Ας παύσουν οι ακκισμοί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Επαψαν πλέον οι εκλογές να συνεγείρουν τους Ελληνες πολίτες, που εξωστρεφείς και ενθουσιώδεις οιστρηλατούνταν κατά το παρελθόν σε ογκώδεις συγκεντρώσεις. Δεν είναι μόνον ότι εξέλιπαν οι ηγέτες ή ότι η κοινωνία έχει εξορθολογισθεί πολιτικώς, προσαρμοσθείσα στα «ευρωπαϊκώς» ισχύοντα. Εθίστηκε το κοινό από την καθημερινή εμφάνιση πολιτικών στην τηλεόραση και απομυθοποιήθηκε η εικόνα των αντιπροσώπων του έθνους, που εξωραΐζουν την πραγματικότητα ή καταστροφολογούν κατά περίπτωση. Η διαρκής έκθεσή τους εκ των πραγμάτων αποκάλυψε τη μετριότητά τους.

Διόλου παράδοξο ότι η τηλεμαχία της Τετάρτης υπήρξε άνευρη και απογοητευτική. Οι Ελληνες πολιτικοί διαπρέπουν σε αντιπαραθέσεις βίαιες και κανιβαλικές. Οταν εξαναγκάζονται να συμπεριφερθούν «κοσμίως», γίνονται ανιαροί. Τον κανόνα της πολιτικής ορθότητος παραβίασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, επιτιθέμενος εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και ήλθε ο οχετός στην επιφάνεια. Ο ελληνικός «πολιτικός πολιτισμός» είναι μία επίστρωση λεπτότατη, κάτω από την οποία κυριαρχεί πάθος ασίγαστο για συντριβή του αντιπάλου.

Θεωρητικώς η προεκλογική μάχη δίδεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά επί της ουσίας οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων βάλλονται βαναυσότατα από κόμματα ομοειδή, καθ’ όσον αφορά στην παραταξιακή προέλευση των ψηφοφόρων. Οι πλέον δηλητηριώδεις αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΚΕ και η ΛΑΕ, ενώ της Ν.Δ. η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ. Δεν πρόκειται για γεγονός καινοφανές, αφού παράλληλα με τον αγώνα της ανεξαρτησίας από την οθωμανική κυριαρχία, διεξαγόνταν σκληρότατος εμφύλιος πόλεμος. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Μία παραδοξότητα των ημερών είναι ότι τα κόμματα «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» που υπερψήφισαν το Τρίτο Μνημόνιο προβάλλουν τις αρνητικές πτυχές του και δημιουργούν την ψευδαίσθηση αναθεωρήσεως κάποιων οδυνηρών διατάξεών του. Αλλά την ημέρα της τηλεμαχίας στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποιούσε τη νέα κυβέρνηση ότι «εάν αυτή τη φορά οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική». Κινούμεθα εν ολίγοις πλησίστιοι προς έξοδο από το ευρώ εάν το Μνημόνιο δεν εφαρμοσθεί. Ολα τα άλλα είναι απλώς θεατρικά, προεκλογικά και άνευ σημασίας.

Διατηρείται ακόμη σε σημαντικό βαθμό αίσθηση παραταξιακής συνάφειας και νομιμοφροσύνης. Η συντηρητική παράταξη –διότι γι’ αυτήν ενδιαφερόμαστε– έχει διασπασθεί, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος των ψηφοφόρων της εξακολουθεί να στηρίζει τη Ν.Δ. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δίδει ένα σκληρό αγώνα και έχει επιτύχει συσπείρωση των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς, αδιανόητη πριν από λίγους μήνες. Ας τον αφήσουμε να ενεργήσει κατά το ένστικτό του.

Το πρόβλημα της χώρας, όμως, θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές. Η χρεοκοπία του 1932 ήταν συνέπεια διεθνούς συγκυρίας, εσωτερικής διαφθοράς και εμμονής του Ελευθερίου Βενιζέλου στη «σκληρή δραχμή». Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη στην εξουσία του Ιωάννη Μεταξά, που πρώτη ενέργειά του ήταν να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Επειδή πέρασαν τα χρόνια και δεν υπάρχει Μεταξάς στη σημερινή Ελλάδα, ας παύσουν να ακκίζονται οι ηγέτες μας και ίσως αποφύγουμε τη βέβαιη καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή