Η ώρα του φόρου και της αλήθειας

Η ώρα του φόρου και της αλήθειας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θρασύτητα και ο αυταρχισμός των πολιτικών πιστοποιείται πλήρως όταν έρχεται η ώρα του φόρου. Στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους της, η κυβέρνηση της δεύτερης ευκαιρίας δεν αφήνει ούτε μια «ευκαιρία» στους πολίτες-ψηφοφόρους-φορολογουμένους.

Δείτε το παράδειγμα του φόρου στα ακίνητα. Πέρυσι μας ζήτησαν να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου, δηλαδή σε έξι δόσεις. Είχαν προηγηθεί οι αντιδικίες μεταξύ των συνιστωσών της κυβέρνησης Σαμαρά, το σπάσιμο του φόρου στα δύο και η «δικαιολογημένη καθυστέρηση» πριν από τις ευρωεκλογές. Κι όμως, ο κεντροδεξιός λαϊκισμός λέει ότι «ο ΕΝΦΙΑ μας έφαγε», λες και χωρίς τον βαρύτατο και άδικο αυτόν φόρο θα τους επιδαψίλευε η Ιστορία ρόλο νικηφόρας στρατιάς. Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και η «πρώτη φορά αριστερή διακυβέρνηση». Μάλιστα, οι αδιαπραγμάτευτα «αριστεροί» υπουργοί υποσχέθηκαν επανυπολογισμό των ψευδο-«αντικειμενικών» τιμών στα ακίνητα, ώστε η βάση του χαρατσο-φόρου να μικρύνει. Ψεματούκλες, τις οποίες ο «σοφός λαός» συγχώρησε με παροιμιώδη ευκολία.

Τώρα λοιπόν, με τη δεύτερη ευκαιρία, θα κληθούμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2015 σε πέντε δόσεις. Σκέφτηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι μπορεί να ρίχναμε στην κάλπη το μπιλιετάκι της εφορίας και είπαν να μη μας μπερδέψουν.

Πλην όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα. Αν γνώριζαν στοιχειώδη οικονομικά, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα ήξεραν ότι η αξία του χρήματος διαφοροποιείται μέσα στον χρόνο κυκλοφορίας του. Αν νομίζουν ότι ο οικογενειάρχης σχηματίζει αποθεματικό κεφάλαιο για να πληρώσει τους φόρους του, κάνουν σπουδαίο λάθος. Μάλλον οι φωστήρες της κυβέρνησης καμαρώνουν ως ημιονηγοί, αφού τους έχουμε πείσει πως, βρέξει-χιονίσει, υπάρχουν πάντοτε πρόθυμοι ηλιθιωδώς αθώοι (με την ντοστογιεφσκική έννοια…), βεβαίως-βεβαίως, να συνεχίσουν να πληρώνουν το άγος του ατελείωτου κρατισμού αυτής της χώρας.

Παραλλήλως, όμως, θα δουλέψουν οι σκοτεινές δυνάμεις μίσους, που αναπτύσσουν οι φορολογούμενοι και πολύ σύντομα, σε λίγες εβδομάδες, θα ξεκινήσει η φορολογική αποκαθήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα. Διαισθανόμενος την επερχόμενη αυτή σύνθλιψη, ο έμπειρος Φλαμπουράρης δεν δίστασε να υποσχεθεί ότι το κόμμα του θα μοιράσει τα «πλεονάσματα» που θα δημιουργήσουν οι φοροηλίθιοι (πάντοτε με την ίδια έννοια…). Περιμένω από την αντιπολίτευση, αν οψέποτε βγει από το κουκούλι της, να ξεσηκώσει τους τίμιους ανθρώπους αυτού του τόπου σε κίνημα αντίστασης κόντρα στους φορομπήχτες. Συγκεκριμένα, να εμποδιστεί και ο παραμικρός φόρος ωσότου η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόσει όλες τις προβλέψεις του μνημονίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή