Η ματαιότητα του ΦΠΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που μια ελληνική κυβέρνηση αναζητά έσοδα, αυξάνει τους έμμεσους φόρους. Δεν ελαττώνει τα δικά της έξοδα, δεν περιορίζει τις σπατάλες, δεν σταματά τους κομματικούς διορισμούς, αντίθετα «τιμωρεί» εκ νέου κάθε τίμιο και ευσυνείδητο φορολογούμενο, σπρώχνοντάς τον τελικά και αυτόν στην γκρίζα ζώνη της φοροαποφυγής.

Χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη, που να δείχνει αν και πού ακριβώς υπάρχει οικονομικό περίσσευμα, άδικα και οριζόντια, η πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση βαφτίζει πατριωτικό καθήκον ό,τι και οι προηγούμενοι: τη φορολογική πτώχευση του πολίτη, υπέρ μιας απροσδιόριστης κοινής ωφέλειας, υπέρ, φοβούμαι, του τίποτε.

Ας δούμε ενδεικτικά τι θα συμβεί με κάποιους νέους συντελεστές:

Στην γκρίζα ζώνη, του ανείσπρακτου ΦΠΑ, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν υπηρεσίες, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, συνεργείων αυτοκινήτων, καθώς και λογής λογής επισκευές κτιρίων, από βαψίματα μέχρι κάθε απλό μερεμέτι. Δεν κακίζω τους μάστορες που δεν κόβουν απόδειξη, αλλά ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, ο οποίος μιλάει για φιλόδοξα κλιμάκια ελέγχων στα μαγαζιά, θα έπρεπε να μας πει πώς θα ελέγξει τον ελαιοχρωματιστή που κάνει σκόντο και διευκολύνει τον ιδιοκτήτη στο βάψιμο. Τον φανοποιό που διευκολύνει με ένα λαδάκι παραπάνω και σου λέει «με το 23% πάει τρία κατοστάρικα παραπάνω, αφεντικό, εσύ ό,τι πεις». Πώς θα ελέγξει τον κλειδαρά που έρχεται να σου ανοίξει και σου ζητάει πενηντάρι νυχτερινό, εβδομήντα με απόδειξη.

Πώς θα ελέγξει το υπουργείο τον ταβερνιάρη που θα πει στην παρέα, «οι μπίρες δικές μου, παιδιά» και θα κόψει ένα νούμερο σε λαδωμένο χαρτί παραγγελίας. Πώς θα πείσει τους καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα, από μαθηματικά μέχρι μαθήματα εισαγωγής σε δραματική σχολή, εκ των οποίων το 90% αμείβεται «μαύρα» ότι πρέπει να κόβουν έστω και μια κάποια απόδειξη, μόνο και μόνο επειδή τους εξαιρεί από τον ΦΠΑ; Δεν αντιλαμβάνεται πως χαρατσώνοντας τα φροντιστήρια, ενισχύονται τα «μαύρα» ιδιαίτερα κατ’ οίκον;

Πραγματικά, πιστεύει η κυβέρνηση, όταν τα φροντιστήρια έχουν ανοίξει τεφτέρια και παίρνουν έναντι και βερεσέ για πληρωμές διδάκτρων από πιεσμένους γονείς, ότι θα αντέξουν να τους ζητήσουν και επιπλέον; Και αν αυτό είναι χτύπημα στην περιβόητη παραπαιδεία, μήπως αντισταθμίζεται με αναβάθμιση της σχολικής διδασκαλίας, ώστε να μην εξοντώνεται πλήρως η οικογένεια του φτωχού μαθητή; Εχει αντιληφθεί η κυβέρνηση, ότι η φορολογία που η ίδια πρότεινε, θα κάνει τη Μάργκαρετ Θάτσερ να ανοίξει σαμπάνιες στον νεοφιλελεύθερο τάφο της;

Ακουσα τον κ. Φίλη να ωρύεται σε πάνελ για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να πληρώσουν· γνωρίζει η κυβέρνηση εμπεριστατωμένα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν; Μήπως, αντί να εξοντώσουμε πλήρως την ελληνική επιχείρηση, μικρή και μεγαλύτερη, να τους δίναμε κίνητρο για προσλήψεις; Αντί για φόρο να πάρουν προσωπικό. Και αντίστοιχα να φοροαπαλλάσσονται.

Πιστεύει ο υπουργός των Οικονομικών ότι θα χάσει το Δημόσιο με κάτι τέτοιο; Ξέρει καλά ότι μόνο πολυεθνικές με έδρα στο εξωτερικό θα ξεπεράσουν τα φορολογικά του μέτρα. Φοβάμαι ότι ο δρόμος για την πλήρη κυριαρχία πολυεθνικών στην ελληνική αγορά ανοίγει διάπλατα, Αριστερά και μνημονιακά.

Το δε μέγα ερώτημα, πού θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και ποιος θα τις πληρώσει, παραμένει αναπάντητο. Λυπάμαι τη νεολαία που ψήφισε κατά 80% «Οχι» στο δημοψήφισμα, αλλά δουλειά και πάλι δεν βλέπω να βρίσκει, ούτε δική της να βοηθιέται να φτιάξει. Ξανά στο πουθενά λοιπόν.

Τι, στ’ αλήθεια, χρειαζόμαστε; Να εξηγήσει η κυβέρνηση πού θα πάνε οι νέοι εξοντωτικοί φόροι. Να πει: με τους φόρους σου, αγαπητέ μου λαέ, θα προσλάβω τόσους νοσηλευτές, θα στείλω τόσους γιατρούς στα νησιά, θα εκσυγχρονίσω τόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη, θα σου αναβαθμίσω όλα τα κέντρα υγείας, θα βελτιώσω τις υποδομές των σχολείων, θα μπορείς να φτιάχνεις τη δική σου επιχείρηση φτηνά και εύκολα.

Μόνο με τίμια και καθαρή ανταποδοτικότητα θα μπορέσει να ζητήσει οικονομική ευσυνειδησία και πατριωτισμό. Αλλιώς κοροϊδευόμαστε για άλλη μια φορά μεταξύ μας.

Αλήθεια, κάτι που θυμήθηκα, με το φακελάκι των γιατρών τι γίνεται; Θα αυξηθεί ή όχι;

Καλό μας φορολογικό καλοκαίρι!

* Ο κ. Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής του Ποταμιού στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή