Ψήφος ευθύνης το ζητούμενον…

Ψήφος ευθύνης το ζητούμενον…

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που πέρασε είχε σημαδιακή πρωτομηνιά, γιατί την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη μπήκαμε στην αντίστροφη μέτρηση ώς τις εκλογές της Κυριακής 20, αυτές που θα κρίνουν από το αποτέλεσμα τόσο τη λογική του συνόλου του εκλογικού σώματος όσο και την απόφαση του απλού ψηφοφόρου να στηρίξει με την ψήφο του όχι μόνον τον εαυτούλη του και την οικονομική του κατάσταση («όποιος δεν έχει χρέη, να σηκώσει το χέρι του» που θα ’λεγε ο υπουργός Οικονομίας!), αλλά και την Ελλάδα ως πατρίδα και ως λαό. Τα «περί ιδεολογίας» και τα συναφή, «αγώνες», «πάλη των τάξεων», «αλλαγή σελίδας», «κάτω το κατεστημένο» κ.λπ., έχουν περάσει στο περιθώριο, μόνον μερικοί τα χρειάζονται ακόμη, επειδή τους άφησε, απηυδισμένος, ο λογογράφος τους και τα θέλουν για να στηρίξουν τις κορώνες της ρητορείας τους στο πέλαγος της αοριστολογίας και υποσχεσιολογίας για παρόν και μέλλον! Το Διαδίκτυο τούς έχει ήδη παραλάβει και έχει κατεβάσει σε επίπεδο πλάκας τις απανωτές εκλογές, όπως «Δεν μείναμε καιρό μαζί, ούτε δύο εκλογές δεν κάναμε», που όμως δείχνει την ψυχολογία του ψηφοφόρου, προϊδεάζοντας το αποτέλεσμα καλύτερα και από τις δημοσκοπήσεις!

Αλλος γνώμονας, πιο σίγουρος αυτός, γιατί υπάρχει η υπογραφή, είναι οι γελοιογραφίες των εφημερίδων, καυστικές, επίκαιρες, με τα πάθη της ελληνικής οικογένειας αλλά και των «μονομάχων» στο επίκεντρο. Είναι όλες σοβαρές κατά βάσιν, αντανακλούν το κλίμα των ημερών, και μας διδάσκουν με το χαμόγελο! Την εβδομάδα αυτή, στις 3 του Σεπτέμβρη, αντί της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ που μπήκε κι αυτό «στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», είχαμε την επιστροφή «στα παλιά λημέρια» της Ρηγίλλης. Κόσμος πολύς έξω από το νούμερο 18 της Ρηγίλλης, όπου ήταν τα επίσημα κομματικά γραφεία, πριν προκύψει η μεταφορά στη Συγγρού. Από την εξέδρα μίλησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μπροστά στους παρόντες πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Ν.Δ., στην πρώτη σειρά των οπαδών, που έτρεξαν στο κάλεσμα αλλοτινών καιρών. Αλλά το μπαλκόνι με τη σημαία έμεινε άδειο, η εξώπορτα ανοιχτή –στη σημειολογία δυνατός ο Βαγγέλης!– το δε συναισθηματικό κλίμα μέτρησε στα χαμόγελα του Κώστα Καραμανλή, σε πρώτη επίσημη κομματική εμφάνιση, του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και οι χειραψίες τους, θερμές μπροστά στον κόσμο που επιδοκίμασε.

Η συνέχεια της συσπείρωσης τώρα στις περιοδείες ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με το σύνθημα «Μπροστά για την Ελλάδα» με τον πρόεδρο Μεϊμαράκη να μιλάει απλά και κατανοητά, με πλατιές χειρονομίες αρχίζοντας από Πάτρα και Αγρίνιο, μετά Ηράκλειο και Ρέθυμνο, την Παρασκευή 4 στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θεσμική παρουσία στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου και της πρωθυπουργού κ. Θάνου. Την εβδομάδα που μας έρχεται ο πρόεδρος Μεϊμαράκης έχει οφειλή στις Σέρρες και στην Πρώτη Σερρών με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ανιψιό και βαφτισιμιό του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά, Καβάλα και Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, με ομιλία στα αχνάρια του «Θεσσαλονικείς Ηρθα» και συνέντευξη Τύπου.

Η Οδύσσεια των μεταναστών – προσφύγων σε διεθνή κάλυψη

Πίσω στην εβδομάδα μας τώρα πρέπει να σημειωθεί ότι η φυσιολογική, άκρατη εκλογολογία υπέστη κάμψη γιατί το μεταναστευτικό, η βαριά σκιά των θανάτων στη Μεσόγειο και η Οδύσσεια των μεταναστών στα νησιά μας, και όπου υπάρχουν σύνορα, προκάλεσε τον διεθνή συναγερμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε όχι μόνο γρήγορη λύση, αλλά ιδίως ανθρωπιστική συμπεριφορά για τους ανθρώπους αυτούς, πρόσφυγες πολέμου και συγκρούσεων, που ψάχνουν απεγνωσμένα μια θέση γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Φωτογραφίες κατέκλυσαν τον διεθνή Τύπο, καιρός ήταν! Ολόκληρες οικογένειες, μητέρες με παιδιά της αγκαλιάς πίσω από τα συρματοπλέγματα και το δράμα των πνιγμών στην προσπάθεια να φθάσουν σε ειρηνική ξηρά, με τη Μεσόγειο πρώτη σε μελανό ρεκόρ με 3.000 θανάτους, όπως είπε ο διευθυντής του Οργανισμού Διεθνούς Μετανάστευσης, κ. Δανιήλ Εσδράς, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο.

Τα τηλεοπτικά κανάλια παρακολουθούν από κοντά το θέμα της μετανάστευσης, τονίζοντας τις φροντίδες των ντόπιων και των αρχών, που όμως δεν επαρκούν για ένα τόσο μεγάλο και επείγον πρόβλημα… Επέστρεψε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κι έγιναν με τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φρανς Τίμερμανς, την Παρασκευή δεκτοί από τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη. Συρροή γεγονότων, φυσικό για ένα τέτοιο προεκλογικό κλίμα όπου συμμαχίες διαλύονται, συνεργασίες συζητιούνται, «υπογείως» και σε πολιτικές στήλες, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου μένει ανεξάρτητη, στηρίζοντας «ΛΑΕ» (μετά τη Βουλή, η σειρά του!), ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον οικονομολόγο με το σειρήτι, ενώ μας μένουν 13 ημέρες και μία Κυριακή ώς την Κυριακή της 20ής Σεπτέμβρη για να ρίξουμε στην κάλπη την ψήφο μας με συναίσθηση ευθύνης.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή