοι τελειώνει» ο Μητρόπουλος. Ωρα 3.38 «Κυρία Πρόεδρε, ολοκληρώστε! Να πάμε στην ψηφοφορία» ικετεύει ο αντιπρόεδρος, «Κάντε εσείς ησυχία στην αίθουσα, για να τελειώσω» ανένδοτη η Ζωή. Γέλια από κάτω. Ωρα 03.42 η πρόεδρος: «Κλείνω λέγοντας για αξίες, στόχους, αγώνες» και με ένα «ευχαριστώ» γενικό, κατέβηκε από το βήμα και κάθισε πρώτη αριστερά, αριστερά, πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ. Η ώρα είναι 03.49. Ο αντιπρόεδρος αναστενάζει – εδώ ήρθαμε! Η ψηφοφορία αρχίζει τίτλοι τέλους δεν πέφτουν όπως στις ταινίες. 12.43 χθες, Πέμπτη, μπαίνει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, μ’ ένα πάκο χαρτιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αγώνας συνεχίζεται…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή