Προσγείωση στην προεκλογική Αθήνα με τη λήξη του Athens Democracy Forum και την προσφορά του σε ενδυνάμωση της δημοκρατίας

Προσγείωση στην προεκλογική Αθήνα με τη λήξη του Athens Democracy Forum και την προσφορά του σε ενδυνάμωση της δημοκρατίας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Μπλε της Πρωτοβουλίας –Blue Initiative– βάφτηκαν έξι τοπόσημα των Αθηνών γαλάζια για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας του ΟΗΕ στις 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του τρίτου διεθνούς Athens Democracy Forum που διοργάνωσαν οι New York Times, η «Καθημερινή» και το Ταμείο Δημοκρατίας του ΟΗΕ στην Αθήνα, με συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων. Διεθνείς προσωπικότητες προσεκλήθησαν να πάρουν μέρος στο διήμερο αυτό συνέδριο και να μιλήσουν για προβλήματα σε διεθνή κλίμακα και για την οικονομική κρίση, με μόνη ασπίδα αντιμετώπισης αξίες, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Οι συζητήσεις του συνεδρίου, που οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στη Στοά του Αττάλου, έκαναν βαθιές τομές στα επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, υπέδειξαν λύσεις αλλά χωρίς ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα, ως συμπέρασμα, για το παρόν και το μέλλον.

Η προσγείωση στην πραγματικότητα ιδίως της προεκλογικής Αθήνας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις και υποδείξεις των συνέδρων που απέφυγαν τα ευχολόγια και τους ύμνους για το ένδοξο παρελθόν. Τα σημερινά προβλήματα κάτω από τον ίδιο ουρανό, μόνον σε συγκρίσεις οδηγούν και σε προειδοποιήσεις που αφορούν πολίτες και πολιτικούς, και σε διεθνή κλίμακα.

Δύο κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου αξίζει να σημειωθούν: η μία στην πρωινή συνεδρία στο Μέγαρο Μουσικής, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, νομικός και ιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers, που πρωτοστατεί στη νομική προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους «στην Ελλάδα, η οποία –παρατήρησε ο Βρετανοαυστραλός δικηγόρος– μοιάζει να διστάζει να κινηθεί νομικά για την επανάκτηση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, που τα έχει εντάξει στο “ποτ-πουρί” των επισκεπτών του, με αποτέλεσμα μόνο το 40% να επισκέπτεται αυτά που είναι πρώιμη φωτογραφία των απαρχών του πολιτισμού». Ξεσπάθωσε, λοιπόν, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, που διαθέτει και δυναμισμό, και όλο το συνέδριο τον καταχειροκρότησε, όρθιο, καθώς και τον αρθρογράφο των ΝΥΤ Ρότζερ Κοέν, που τον χαρακτήρισε «πιο Ελληνα από τους Ελληνες», νύξη και προτροπή ότι εμείς οι Ελληνες πρέπει να επιμείνουμε ώς την τελική νίκη της επιστροφής, στην οποία πιστεύει, και εργάζεται γι’ αυτήν, ο διαπρεπής δικηγόρος.

H άλλη ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα της Στοάς του Aττάλου ο κεντρικός ομιλητής του απογευματινού συνεδρίου, ο πρίγκιψ Kαρίμ, που φέρει τον τίτλο Aγά Xαν ο 4ος, από το 1957 όταν τον κληροδότησε σε αυτόν ο παππούς του, Aγά Xαν ο 3ος, για να μην περάσει στον γιο του Aλή Xαν. O Kαρίμ με πτυχίο Iστορίας από το Xάρβαρντ, έγινε ο 49ος Iμάμης, θρησκευτικός τίτλος με αξίωμα που τον απορρόφησε μεν, χωρίς όμως να απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τον σύγχρονο προβληματισμό, με αναγνωρισμένη προσφορά και έργο συνεχές για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Eνθερμος φίλος της Eλλάδος, το 1989 επισκέφθηκε την Eλλάδα και ίδρυσε στην Aλόννησο το Θαλάσσιο Πάρκο, όπου ζουν προστατευμένες οι θαλάσσιες φώκιες. H ομιλία του, φωτισμένη όσο και προσγειωμένη, με θέμα τη δημοκρατία στις σύγχρονες κοινωνίες, εστίασε σε τέσσερις παράγοντες τον λόγο που αποτυγχάνει στις προσπάθειές της: «H πρόοδος της δημοκρατίας πρέπει να βελτιώσει συνταγματικά την καθημερινότητα των πολιτών, να ανοίξει τον διάλογο και την ενημέρωση που είναι ευθύνη των MME, να κάνει πράξη την ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών και να τηρεί τους κανόνες της δημοκρατικής ηθικής δεοντολογίας». Tο δειλινό έπεφτε αργά όταν ο Kαρίμ Aγά Xαν, από μυθικός πρίγκιπας γινόταν ο σοφός πολίτης του κόσμου και συνάνθρωπός μας. O χρόνος έμοιαζε να έχει σταματήσει, αλλά όχι το ενδιαφέρον και η προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, για την «Eνδυνάμωση της Kοινωνίας με καλύτερη Διακυβέρνηση» που ήταν το θέμα του εξαιρετικά επιτυχημένου συνεδρίου, «και η πραγματοποίησή της αποτελεί ευθύνη όλων μας», όπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο νομπελίστας, καθηγητής και αρθρογράφος των NYT Πολ Kρούγκμαν, ο αρθρογράφος των NYT Pότζερ Kοέν και ο διευθυντής της «Kαθημερινής» Aλέξης Παπαχελάς. Aπό σήμερα, τα φωτισμένα μπλε γνωστά μας σημεία της Aθήνας επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους μέσα σε έντονο προεκλογικό κλίμα. Ψηλά, παραμένει ολόφωτος και παρών ο Παρθενώνας, φρουρός της Δημοκρατίας ενεργός και όχι μόνον σύμβολον.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή