41η Επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Ενα γεύμα πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ανοίγει την όρεξη για ενότητα και ομοψυχία… Χρόνια Πολλά!

41η Επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Ενα γεύμα πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ανοίγει την όρεξη για ενότητα και ομοψυχία… Χρόνια Πολλά!

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εύζωνας μετρούσε τα βήματα της ιστορίας στο πεζοδρόμιο του Προεδρικού Μεγάρου στο συνεχές τελετουργικό της Αλλαγής Φρουράς. Η καγκελόπορτα ανοιχτή και φρουρούμενη, ο κήπος του Μεγάρου καταπράσινος και δροσερός στο καταμεσήμερο της 24ης Ιουλίου 2015. Ωρα 2 μετά το μεσημέρι, η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στους πολιτικούς αρχηγούς, τιμώντας με λιτό αλλά απόλυτα συμβολικό τρόπο την 41η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Από την είσοδο της Ηρώδου Αττικού προσήλθαν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη θέση του απόντος Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Θανάσης Παφίλης, ο οποίος ήλθε πρώτος, στην ώρα του! Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και οι φωτοειδησεογράφοι, καθώς και οι κάμερες της ΕΡΤ, μπήκαν, όπως πάντα, από την είσοδο της Βασιλέως Γεωργίου και είχαν ήδη πάρει θέση στο σαλόνι του πρώτου ορόφου του Μεγάρου του Τσίλλερ, ακριβώς δίπλα στο μεγάλο επί του τοίχου πορτραίτο του έφιππου Βασιλέως Κωνσταντίνου! Ποιος χάρηκε πιο πολύ, ο κ. Παφίλης ή ο Κωνσταντίνος που το γεύμα διοργανώθηκε, όχι τόσο σαν άτυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως είχε ζητήσει πάλιν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, αλλά σαν μια φιλική, για να μην πούμε οικογενειακή, συγκέντρωση γύρω από μία ροτόντα με λουλούδια για να μη μείνει κλειστό (και αλειτούργητο) μία τέτοια εθνική ημέρα το Προεδρικό Μέγαρο!

Σημασία έχει ότι οι προσκεκλημένοι ήλθαν στην ώρα τους ή περίπου, με πολύ καλή διάθεση, περιποιημένοι, χωρίς γραβάτα, εκτός από τον οικοδεσπότη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας και τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη – ο τελευταίος είχε έρθει κατευθείαν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., όπου καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του, στην γραμμή και ορθίους! Τρίτη μπήκε, χαμογελαστή, στα μαυρόλευκα, η κ. Φώφη Γεννηματά και, αυτόματα, οι κύριοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και της πρόσφεραν την κεντρική θέση του καναπέ! Στα λευκά και η κ. Λώρα Μολυβιάτη, διευθύντρια Επικοινωνίας, που, ως στέλεχος της Προεδρίας και κόρη του πρέσβη κ. Πέτρου Μολυβιάτη, Γενικού Γραμματέα Προεδρίας επί Καραμανλή και στις δύο θητείες του, έχει μεγαλώσει σε τέτοια λημέρια! Στα λευκά και η κ. Μαίρη Βέτση, του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας που πρόλαβε και τον Μιχαήλ Στασινόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ως Προέδρους, όπως άλλωστε και οι δημοσιογράφοι Νίκος Χασαπόπουλος («Βήμα») και Ελένη Μπίστικα («Η Καθημερινή») για τους οποίους αυτή ήταν η 41η Επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας που κάλυπταν δημοσιογραφικά! «Εγώ τότε ήμουν σχεδόν… αγέννητος!» μονολόγησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας που είχε φθάσει μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Προεδρίας, πρέσβη κ. Γιώργο Γεννηματά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης είχε έρθει αμέσως μετά τον κ. Μεϊμαράκη, με σκούτερ μάλιστα! «Α! Ωστε αυτό είναι το μαύρισμα της οικοδομής», τον πείραξε, κεφάτα, ο πρωθυπουργός που, παρά τα ξενύχτια διαρκείας είναι φρέσκος, με καλή διάθεση και με το χαμόγελο που τόσο αρέσει στην καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τού το ανταποδίδει μητρικά. Δεν μιλάμε για χρόνια με τις γυναίκες –κανόνας απαράβατος–, όπως δεν λέμε, και ας μακρηγορεί, στην Πρόεδρο της Βουλής «να ολοκληρώσει», αυτό υπ’ όψιν του κ. Μητρόπουλου. Ο κ. Θεοδωράκης που στην κουβεντούλα με τους δημοσιογράφους δήλωσε ανοιχτά ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου έχει αυτοκαθαιρεθεί» έγινε αιτία να ανοίξουν τα μπλοκάκια και να σημειωθεί και η συνέχεια: «Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση, που μας ζήτησε τη χάρη να την ψηφίσουμε για Πρόεδρο Βουλής, όπως και το κάναμε!».

Οπως φαίνεται ήδη, οι πιο ήσυχοι ήταν ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ, η κ. Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, ο πιο γελαστός ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο πιο ομιλητικός και εγκάρδιος ο κ. Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που μας είπε για τους σεισμούς στην Κω, τους δύο στη Σαμοθράκη, τον έναν στην Αττική–Νέα Μάκρη–Ραφήνα, κι έδωσε την είδηση ότι στα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, θα αποσταλούν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που μπορούν να βοηθήσουν.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, και με το τείχος των φωτογράφων να έχει πάρει «ενσταντανέ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το γνωστό του Timing, μάς κοίταξε, ένα γύρω, όλους, είπε «Χρόνια Πολλά» και με μια ακόμη δήλωσή του μάς προσγείωσε στη σημασία της επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως ήδη το είχε κάνει με το εξαιρετικό Μήνυμά του την παραμονή της Επετείου, 23 Ιουλίου 2015. «Χρέος μας –είχε πει– ιδίως κατ’ αυτήν την καθοριστική για το μέλλον του τόπου και του λαού μας συγκυρία είναι να θωρακίσουμε και το κεκτημένο, το οποίο προήλθε από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και από την μετέπειτα, πλήρως σύμφυτη με τις δημοκρατικές και πολιτισμικές μας ρίζες, συμπόρευσή μας με άλλους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς λαούς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό την συνεκτική και διορατική ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή…». Ανήμερα στην επέτειο της 24ης Ιουλίου, και μετά τα «Χρόνια Πολλά για την ημέρα», απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς και στον χορό των ΜΜΕ, που εκπροσωπούν τους πολίτες, ο Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε «με πολύ λίγα λόγια πλην όμως ουσιαστικά, τα οποία αισθάνομαι από την καρδιά μου και αφορούν όλους σας: ό,τι διαφορές και αν υπάρχουν, αποδείξατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Κάτι το οποίο το αναγνωρίζει ο Ελληνικός Λαός. Και νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του τόπου αυτήν την δύσκολη πορεία.

Νομίζω επίσης ότι αυτό άλλαξε την εμπιστοσύνη και για τον Ελληνικό Λαό, αλλά νομίζω και στο εξωτερικό. Σας ευχαριστώ λοιπόν!» Αυτή η συνάντησή μας -συμπλήρωσε τη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- τιμά και την ημέρα αλλά έχει και τον ολοκληρωμένο συμβολισμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Χρόνια Πολλά, κύριε Πρόεδρε», αντευχηθήκαμε και αποσυρθήκαμε για να αρχίσει το γεύμα, που τελείωσε ώρα 4 μ.μ.

Στις 3.30 μ.μ. χρειάσθηκε να φύγει, όπως κι έγινε, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, που ειδοποιήθηκε ότι θα έχει ένα τηλεφώνημα εξωτερικού, κατά πάσαν πιθανότητα από τον κ. Μοσκοβισί. Αλλες ειδήσεις δεν προέκυψαν, το γεύμα κύλησε ευχάριστα σε φιλική ατμόσφαιρα. Οσο για το menu (να το πούμε κι αυτό, τόσα που είπαμε!) περιελάμβανε χταπόδι ξιδάτο (το ξίδι κάνει καλό, δίνει συγχώρεση!), σαλάτα, λαβράκι και τούρτα παγωγό. Απ’ έξω περίμεναν δημοσιογράφοι και κάμερες «για δηλώσεις», που δεν έγιναν. Το Γραφείο Τύπου κέρασε βυσσινάδα και πορτοκαλάδα, μαζέψαμε τις ειδήσεις μας και φύγαμε για τα γραφεία μας, με την ευχάριστη αίσθηση που δίνει μία οικογενειακή γιορτή εθνικών διαστάσεων και αναμνήσεων. Από αυτήν την πλευρά κι εμείς οι δημοσιογράφοι αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Να προσέξουμε λίγο τον σεισμό της Ραφήνας…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή