ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφήγημα και πρόσωπο

Οσο δεν εμφανίζεται ένας «γοητευτικός» αντι-Τσίπρας, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κερδίζει πολιτικές μάχες, ό,τι και αν συμβαίνει στη χώρα. Αυτό είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα από τις χθεσινές εκλογές. Οι εκλογές του Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα και οι κάλπες χθες, έδειξαν πως ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν είναι διατεθειμένο σε καμία περίπτωση να επιτρέψει στο παλαιό πολιτικό σύστημα να επιστρέψει. Τις τελευταίες εβδομάδες ζήσαμε μία προσωρινή και επιφανειακή ευφορία, λόγω της σχετικά καλής επικοινωνιακής επίδοσης του κ. Μεϊμαράκη ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει, όμως, να είμαστε ειλικρινείς. Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε τον κοινό νου και είχε μία μεγάλη αμεσότητα στην επικοινωνία του. Μπόρεσε επίσης να συγκεράσει τις διάφορες φυλές της Ν.Δ. και να συσπειρώσει την παραδοσιακή της βάση. Αυτό όμως δεν αρκεί προφανώς. Η «παρέα» της Νέας Δημοκρατίας ένιωσε καλύτερα, αλλά το κόμμα, ως πρόσωπα και ως αφήγημα, συνεχίζει να εκφράζει το παλαιό. Θα χρειασθούν γενναίες αποφάσεις και υπερβάσεις για να απογαλακτισθεί η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη από τις αδράνειες του χθες. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει βρει τον αντι-Τσίπρα της, ούτε ακριβώς και το αντι-τσιπρικό της αφήγημα.

Τον ρόλο αυτό επεδίωξε να παίξει ο κ. Θεοδωράκης. Εφτασε μέχρι εκεί που μπορούσε. Εβαλε στην πολιτική πολλούς άξιους και ενδιαφέροντες ανθρώπους, αλλά πελαγοδρόμησε για πολύ καιρό ανάμεσα στο φλερτ με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του νέου, αντι-Τσίπρα.

Από σήμερα κιόλας ο κ. Τσίπρας θα ξαναβρεθεί στο τιμόνι του τρένου, το οποίο όμως θα κινηθεί αναγκαστικά πάνω σε προκαθορισμένες ράγες. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δοκιμασθεί πολιτικά και στη Βουλή και στην κοινωνία, που θα έχει αρχίσει να νιώθει το κόστος του τρίτου Μνημονίου.

Αν δεν μπορέσει να κινηθεί αποτελεσματικά και με ταχύτητα, η χώρα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με το Grexit. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο οι αμιγώς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας να έχουν βρει τον βηματισμό τους, το αφήγημα και -ναι- το πρόσωπο που θα δώσει την τελική μάχη για να μείνουμε στην Ευρώπη.