49 χρόνια πρίν… 17-ΙΧ-1966

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΙΣ: Μόσχα, 16.- Η θεαματική χθεσινή συγκέντρωσις των ερυθρών φρουρών εις το Πεκίνον και ο τόνος, ο οποίος δίδεται εις την ογκώδη κινεζικήν κινητοποίησιν, προκαλούν σοβαράς ανησυχίας διά την διατήρησιν της ειρήνης και η Ρωσία κατήγγειλε σήμερον ότι η κινεζική κομμουνιστική ηγεσία σχεδιάζει να επεκτείνη την εκστρατείαν των ερυθρών φρουρών πέραν των συνόρων της Κίνας, ενώ ταυτοχρόνως υποσκάπτει την επανάστασιν του προλεταριάτου. Εξ άλλου, ο στρατάρχης Λιν Πιάο εις λόγον του ενώπιον μεγάλης συγκεντρώσεως τως ερυθροφρουρών, παρουσία και του Μάο Τσε Τουγκ, ωμίλησε περί «δρακός ανδρών, οπαδών του καπιταλισμού που ευρίσκονται εις την εξουσίαν». [Στην φωτογραφία, Μάο και Λιν Πιάο.]

ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ: Λονδίνον, 16.- Αι αμερικανικαί και βρετανικαί αρχαί μελετούν τρόπους ίνα εμποδίσουν την Γαλλίαν να κατέχη στρατιωτικά μυστικά της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης αξιωματούχοι των δύο χωρών μελετούν την ταχείαν μεταφοράν του πολιτικού αρχηγείου του ΝΑΤΟ εκ Παρισίων εις Βρυξέλλας.

ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ: Πράγα, 16.- Ο στρατηγός Πρτσλίκ, αρχηγός του πολιτικού τμήματος του τσεχικού στρατού, εχαρακτήρισε τα γυμνάσια των τεσσάρων χωρών – μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία θα διεξαχθούν εις την Ν. Βοημίαν, ως τα μεγαλύτερα εις την Ευρώπην από του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός των είναι η μελέτη στρατηγικής διά την απόκρουσιν επιθέσεως των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μαδρίτη, Σεπτέμβριος.- Αι ισπανικαί αρχαί απέλυσαν της θέσεώς των επί έν έτος 68 επικουρικούς καθηγητάς του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και επέβαλον πειθαρχικάς τιμωρίας εις 27 φοιτητάς εξ αιτίας των φοιτητικών ταραχών της παρελθούσης ανοίξεως.

ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ: Ουάσιγκτων, 16.- Το Διεθνές Συμβούλιον Κοινωνικής Εργασίας απένειμε το βραβείον Ρενέ Σαντ εις την Βασίλισσαν Μητέρα Φρειδερίκην της Ελλάδος.

«ΠΡΟΒΟ»: Αμστερνταμ, Σεπτέμβριος.- Τον προσεχή μήνα θα συνέλθη εις Μάαστριχτ, πόλιν της Νοτίου Ολλανδίας, ένα διεθνές συνέδριον των «πρόβο» (ωργισμένων νέων), εις το οποίον θα παραστούν αντιπρόσωποι επτά χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή