Να ανοίξει τα χαρτιά του

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει μέχρι τώρα αντεπεξέλθει με μεγάλη επάρκεια στα καθήκοντά του μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Το βασικό του προσόν είναι η αμεσότητα στον λόγο, η ικανότητα επικοινωνίας με τον μέσο πολίτη και ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να συσπειρώνει στελέχη και μέλη του κόμματος. Είναι προφανές ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή για κανέναν. Ο κ. Μεϊμαράκης φέρει μια βαριά ευθύνη, γεγονός που παραδέχθηκε από τις πρώτες ώρες που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Καλείται να εκφράσει τον φιλοευρωπαϊκό κορμό της κοινής γνώμης και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που τάχθηκε υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Χρειάζεται όμως προσοχή. Η επικοινωνιακή ικανότητα και η «χημεία» με τους ψηφοφόρους είναι ένα μεγάλο προσόν όταν κινείται στο πλαίσιο της αυτοπειθαρχίας. Ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να (ξανα)πέσει στην παγίδα της εξίσωσης του επιπέδου του δημόσιου διαλόγου προς τα κάτω. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει την άνευ προηγουμένου λουμπενοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται το τηλεκαφενείο μας γι’αυτό. Εγιναν υπουργοί και βουλευτές άνθρωποι που δεν θα έπαιζαν σε επιθεώρηση στο Δελφινάριο. Οι ύβρεις και οι καυγάδες στα τηλεοπτικά στασίδια, αλλά και στη Βουλή, δεν έχουν προηγούμενο.

Είδαμε, στο πρόσφατο παρελθόν, ότι όταν ένα αστικό πολιτικό κόμμα προσπαθεί να το παίξει «λαϊκό» και ολίγον λούμπεν διώχνει τους ψηφοφόρους του και τους ωθεί στο αυθεντικό προϊόν. Οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν ποιο είναι το ζητούμενο. Ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο, άνοιξε τα κλειστά αυτιά μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων στο μήνυμα της Ν.Δ. Εκανε ταυτόχρονα τον μέσο Νεοδημοκράτη να ξαναβγεί με άνεση στο καφενείο.

Είναι, όμως, ώρα να πάμε παρακάτω. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, είναι η αλήθεια. Πρέπει ο κ. Μεϊμαράκης να ανοίξει τα χαρτιά του και να εξηγήσει τις θέσεις της Ν.Δ. για την ανάπτυξη, την παιδεία, την ασφάλεια. Μπορεί ακόμη να δώσει παραδείγματα για το ποιους θα αξιοποιούσε μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., ή ακόμη και ποια στελέχη της απελθούσης κυβέρνησης θα τοποθετούσε σε κάποια πόστα. Χρειάζεται ένα «στόρι», ένα πειστικό σχέδιο και ένας σοβαρός λόγος για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευθούν. Ο πρώτος στόχος, της συσπείρωσης της Ν.Δ. και της επαναπροσέλκυσης χαμένων οπαδών, μοιάζει να επιτυγχάνεται. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για όσους είναι έξω από το «μαντρί» και ψάχνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή