Με τη «Γαλέρα της ΕΡΤ» στη ζάλη του «ντιμπέιτ» 1

Με τη «Γαλέρα της ΕΡΤ» στη ζάλη του «ντιμπέιτ» 1

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να πάει στο καλό, και να μην ξανάρθει», που λέει ο λαός, όταν κάτι που το περίμενε με λαχτάρα αποδείχθηκε όχι μόνο κατώτερο των προσδοκιών του, αλλά άχρηστο – μία σκέτη ζάλη! Σε ένα φαραωνικού τύπου σκηνικό, σε μια γαλέρα χωρίς κουπιά, αλλά με τους πολιτικούς αρχηγούς καθισμένους στη σειρά, απέναντι στην άλλη σειρά των δημοσιογράφων, με τον αυστηρό χρονομέτρη στην πλώρη, και τη Βουλή των Ελλήνων στο φόντο, σαν ακρόπρωρο, ήταν φυσικό, αν όχι αναπότρεπτο, να μην πάει καλά το με τόσο ενδιαφέρον αναμενόμενο τηλεοπτικό Debate της ΕΡΤ! Γνωστοί οι δημοσιογράφοι, όλοι με εκπομπές και με πείρα στον τηλεοπτικό κόσμο των ειδήσεων, βρέθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους, σε συνθήκες τιμωρίας, χωρίς να μπορούν καλά καλά να τελειώσουν την ερώτησή τους, με τον αδέκαστο δεσμοφύλακα του τηλεοπτικού χρόνου να επεμβαίνει, «Ολοκληρώστε, κ. Τρέμη, ολοκληρώστε, κ. Ζαχαρέα, ο χρόνος σας τελείωσε, κ. Γιομπαζολιά». «Μα τα εξηγήσαμε όλο το πρωί, τα γνωρίζατε, ο χρόνος ο τηλεοπτικός, αυτός είναι!», ξέσπασε στη μοναδική στιγμή που βρήκε τη φωνή του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Πάνος Χαρίτος, στον οποίο έλαχε ο κλήρος του συντονιστή, και ίδρωνε «να τους βάλει φρένο». Εξαντλητική η δοκιμασία που είχε επιβληθεί, χωρίς εξαίρεση, σε όλους! Γιατί και στους πολιτικούς αρχηγούς ίσχυσε το «φρένο» αν και ο κ. Τσίπρας, του «Ολο Μπροστά» και ο κ. Καμμένος με το τρενάκι και με το παιδάκι με το χέρι στον γύψο, «πατούσαν γκάζι», συμπλήρωναν και γελούσαν κι από πάνω! Εάν ψάχναμε για τον «καλύτερο μαθητή» σ’ αυτό το Διδασκαλείο του Χρόνου, ο τίτλος ταιριάζει στην «καλύτερη μαθήτρια», την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά που και στον χρόνο της έμεινε και ό,τι είχε να πει, το έλεγε σωστά και με μιαν ανάσα, ούτε ποίημα της 25ης Μαρτίου σ’ εθνική εορτή να ήταν! Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να πει κανείς ότι αυτή η απόπειρα μιας οργανωμένης, πολυπρόσωπης προεκλογικής πολιτικής εκπομπής με αυστηρά δεσμά τηλεοπτικού χρόνου δεν ευνοεί την ενημέρωση – που συνοδεύεται πάντα με το επίθετο «αδέσμευτη»… Χρειάζεται και η αντικρουόμενη άποψη, το συμπλήρωμα, μια «σφήνα» από τρίτους, ένας κάποιος διάλογος, έστω και ελεγχόμενος χρονικά, για να γίνει ενδιαφέρουσα η εκπομπή που δεν στηρίζεται στο θέαμα. Αποτέλεσμα: η καλοπροαίρετη προσπάθεια της ΕΡΤ ναυάγησε σε ρηχά νερά. «Τρεις ώρες χωρίς απαντήσεις», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χθεσινής «Καθημερινής» τα λέει όλα. Οτι θα έπρεπε να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι δημοσιογράφοι, αυτό είναι αναμενόμενο. Με την πίεση του χρόνου και οι μεν και οι δε αναγκάσθηκαν σε επανάληψη. Οι πολιτικοί για να παρουσιάσουν αλώβητο το έργο τους, οι δημοσιογράφοι για να πάρουν μία ουσιαστική απάντηση, χωρίς υπεκφυγές. Αποτέλεσμα της επιμονής και της επανάληψης η κούραση, η αντίδραση, και, τέλος, η αδιαφορία, «ουφ»!

Τους πολιτικούς τους ξέρουμε, τους βλέπουμε σε οθόνες, αφίσες, γελοιογραφίες, τους δημοσιογράφους πάλι, δεν θέλουμε να τους βλέπουμε σαν «κούκλες στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό», να προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σε συνθήκες ακινησίας και συνεχούς επιτήρησης – ορατά και αόρατα! «Ολοκληρώστε, ο χρόνος σας τελείωσε», το πείραμα της ΕΡΤ έκλεισε την πόρτα και στην ουσιαστική ενημέρωση. Ζάλη και πάλι ζάλη, ούτε πεντοζάλη να χορεύαμε!

Μένει τώρα το τετ-α-τετ Μεϊμαράκη – Τσίπρα της Δευτέρας 14, και η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα οι δυο τους! Ο ένας με τις χειρονομίες του, ο άλλος με το χαμόγελό του. Οσο για τον χρόνο – αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής 20, κι αυτός είναι που μετράει…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή