Ο σεβασμός στον Παντελή

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το debate της Δευτέρας ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα είναι –λέγεται– πιο «ζωντανό», με δυνατότητα οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης να έχουν και διάλογο μεταξύ τους. Τι σημαίνει αυτό και αν θα αποτελέσει βελτίωση, θα το δούμε σε λίγα 24ωρα.

Η σκηνοθεσία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της εικόνας, του ρυθμού, της παρακολούθησης, δεν μπορεί όμως να επηρεάσει την ουσία, να γεννήσει περιεχόμενο δηλαδή, αν δεν υπάρχει. Η απόσταση που χωρίζει το πολιτικό προσωπικό από την κοινωνία και η απουσία σαφών απαντήσεων δίνουν συνήθως τον βαρετό, αναμενόμενο, τόνο παρόμοιων τηλεοπτικών αναμετρήσεων.

Κάτι έχει αλλάξει, όμως, με την κρίση, στους θεατές. Ο αναπόφευκτος απολογισμός της εξαετίας της ύφεσης έφερε πολλά. Το κυριότερο και πιο σαρωτικό: έλλειψη εμπιστοσύνης και απαξίωση. Δεν είναι ούτε ο αγοραίος σαρκασμός ούτε οι «υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης» (όπως συνήθως διατυπώνεται). Πρόκειται για κάτι βαθύτερο και πιο διαβρωτικό που διατρέχει την πολιτική και την κοινωνία.

Κανείς δεν εκτιμά κανέναν. Ας το κάνουμε σαφέστερο: όταν οι πολιτικοί αρχηγοί απαξιώνουν ο ένας τον άλλον, το μήνυμα που στέλνουν στον ψηφοφόρο είναι γενικευμένης απόρριψης. Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε δεδομένες ατάκες του τύπου «εσείς ευθύνεστε», «εσείς καταστρέψατε». Αναφερόμαστε στη στοιχειώδη αναγνώριση του πολιτικού αντιπάλου ως πολιτικού και ως αντιπάλου. Οχι ως τυχάρπαστου, ανίκανου, διαπλεκόμενου, διεφθαρμένου, «τελειωμένου». Η διεκδίκηση της ψήφου της 20ής Σεπτεμβρίου δεν είναι ούτε παιχνίδι εντυπώσεων ούτε εξουσίας. Αφορά την επιχείρηση σωτηρίας μιας χρεοκοπημένης χώρας. Την τελευταία προσπάθεια πριν από τη μακροχρόνια και με γδούπο κατάρρευση.

Αφορμή για το σχόλιο ήταν η αντίδραση ενός «αγράμματου», όπως λέει ο ίδιος, ανθρώπου, του Παντελή, συνταξιούχου οικοδόμου, σοφού και έντιμου δημοκράτη, που ζει στην Κρήτη, όπου κατεβαίνουν ως υποψήφιοι οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί. Παρακολούθησε με προσοχή το προηγούμενο debate και αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία της Κυριακής. Γιατί; «Μα, εδώ δεν σέβεται ο ένας τον άλλον, εμένα θα σεβαστούν;», αναρωτήθηκε και αναρωτιέται ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή