49 χρόνια πρίν… 10-ΙΧ-1966

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ: Χογκ Κογκ, 9.– Ταξιδιώται αφιχθέντες προσφάτως εκ Κίνας ανέφερον ότι περί τα 500.000 μέλη του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κινδυνεύουν να καταστούν θύματα της εκκαθαρίσεως που διέταξεν ο Μάο Τσε Τουγκ. Κατά τας ιδίας πηγάς, η νέα αποστολή των ερυθροφρουρών συνίσταται εις την συγκέντρωσιν πληροφοριών αναφορικώς με τα άτομα τα οποία επέκριναν «το μέγα βήμα προς τα εμπρός» και την «γενικήν γραμμήν» του κόμματος, ως την καθώρισεν ο Μάο Τσε Τουγκ. Τα νέα μέτρα στρέφονται, ως φαίνεται, εναντίον ωρισμένων ανωτάτων στελεχών του κόμματος και ιδία των ευνοούντων περισσότερον μετριοπαθή πολιτικήν. Επίσης εγνώσθη ότι η δραστηριότης αυτή των ερυθροφρουρών προεκάλεσεν κύμα αυτοκτονιών εις την Καντώνα. Εξ άλλου, οι ερυθροφρουροί έθεσαν εις κυκλοφορίαν λίβελλον κατά του αρχηγού του Κ.Κ. της Εσωτερικής Μογγολίας Ουλάν Φου, τον οποίον κατηγορούν ότι προσπαθεί να διαιρέση τας διαφόρους εθνικότητας και να εγκαταστήση ανεξάρτητον βασίλειον.

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ΤΟΥ ΜΑΟ: Εξ άλλου το πολιτικόν τμήμα του κινεζικού στρατού προέβη εις νέαν έκδοσιν αποσπασμάτων έργων του Μάο Τσε Τουγκ και ήρχισε την διανομήν των εις τον στρατόν. Το κείμενον περιλαμβάνει πρόλογον του στρατάρχου Λιν Πιάο διά του οποίου συνιστάται εις τους στρατιώτας η ανάγνωσις του βιβλίου και η πραγματοποίησις της «εκπολιτιστικής επαναστάσεως».

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ: Παρίσιοι, 9.– Οι 14 εταίροι, εκτός της Γαλλίας, εις την Ατλαντικήν Συμμαχίαν κατέληξαν σήμερον εις ουσιαστικήν συμφωνίαν περί μεταφοράς του ανωτάτου αρχηγείου των εν Ευρώπη συμμαχικών δυνάμεων εκ Παρισίων εις Βέλγιον.

ΦΕΡΤΗΣ – ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο Γλάρος» του Τσέχωφ, που θα αναβιβασθή εις το θέατρον «Ακάδημος», θα παιχθή με την εξής σύνθεσιν θιάσου: Ξένια Καλογεροπούλου, Γ. Φέρτης, Μαρία Λαμπρινού, Μαίρη Λαλοπούλου, Τ. Φαρμάκης, Χρ. Πάρλας, Φ. Βλάχος, Νανά Σκιαδά, Α. Αντωνόπουλος, Μπόρις Αλεξέγιεβιτς (sic), Α. Μπάρκουλης, Χρ. Εξαρχάκος. Το έργον σκηνοθετεί ο κ. Τ. Φαρμάκης.

Η ΚΟΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώση μεθαύριον Δευτέραν συναυλίαν εις το αρχαίον Ωδείον των Πατρών, υπό την διεύθυνσιν του κ. Θ. Βαβαγιάννη και με συμμετοχήν ως σολίστ της πιανίστα κ. Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκλειστικώς έργα Μπετόβεν και συγκεκριμένως την εισαγωγήν «Λεονώρα αριθ. 3» και την «Πέμπτην Συμφωνίαν». Η συναυλία της Κρατικής δίδεται κατόπιν προσκλήσεως της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή