49 χρόνια πρίν στην «Κ» 27.ΙX.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 27.ΙX.1966

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣ ΚΥΠΡΟΝ: Λευκωσία, 26.- Μήνυμα ενότητος εκόμισε εις την Κύπρον ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εις τον οποίον επεφυλάχθη απόψε ενταύθα ενθουσιώδης υποδοχή. Ο αρχηγός της ΕΡΕ εχαρακτήρισεν εις το αεροδρόμιον την αποστολήν του ως αυστηρώς εθνικήν και παρέσχεν, ολίγα λεπτά αργότερον εις την πλατείαν Μεταξά της κυπριακής πρωτευούσης, ενώπιον ογκώδους συγκεντρώσεως, την διαβεβαίωσιν ότι κατά τον αρξάμενον ελληνοτουρκικόν διάλογον δεν θα σημειωθή το παραμικρόν που θα σημάνη την υποτίμησιν των θυσιών αι οποίαι επί αιώνας μακρούς έχουν σημειωθή επί της κυπριακής γης. Ο κ. Κανελλόπουλος ετόνισεν επίσης ότι αι αποφάσεις όσον αφορά τον διάλογον θα ληφθούν και εις την Λευκωσίαν και εις τας Αθήνας.

ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΔΙΑ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΗΣ:  (Από χρονογράφημα υπογραφόμενον Υπό Ρεπόρτερ και υπό τον τίτλον «Η επέτειος».) «Την πρώτην επέτειον της εν τη αρχή αναρρήσεώς του εώρτασε… σεμνοπρεπώς ο Προκαθήμενος της Κυβερνήσεως κ. Στέφανος Στεφανόπουλος και οι συν αυτώ καθεζόμενοι επί θώκων υπουργικών μετά ή άνευ χαρτοφυλακίου, απαξάπαντες αντιπρόσωποι του Εθνους ψήφω λαού. Πολλαί υπήρξαν τω όντι αμφιβολίαι εάν ο εκ ρινισμάτων χάλυβος και κονιάματος γρανίτου πλασθείς ηγέτης και ταγός θα ηδύνατο να επιτύχη εξισορρόπησιν της αδαμάστου και ακατανικήτου φιλοδοξίας των λοιπών… εθνοπαπών όπως υπηρετήσωσι την τάλαιναν πατρίδα καθεζόμενοι και ούτοι εν τω θώκω της Εξουσίας. Ηδη μετά ροήν ενός ενιαυτού, αι ελπίδες των αντιπάλων διεψευσθήσαν, χωρίς βεβαίως να κατασιγασθώσιν αι ευγενέσταται φιλοδοξίαι των. Επιχειρών να παράσχη θετικάς αποδείξεις οξυμώρου άμα δε και ανοήτου αρχής, καθ’ ην “ουδέν σταθερώτερον… του ασταθούς”, ο κ. Στέφανος Στεφανόπουλος επέτυχεν όπως, εις πείσμα των τε αποτεθαρρυμένων και απελπίδων φίλων και των κακεντρεχών και μνησικάκων και παμμιάρων αντιπάλων, εξισορροπήση εαυτόν, ως επετύγχανεν ο γραφικός και αξιοθάυμαστος τύπος του “ξυλοποδάρου”, όστις εφαίδρυνε τους παλαιούς Αθηναίους κατά τας ημέρας των Απόκρεω. Οι κλυδωνισμοί οι προκαλούμενοι ότε μεν υπό της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως, ότε δε υπό του Προοδευτικού Κόμματος, αλλ’ ουχί σπανίως [υπό] του κατά το δέμας μεγάλου Κρητός θησαυροφύλακος, δυνατόν μεν να προεκάλουν εις τον χαλυβδογρανιτώδη Προκαθήμενον πρόσκαιρον ναυτίαν, ουχί όμως ικανήν να αποσπάση αυτόν από το πηδάλιον του σκάφους της Πολιτείας…».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ:  (Από κρίσεις της Ροζίτας Σώκου για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.) « […] Εως σήμερα πάντως, μία ταινία μικρού μήκους ξεχώρισε, ενθουσίασε. “Τζίμης ο Τίγρης” του Παντελή Βούλγαρη που μας είχε δώσει πέρυσι τον «Κλέφτη». Ενα μικρό επεισόδιο ελληνικής ζωής δοσμένης με χιούμορ, τρυφερότητα, ρεαλισμό […]».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή