49 χρόνια πρίν στην «Κ» 13-ΙΧ-1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 13-ΙΧ-1966

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου προέβη χθες την εσπέραν εις τας ακολούθους δηλώσεις: «Ο Τύπος της Δεξιάς ζητεί και πάλιν διευκρίνισιν της θέσεως της Ε.Κ. επί του καθεστωτικού. Από της πρώτης ημέρας του πραξικοπήματος [εν. την 15ην Ιουλίου 1965], τιμίως και απεριφράστως, προσδιωρίσαμεν την θέσιν μας και διά το παρόν και διά το μέλλον. Είπομεν: “Η Ε.Κ. δεν θέτει καθεστωτικόν ζήτημα. Αναγνωρίζει ως νόμιμον το υφιστάμενον πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, συμφώνως προς το οποίον ο Βασιλεύς βασιλεύει και ο λαός κυβερνά διά της λαοπροβλήτου κυβερνήσεως. Η Ε.Κ. ζητεί την ομαλήν λειτουργίαν του ισχύοντος πολιτεύματος”. Κατά συνέπειαν, με κρυσταλλίνην διαύγειαν έχομεν έκτοτε προσδιορίσει την θέσιν μας. Και εις αυτήν εμμένομεν και θα εμμείνωμεν αταλάντευτα. Ποία άλλη περαιτέρω διευκρίνισις είναι δυνατή; Υπάρχει και δεύτερον θέμα: Το θέμα της δικτατορίας. Και επ’ αυτού έχομεν διευκρινίσει την θέσιν μας. Είπον εις την τελευταίαν συνέντευξίν μου της 28ης Αυγούστου, όταν ηρωτήθην αν πιστεύω εις τας απειλάς περί δικτατορίας: “Οτι υπάρχουν απειλαί είναι βέβαιον. Υπάρχουν μνηστήρες. Αλλά είναι επίσης βέβαιον ότι ουδέποτε θα αποτολμηθή. Διά να γίνη δικτατορία εις την Ελλάδα πρέπει να την θελήση ο Βασιλεύς. Και καθ’ όσον γνωρίζω από τας παλαιοτέρας συνομιλίας μας ο Βασιλεύς την απέκλειεν απολύτως. Αν όμως, παρά ταύτα, προς αποφυγήν των εκλογών, προς κατάλυσιν της λαϊκής κυριαρχίας, απετόλμα δικτατορίαν, θα ήτο βασιλική δικτατορία. Και εις την περίπτωσιν αυτήν τον Βασιλέα θα εβάρυναν και ευθύναι και αι συνέπειαι. […]». [Σημ. «Φ»: Ευτυχώς όμως για τις όποιες πολιτικές δυνάμεις ερωτοτροπούσαν με την ιδέα αυταρχικής «λύσης», τη δικτατορία την απετόλμησε ο Παπαδόπουλος για λογαριασμό του κι έτσι οι άλλοι δεν «λέρωσαν τα χέρια» τους, και έγιναν και τιμητές του.]

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος εις συνέντευξίν του προς την βελγική εφημερίδα «Ελεύθερον Βέλγιον» [Libre Belgique], παρατηρεί ότι «εξόριστοι κομμουνισταί, οίτινες επέστρεψαν εις την χώραν, επιδιώκουν να δημιουργήσουν αναταραχήν». «Το κόμμα του κ. Γεωργίου Παπανδρέου υποστηρίζει την δραστηριότητα αυτήν, παρά το προσωπείον της νομιμότητος, το οποίον εμφανίζει ο ίδιος ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου».

ΕΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΝ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ: Επί δίωρον, χθες την πρωίαν, η ζωή του Βασιλέως ευρίσκετο εις άμεσον κίνδυνον λόγω βλάβης του συστήματος προσγειώσεως του προσωπικού αεροπλάνου του. […] Την τελευταίαν κυριολεκτικώς στιγμήν και ενώ το βασιλικόν αεροσκάφος επεχείρει ήδη βιαίαν αναγκαστικήν προσγείωσιν εις το αεροδρόμιον Τατοΐου, το σύστημα προσγειώσεως ελειτούργησε. […] Ο Βασιλεύς ανεχώρησεν αμέσως εκ Τατοΐου δι’ αεροσκάφους «Ντακότα» της ΕΒΑ και μετέβη εις Καβάλαν […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή