Στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή, για την προστασία των δασών της Μεσογείου

Στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή, για την προστασία των δασών της Μεσογείου

3' 48" χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική εκδήλωση, που φωτίζει τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας και τις πολλές αξιόλογες ενέργειες για τη συντήρησή της, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (13/9, 12 το μεσημέρι) στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Γαία στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου έργου ForestLife για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και εκ μέρους της προέδρου Νίκης Γουλανδρή και του Δ.Σ. του μουσείου ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η πρόταση για το έργο ForestLife υπεβλήθη τον Οκτώβριο 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών τού τότε ΥΠΕΚΑ και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έργο έχει διάρκεια τέσσερα έτη και συγχρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό μέσο Life της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδιαφέρουσες και πλούσιες οι δράσεις του, μεταξύ των οποίων: διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και ενημέρωσης για τα δάση, εγχειρίδια και σεμινάρια κατάρτισης για επιλεγμένα θέματα (π.χ. δασική διαχείριση, βιοποικιλότητα, προστασία του εδάφους, κλιματική αλλαγή, διαχείριση επισκεπτών σε δασικές περιοχές, εφαρμογή app για smartphones και tablets καθώς και ένα e-book για τα δάση της χώρας, αλλά και πλούσιο ενημερωτικό υλικό όπως και ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα δάση).

Να σημειωθεί ότι τα κύρια προβλήματα για τα δάση της Μεσογείου αποδίδονται στην έλλειψη τεχνικών οδηγών για δασική διαχείριση ή μη ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κρατών-μελών, στην έλλειψη ουσιώδους γνώσης για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων των δασών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 μεταξύ των διαφόρων χρηστών, στην έλλειψη κατάλληλου υλικού ενημέρωσης για τα δάση κ.ά. Ως απόκριση σε αυτές τις ανάγκες το έργο ForestLife έχει κύριο σκοπό την υποστήριξη στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δασικών υπηρεσιών και των φορέων διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η διάδοση του έργου αλλά και η ανάδειξη των δασών ως πρότυπα περιοχών. Οι ομάδες-στόχοι των δράσεων του έργου είναι όσοι εργάζονται στους δασικούς τύπους οικοτόπων στη χώρα, οι χρήστες των δασών καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Ας είναι η Κυριακή που μας έρχεται στο Κέντρο Γαία μια μέρα αφιερωμένη στα πανέμορφα δάση της Ελλάδας και σε όσα πρέπει να γνωρίζουμε κι εμείς για να τα διασώσουμε.

Τρεις μουσικές επέτειοι, με ιστορία, στην Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας

Για την Κέρκυρα, όπως και για όλα τα Επτάνησα, η μουσική είναι μέρος της ζωής, κυλάει στο αίμα, ανακαλεί οικογενειακές διηγήσεις. Αρκεί να πει κανείς ότι ο Εθνικός μας Υμνος συνδέεται με τη μουσική και αστική παράδοση της Κέρκυρας και ότι το νησί έχει μια από τις παλαιότερες και πιο δραστήριες φιλαρμονικές εταιρείες στην Ελλάδα. Διόλου τυχαία, φέτος η Κέρκυρα είναι έτοιμη να τιμήσει μια τριπλή μουσική επέτειο.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Νικόλαου Μάντζαρου ως συνθέτη στο κερκυραϊκό θέατρο (1815), γεγονός -όπως μας λέει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (ΦΕΚ) και ο πρόεδρος Δ.Ε. της ΦΕΚ Σπύρος Παδοβάς- που ουσιαστικά σηματοδότησε και την καλλιέργεια της έντεχνης μουσικής στον ελληνικό χώρο. Φέτος, επίσης, συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την επίσημη καθιέρωση των αρχικών στροφών της πρώτης μαντζαρικής μελοποίησης του σολωμικού «Υμνου εις την Ελευθερίαν» ως Εθνικού Υμνου της Ελλάδας (1865). Και φέτος, επίσης, και συγκεκριμένα σε λίγες ημέρες (12 Σεπτεμβρίου), θα συμπληρωθούν 175 έτη συνεχούς προσφοράς της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.

Οι επέτειοι αυτές είναι η αφορμή για μια μεγάλη εκδήλωση και συναυλία που διοργανώνει η ιστορική φιλαρμονική στις 12 Σεπτεμβρίου, ακριβώς την ημέρα συμπλήρωσης των 175 ετών συνεχούς δράσης της. Ο Νικόλαος Μάντζαρος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία της Φιλαρμονικής Κερκύρας καθώς ήταν ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της (1841-1872) αλλά και ο άνθρωπος που ήδη από το 1820 είχε επισημάνει την ανάγκη ίδρυσης ενός μουσικοεκπαιδευτικού οργανισμού στην Κέρκυρα. Και είναι η ίδια η Φιλαρμονική της Κέρκυρας που συνέβαλε στην καθιέρωση του μελοποιημένου σολωμικού «Υμνου» στην κοινή συνείδηση ως Εθνικού Υμνου.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για την ποιότητα που ταυτίζεται πάντα με τις εκδηλώσεις της φιλαρμονικής, η μεγάλη αυτή κερκυραϊκή επέτειος, εθνικής σημασίας, θα είναι ένα γεγονός που ξεπερνά τα όρια της μουσικής. Εχουν κληθεί εκλεκτοί ομιλητές: ο Κώστας Ζερβόπουλος, που θα αναπτύξει τη σχέση του Μάντζαρου με τον σολωμικό «Υμνο εις την Ελευθερίαν», ο Δημήτρης Μπρόβας, που θα σχολιάσει έργα του Νικόλαου Μάντζαρου, και ο Κώστας Καρδάμης, που θα ανασκευάσει μια σειρά «αστικών μύθων» γύρω από την ίδρυση της φιλαρμονικής αποκαλύπτοντας πλειάδα ιστορικών ντοκουμέντων. Η όμορφη αυτή εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της φιλαρμονικής (Νικηφόρου Θεοτόκη 10, ώρα 7 μ.μ.) θα ολοκληρωθεί με συναυλία μουσικών συνόλων και της μπάντας της φιλαρμονικής που θα ερμηνεύσουν έργα Μάντζαρου.

ΤΗΛΕΦΟΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT