Η επέτειος 41 χρόνια μετά…

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το mail στο δημοσιογραφικό γραφείο έφθασε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 και είχε σταλεί από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ηταν μια λιτή λακωνική ανακοίνωση που πληροφορούσε ότι «με την ευκαιρία της 41ης επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος παραθέτει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Πολιτικών Αρχηγών».

Ακολουθούσαν τα ονόματα που είχαν κληθεί και οι τίτλοι τους ― ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί ή οι εκπρόσωποί τους. Οι διαπιστευμένοι στην Προεδρία της Δημοκρατίας δημοσιογράφοι Τύπου και ΜΜΕ θα παραστούν για την κάλυψη της υποδοχής και φωτογραφίες, όπως έγινε… Αρκούσε και μόνο αυτή η ανακοίνωση για να δείξει τη σοβαρότητα των καιρών που διανύει η χώρα μας και που δεν επιτρέπει εορτασμούς και πολυπληθείς συγκεντρώσεις, με τα ανάλογα έξοδα. Η πρόσκληση είναι και υπόμνηση του χρέους μας στη σημασία της ημέρας που η Δημοκρατία, ύστερα από επτάχρονη δικτατορία, αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα και σήμανε την αρχή μιας αναίμακτης μεταπολίτευσης που είχε τις δυσχέρειές της και απαιτούσε φρόνηση, σύνεση, συνέπεια και κυρίως εθνική ενότητα.

Αλλά αποτελεί και υπόμνηση του χρέους μας στον Ελληνα πολιτικό και ηγέτη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον άνθρωπο που επέστρεψε από το Παρίσι με το αεροσκάφος που του παρεχώρησε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Τον συνόδευαν ο γραμματέας του στο Παρίσι Κώστας Χρυσοστάλης, ο ανιψιός του κ. Μιχάλης Λιάπης και ο στενός συνεργάτης του, δημοσιογράφος και μετέπειτα υφυπουργός Προεδρίας, Παναγιώτης Λαμπρίας. Το αεροπλάνο φτάνει στις 2.02 μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Χλωμός και συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προβάλλει στην πόρτα και αντικρίζει αμέτρητο πλήθος να τον υποδέχεται. «Είμαι ευτυχισμένος που επιστρέφω εις την πατρίδα. Ηλθα διά να συμβάλω με όσας δυνάμεις διαθέτω στην αποκατάστασιν της ομαλότητος και της Δημοκρατίας», δηλώνει. Οπως έλεγε ο Παν. Λαμπρίας, πριν προσγειωθούν στο Ελληνικό είχε ακούσει στην εκπομπή του BBC ότι «το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου από την εποχή της απελευθερώσεως είχε κατακλύσει τον χώρο για να τον υποδεχθεί». Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν του το μετέφερε, «μου είπε τη φράση που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με κατανυκτική απλότητα: “Αυτό προσδιορίζει το μέγεθος των ευθυνών μου”» (Ιστορικό Λεύκωμα 1974 – έκδοση «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο μεγάλος Ελληνας, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής καθόρισε και καθορίζει 41 χρόνια μετά από εκείνο το ξημέρωμα της 23ης προς 24η Ιουλίου 1974 και το δικό μας μέγεθος των ευθυνών ― καθενός Ελληνα και καθεμιάς Ελληνίδας και του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Η δικαίωση η δική του πέρασε στην Ιστορία, το έργο και το παράδειγμά του στα πενήντα και πλέον χρόνια της πολιτικής του προσφοράς αποτελούν υποθήκες στην εναλλαγή των γενεών.

Στη δημοσιογραφική μου διαδρομή από το 1972 και μετά, γνώρισα από κοντά επτά Προέδρους Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον Μιχαήλ Στασινόπουλο, ακολούθησε ο καθηγητής, λόγιος και ευρωπαϊστής Κωνσταντίνος Τσάτσος και στις 15 Μαΐου 1980 – 10 Μαρτίου 1985 σε πρώτη εκλογή ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής και από 5 Μαΐου 1990 – 10 Μαρτίου 1995 σε δεύτερη εκλογή. Μεσολάβησε ο κύριος Χρήστος Σαρτζετάκης από 30 Μαρτίου 1985 έως 4 Μαΐου 1990. Μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής -η φωτό από την τελευταία του ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τους δημοσιογράφους της Προεδρίας- έμενε μαζί με την οικογένεια του αδερφού του κ. Αχιλλέα Γ. Καραμανλή. Ιδρυσε το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με τις υποθήκες του έργου του. «Σας άφησα τους λόγους μου για να τους διαβάζετε», μας έλεγε, φιλικός και πατρικός πάντοτε προς τον Τύπο. Στην πρώτη επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με λευκό σμόκιν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου υποδέχθηκε πολιτικούς και στρατιωτικούς, ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού, τους αντιστασιακούς και τους «φίλους από τα παλιά». Ψηλός, κομψός, επιβλητικός, ποτέ απρόσιτος. Ετσι θα τον θυμάμαι, έτσι θα ήθελε να τον θυμόμαστε. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον ακολούθησαν άξιοι πολιτικοί ― ο φωτισμένος εκ Πατρών υπουργός των κυβερνήσεών του κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο Γιαννιώτης υπουργός Εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας, και οι δύο συμπλήρωσαν δύο θητείες. Ο σημερινός Πρόεδρος κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, που εξελέγη ομόφωνα, τιμά την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας όπως ταιριάζει στις δύσκολες συνθήκες που περνούν η χώρα και ο λαός. Καλή δύναμη, η ευχή μας. «Δεν αρκεί να τιμάμε και να εορτάζουμε την Ημέρα της Αποκατάστασης, πρέπει και να την περιφρουρούμε», η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα διαγγέλματά του μας ακολουθεί.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή