49 χρόνια πρίν… 22-ΙΧ-1966

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

PAUL REYNAUD: Παρίσιοι, 21.- Σήμερον την πρωίαν απεβίωσεν εις το αμερικανικόν νοσοκομείον του Νεϊγύ, όπου είχεν εισέλθει προκειμένου να χειρουργηθή, ο άλλοτε πρωθυπουργός της Γαλλίας Πωλ Ρενώ, εις ηλικίαν 88 ετών. […] Είχεν αναλάβει την προεδρίαν της Κυβερνήσεως το 1940, όταν η Γαλλία ηττάτο και εν συνεχεία παρέμεινε φυλακισμένος εις Βισύ και εις την ναζιστικήν Γερμανίαν. […] Ο Ρενώ μέχρι του θανάτου του έφερε βαρέως την αποτυχίαν του αντιμετωπίσεως της γερμανικής εισβολής εις την Γαλλίαν το 1940 και εν συνεχεία της παύσεως της αντιστάσεως και του εξαναγκασμού του εις παραίτησιν, ώστε ο διάδοχός του στρατηγός Πεταίν να υπογράψη την ανακωχήν με την χιτλερικήν Γερμανίαν. Ο Ρενώ ηρνήθη να δεχθή πρόσκλησιν του Τσώρτσιλ όπως σχηματίση Κυβέρνησιν εν εξορία.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ: Η κωμωδία του Αριστοφάνους «Πλούτος» αναβιβάζεται σήμερον και ώραν 8.30 μ.μ. υπό του Εθνικού Θεάτρου εις το Ηρώδειον. […] Ο «Πλούτος» αναβιβάζεται κατά μετάφρασιν Κ. Βάρναλη, σκηνοθεσίαν Λ. Τριβιζά […].

ΡΟΝΤΗΡΗΣ ΣΤΟ OLIMPICO: Επέστρεψαν από την Βιτσέντζαν της Ιταλίας ο σκηνοθέτης κ. Δ. Ροντήρης, η χορογράφος κ. Λουκία και ο συνθέτης κ. Κ. Κυδωνιάτης, οι οποίοι συνεργάσθησαν εις την εκεί αναβίβασιν των «Περσών» του Αισχύλου, με Ιταλούς ηθοποιούς.

ΑΛΑΙΝ ΡΕΝΑΙ: Εις το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το πρώτον βραβείον απέσπασεν η ταινία του Αλαίν Ρεναί «Ο πόλεμος τελείωσε».

«ΜΑΡΑ – ΣΑΔ» ΤΟΥ ΒΑΪΣ: Παρίσιοι, Σεπτέμβριος.- Πραγματικόν σκάνδαλον εξαπέλυσε το έργον του Πέτερ Βάις «Μαρά – Σαδ» του οποίου η πρεμιέρα εδόθη την παρελθούσαν Κυριακήν [18 Σεπτεμβρίου 1966] εις το θέατρον «Σάρα Μπερνάρ» των Παρισίων. Το έργον, χαρακτηρισθέν από πολλούς, ως προσβάλλον την ηθικήν και την χριστιανικήν θρησκείαν, είχε προκαλέσει εντόνους αντιδράσεις πριν ακόμη εμφανισθή επί σκηνής. […] Η πρώτη παράστασις εσημείωσε πρωτοφανή επιτυχίαν από απόψεως συρροής θεατών. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή