49 χρόνια πρίν… 25-ΙΧ-1966

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ: Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου […] εξαπέλυσεν επίθεσιν εναντίον του σημερινού αρχηγού ΓΕΣ καταγγέλλων τον αντιστράτηγον κ. Γρηγόριον Σπαντιδάκην (φωτογραφία) δι’ ανάμιξιν εις την πολιτικήν και κατασυκοφάντησιν της Ενώσεως Κέντρου. Παραλλήλως, εννέα βουλευταί της Ενώσεως Κέντρου κατέθεσαν εις την Βουλήν ερώτησιν διά τον υπουργόν Εθνικής Αμύνης, υποστηρίζοντες ότι το ΓΕΣ αναμιγνύεται εις την πολιτικήν και, διαστρεβλώνον την αλήθειαν, επιχειρεί διά παντός μέσου -και δη διά διαταγών- να δημιουργήση την πεπλανημένην εντύπωσιν ότι η Ε.Κ. συνεργάζεται μετά της ΕΔΑ και, πέραν τούτου, ότι κατευθύνεται από ταύτην. Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου και οι βουλευταί του επικαλούνται ως βασικόν στοιχείον, διά να στηρίξουν την εναντίον του κ. Σπαντιδάκη οξυτάτην επίθεσιν, διαταγήν του αρχηγού του ΓΕΣ, μετά την οργανωθείσαν υπό της Ενώσεως Κέντρου συγκέντρωσιν της 16ης Φεβρουαρίου 1966, εις την οποίαν επισημαίνεται η οργάνωσις και η πειθαρχία των συγκεντρωθέντων κατά τα κομμουνιστικά πρότυπα. Ο κ. Σπαντιδάκης, λέγουν, συνταυτίζει την Ε.Κ. με την ΕΔΑ και εμφανίζει την συγκέντρωσιν ως συγκέντρωσιν Ε.Κ. – ΕΔΑ, τελούσαν υπό κομμουνιστικήν διεύθυνσιν και οργάνωσιν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρος Κωστόπουλος απαντών εις τας δηλώσεις του αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου ετόνισε: « […] Θα πρέπει να είναι προσεκτικώτεροι κατά τας παραμονάς της εκδόσεως του πορίσματος διά τον ΑΣΠΙΔΑ, διά του οποίου ολοκληρούται η απόδειξις αναμίξεως ωρισμένων στελεχών της Ε.Κ. εις τον στρατόν και όχι της Κυβερνήσεως.»

ΚΟΓΚΟ: Κινσάσα, 24.- Τα κυβερνητικά στρατεύματα καταβάλλουν προσπαθείας να καταστείλουν την εξέγερσιν των εκ Κατάγκα χωροφυλάκων, οι οποίοι κατέλαβον την παραποτάμιον πόλιν Κινσαγκάνι τέως Στάνλεϋβιλ. Οι στασιασταί κατέχουν το αεροδρόμιον και ανετίναξαν την γέφυραν του Τσόπα, παραποτάμου του Κογκό. Αι κυβερνητικαί δυνάμεις αποτελούνται από δύο τάγματα, τα οποία ενισχύθησαν υπό εκατόν Ευρωπαίων μισθοφόρων, τελούντων υπό την διοίκησιν του Γάλλου αντισυνταγματάρχου Μπομ Ντενάρ. Οι χωροφύλακες εστασίασαν, διότι εφοβήθησαν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα επρόκειτο να τους αφοπλίσουν.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Βρυξέλλαι, 24.- Ηρχισαν σήμερον εις Βρυξέλλας αι εργασίαι του διεθνούς συνεδρίου Αλληλεγγύης με το Βιετνάμ, υπό την προεδρίαν της κ. Καζαντζάκη και του κ. Κλωντ Μπουρντέ, αντιπροσώπων, αντιστοίχως, της ελληνικής και της γαλλικής «Επιτροπής βοηθείας προς τον βιετναμικόν λαόν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή