Αλέξανδρος ο Μέγας, αξεπέραστος Στρατηλάτης έφθασε και στον Καναδά -Μόντρεαλ, Οττάβα, Τορόντο- με διαλέξεις της Δρος Σιμόνης Ζαφειροπούλου

Αλέξανδρος ο Μέγας, αξεπέραστος Στρατηλάτης έφθασε και στον Καναδά -Μόντρεαλ, Οττάβα, Τορόντο- με διαλέξεις της Δρος Σιμόνης Ζαφειροπούλου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και να που ο Ελληνας Μακεδόνας Στρατηλάτης, ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε και στον Καναδά, όπου συναρπάζει ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλόλογους, συγγραφείς, και πάνω από όλους το ευρύ κοινό και, φυσικά, τους Ελληνες του Καναδά, τους καλούς μας συμπατριώτες, στο Μόντρεαλ, στην Οττάβα, στο Τορόντο. Με δικαιολογημένη περηφάνια μας το είχε ανακοινώσει η δρ Σιμόνη Ζαφειροπούλου, Διεθνείς Πολιτιστικές Σχέσεις, και με χαρά το δημοσιεύσαμε, πρώτοι, εδώ, στην «Καθημερινή»! Πρωτεργάτης για την πολύπτυχη ελληνική παρουσία στον μακρινό, φιλικό πάντα Καναδά, είναι ο πρέσβης στην Αθήνα, ο φιλέλληνας Robert C. Peck που, όμως, μας φεύγει, μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του Μαρία, και γυρίζουν στην Οττάβα. Πρώτη στη σειρά εκδηλώσεων, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στο Μόντρεαλ, στο Chateau Royal, η διάλεξη που έδωσε η φίλη Σιμόνη με μεγάλη επιτυχία, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου και του Νικόλα Σιγάλα της AHEPA και όλων των ελληνικών οργανώσεων στο Μόντρεαλ. Προχθές Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της μεγάλης αρχαιολογικής έκθεσης που πραγματοποιείται στην Οττάβα του Καναδά, στο Καναδικό Μουσείο Ιστορίας με τίτλο «Οι Ελληνες – από τον Αγαμέμνονα στον Αλέξανδρο», η Σιμόνη Ζαφειροπούλου, συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου με φωτογραφίες της «Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – 2.300 χρόνια μετά» έδωσε διάλεξη στο αμφιθέατρο του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας που γοήτευσε το κοινό. «Ακολούθησα τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως το τέλος της εκστρατείας του στην Ινδία για να δω εάν ο θρύλος του ακόμα είναι ζωντανός στις χώρες απ’ όπου πέρασε» είπε. «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αξιοθέατα και μουσεία που δεν είναι πολύ γνωστά στη Δύση, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. Στον 20ό και στον 21ο αιώνα που διανύουμε ο Αλέξανδρος πάντα μοιάζει και πολύ μακρινός και πολύ κοντινός. Είναι εκπληκτικό το πόσο μία βιωμένη ιστορία μένει όμοια πάνω στην πολυσύνθετη γεωπολιτική σκακιέρα σε ανατολή και δύση…». Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση «Οι Ελληνες – από τον Αγαμέμνονα στον Αλέξανδρο» υπό τον επικεφαλής επιμελητή της δρα Terry Clark. Η αρχαιολογική αυτή έκθεση 500 αντικειμένων από 22 Μουσεία πραγματοποιείται –με εντυπωσιακό απόηχο– υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στον Καναδά, της καναδικής πρεσβείας με πρέσβη τον κ. Robert C. Peck, του Μουσείου Ιστορίας, του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, του «Παρνασσού» και του Καναδικού Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Σήμερα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο Τορόντο, στο Royal Ontario Museum, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου, του Αρχαιολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της Παμμακεδονικής Ενωσης του Οντάριο η δρ Σιμόνη Ζαφειροπούλου δίνει την τελευταία διάλεξη με θέμα «Αλέξανδρος ο Μέγας – ακολουθώντας το Μονοπάτι του 2.300 χρόνια μετά». Μιλά για τον Αλέξανδρο Γ΄, βασιλέα της Μακεδονίας και κατακτητή της Περσικής Αυτοκρατορίας που δημιούργησε θρύλο ως ένας από τους μεγαλύτερους κατακτητές, μία στρατιωτική ιδιοφυΐα αξεπέραστη που ακολούθησαν κατακτητές όπως ο Αννίβας, οι Ρωμαίοι Πομπήιος και Καίσαρ και ο Ναπολέων! Ο θάνατός του το 323 π.Χ. στην ηλικία των 33 ετών έδωσε τέλος στην ένδοξη πορεία του στο μονοπάτι που ακολούθησε «για να κατακτήσει τον κόσμο» και που οδήγησε στη δημιουργία του θρύλου του, που μένει πάντα ζωντανός… Από τη διάλεξη της Σιμόνης στο Eaton Theatre, Royal Ontario Museum, στο Τορόντο του Καναδά, με προβολή φωτογραφιών που η ίδια τράβηξε στο ίδιο Μονοπάτι, 2.300 χρόνια μετά. Θυμίζουμε ότι η πρώτη έκθεση φωτογραφιών της έγινε στο Κάιρο και ακολούθησε η Αλεξάνδρεια με έκθεση, διάλεξη και παρουσίαση του βιβλίου της στη «Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας». Το δικό της «μονοπάτι» την πήγε ακόμη πιο μακριά, στον Καναδά, άξιζε τον κόπο.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή